Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iPhone 14 Pro Max

Jättemobil för jättebudget

Apple iPhone 14 Pro Max är naturligtvis en värdig efterträdare till sin hyllade föregångare. Men vi är ändå inte riktigt lika överförtjusta den här gången.

Av / 2022-09-27 - 07:23
Apple iPhone 14 Pro Max
Peter Gotschalk

Det här blir ett förhållandevis kort test. Det finns förstås massor att säga om nya iPhone 14 Pro Max, men på de allra flesta områden är den helt lik den lite mindre iPhone 14 Pro, som vi redan har testat. Därför kan du lugnt börja med att läsa det testet för att få reda på allt om den nya 48-megapixelkameran, skärmens starka ljusstyrka och den nya alltid på-skärmfunktionen, den nya ”Dynamic Island”-flärpen och så klart häftiga prestanda, som tack vare Apples senaste A16 Bionic-processor återigen är mobilmarknadens bästa.

Här ska det främst handla om de få saker som skiljer iPhone 14 Pro Max från sin tunnare och lättare släkting, plus ett par ytterligare detaljer om båda mobilerna som vi inte fick med i det första testet.

Läs också Tre skäl att köpa iPhone 14 Pro Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.

Vi börjar med den mest uppenbara skillnaden, nämligen storleken och vikten.

iPhone 14 Pro Max passar stora händer

Den största Apple-mobilen har, liksom sin föregångare, iPhone 13 Pro Max, en 6,7-tums skärm med en upplösning på 2 796 x 1 290 pixlar. Som jämförelse har den vanliga Pro-modellen en 6,1-tums skärm och en upplösning på 2 556 x 1 179 pixlar. Med andra ord finns det mer skärmutrymme att utnyttja på Pro Max, medan pixeltätheten däremot i stort sett är densamma på de två modellerna.

Apple iPhone 14 Pro Max
Jämfört med sin föregångare har iPhone 14 Pro Max uppdaterade kameror. Två av kamerorna har fortfarande 12 megapixlar. Ultravidvinkeln med 13 mm brännvidd och bländare f/2,2 och telen med 77 mm f/2,8 har båda nya, lite större 12-megapixelsensorer. Men huvudkameran med 24 mm brännvidd och f/1,78 har ännu större bildyta och hela 48 megapixlar med optisk bildstabilisering. (Foto: Peter Gotschalk)

Den större skärmytan kommer först och främst till sin rätt när man tittar på video, men även webbsidor och olika appar – till exempel redigering av foton och videoklipp – tjänar på den högre upplösningen.

En större skärm innebär naturligtvis också att själva telefonen väger och tar mer plats än den vanliga Pro-modellen, och årets Pro Max är faktiskt också en smula tjockare än förra årets iPhone 13 Pro Max, med 7,85 mm mot 2021-modellens 7,65 mm.

Med andra ord bör man nog välja den mindre iPhone 14 Pro om man har små händer. Pro Max-modellen är till för skogshuggare, smeder och andra som har stora händer.

Batteriet en besvikelse

Storleksskillnaden beror framför allt på kameran, medan batteriet faktiskt har blivit lite mindre än förra året. Fast bara lite, från 4352 mAh till 4323 mAh, vilket inte kan förklara den stora skillnaden i prestanda.

Och då har vi kommit fram till den största besvikelsen med iPhone 14 Pro Max. För medan föregångaren nästan inte gick att slita ut – den kunde faktiskt köras i mer än två dagar utan att behöva laddas upp, även om ljusstyrkan skruvades upp till max och man konstant spelade spel, strömmade musik och körde alla möjliga andra appar – så är iPhone 14 Pro Max inte i närheten av lika uthållig.

Apple iPhone 14 Pro Max
De inbyggda stereohögtalarna levererar 3D-ljud via Dolby Atmos, och det är inte bara marknadsföringssnack. Att titta på video på din iPhone 14 Pro Max är en oöverträffad upplevelse. (Foto: Peter Gotschalk)

Visst, batteritiden är inte rentav dålig, men vid intensiv användning bör man inte vara för långt borta från en laddare när dagen är över. Och som vi vet stöder Apples iPhones generellt sett inte snabbladdning på samma nivå som asiatiska konkurrenter, som vanligtvis kan laddas för en hel dags användning på mindre än en halvtimme.

Det är en öppen fråga varför det är så stor skillnad mellan iPhone 14 Pro Max och dess föregångare när det gäller batteritid. En möjlig förklaring kan vara skärmens ljusstyrka och alltid på-funktionen, å andra sidan hävdar Apple att A16 Bionic-processorn drar 20 % mindre ström än föregångaren A15 Bionic som sitter i iPhone 13 Pro Max, så någon säker förklaring har vi inte.

Ljud

En viktig detalj som vi inte kom in på i vårt test av iPhone 14 Pro är ljudet, som är lika imponerande som på förra årets Pro-modeller. Och det gäller såklart även iPhone 14 Pro Max.

De inbyggda stereohögtalarna levererar 3D-ljud med Dolby Atmos, och det är inte bara marknadsföringsfloskler. Testa att spela den här trailern på din iPhone 14 Pro Max så hör du tydligt vad vi menar. Att spela spel eller titta på video på iPhone är helt enkelt grymt!

iOS 16

Naturligtvis kör de nya iPhone 14 Pro-modellerna iOS 16, den senaste versionen av Apples mobiloperativsystem som erbjuder en rad nya funktioner. Några av dem är riktigt smarta. Vi har redan nämnt den uppdaterade låsskärmen, som nu bland annat har widgets, men dessutom finns det framför allt tre nyheter som vi tycker är intressanta och därför har testat i praktiken.

Apple iPhone 14 Pro Max
Pro Max-modellen passar för skogshuggare, smeder och andra som har stora labbar. (Foto: Peter Gotschalk)

Om man är van vid chatt-appar som WhatsApp eller Telegram känner man redan till alternativet att ångra ett meddelande som redan har skickats. Du har nu även det alternativet med Apples egen Meddelanden-app, och man kan också redigera redan skickade meddelanden. Vi har provat och det fungerar perfekt. En stor lättnad för alla som kommer på tanken att skriva meddelanden de ångrar efter sin tredje gin & tonic.

En liknande möjlighet har man fått i iOS 16-versionen av Mail-appen. Här kan man annullera leveransen av ett e-postmeddelande om man trycker på ”Ångra”-knappen innan det har levereras. Dessutom kan man också planera utskick av mail i förväg, så att mailet skrivs på kvällen men inte skickas till chefen förrän tidigt på morgonen (så han eller hon tror att du är pigg och alert medan du fortfarande ligger och snarkar).

Nu kan du ångra ett skickat meddalande i Meddelanden-appen. Och redigera sådana som redan har skickats. (Foto: Peter Gotschalk)

På ett helt annat område är det en nyhet att man numera kan använda Live Text-funktionen på text som förekommer i videor. Den ursprungliga Live Text-funktionen introducerades med iOS 15 och gör att man klan kopiera, söka efter och översätta text direkt från bilder på mobilen. Detta fungerar nu även med videor. Man behöver bara pausa videon och markera önskad text. Vips! så har man en översättning. Smart.

Apropå video så har vi även testat en ny kamerafunktion som vi nämnde i iPhone 14 Pro-testet, nämligen den så kallade Action-funktionen. Den påminner riktigt mycket om SuperSteady-funktionen som Samsung lanserade redan i Samsung Galaxy S20 Ultra. I grund och botten handlar det om mjukvarubaserad bildstabilisering av videor, så resultatet blir stadigt även om originalinspelningen är skakig. Ett exempel på två videoinspelningar gjorda med och utan actionfunktionen kan du se här:

Utan Action-funktion:

Med Action-funktion:

Wi-Fi 6E

Innan vi når vägs ände känner vi oss tvungna att uttrycka vår förvåning över att Apple levererar både iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max utan Wi-Fi 6E. Asiatiska Android-konkurrenter som (betydligt billigare) Asus Zenfone 9, Samsung Galaxy Z Fold 4, Sony Xperia 1 IV och Xiaomi 12 Pro kan alla erbjuda Wi-Fi 6E och det är ett mysterium för oss att Apple har valt att utelämna det tekniken på en telefon som är en av de dyraste produkterna på mobilmarknaden någonsin.

Både 2,4 GHz- och 5 GHz-banden har gradvist blivit fulla av brus eftersom vi har så många trådlösa produkter i hemmet, så Wi-Fi 6E hade gett iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max den optimala Wi-Fi-täckning de förtjänar.

iphone14promax_mail1 iphone14promax_mail2
<
>
I Mail-appen kan du schemalägga utskick av mail i förväg, så att mailet kan skrivas på kvällen men inte skickas till chefen förrän tidigt på morgonen. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Precis som den mindre versionen är iPhone 14 Pro Max i skrivande stund den snabbaste mobilen i stan. Utom när det gäller snabbladdning. Med den nya vidvinkelkameran på 48 megapixlar (och möjligheten att använda ProRaw-formatet) kan fotografer ta bättre bilder än någonsin med sin iPhone. Och den nya ”flärpen”, Dynamic Island, är en genial uppfinning som vi inte hade en aning om att vi behövde.

Frontkameran med 12 megapixlar har numera autofokus och optisk bildstabilisering. Så selfies blir ännu bättre. Motivet kan kameran (ännu så länge) inte göra så mycket åt. (Foto: Peter Gotschalk)

Den stora Pro Max-modellen erbjuder också en större skärmyta, exceptionellt bra ljud och massor av de nya iOS 16-funktioner som även andra iPhone-användare kan njuta av.

Tyvärr växer inte träden ända upp i himlen den här gången. För till skillnad från sin föregångare har iPhone 14 Pro Max faktiskt svårt med batteritiden och då blir det plötsligt problematiskt att snabbladdning tydligen fortfarande är ett främmande ord för Apples utvecklare. Dessutom förstår vi inte riktigt varför Apple inte har uppgraderat sin senaste och dyraste iPhone med Wi-Fi 6E.

För dyr är den. Vårt testexempel med 1 terabyte lagringsutrymme är faktiskt Apples dyraste iPhone någonsin. Det kostar inte bara en halv förmögenhet, utan en hel.

Karakter
Apple iPhone 14 Pro Max
High End

Home tycker

Snabbaste mobilen någonsin. Superskarp och ljusstark skärm utan den gamla flärpen, men i stället med Dynamic Island och en ny alltid-på-funktion och massor av skärmyta. Utmärkt ljud och nya, smarta iOS 16-funktioner. Dyraste mobilen någonsin. Sämre batteritid än föregångaren. Ingen snabbladdning. Och vad har Apple egentligen emot Wi-Fi 6E?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Ljud & Bild
Rulla till toppen