Före sommaren testade vi Xiaomi 12 Pro, som vi kallade för Xiaomis första riktiga flaggskepp. Den hade Qualcomms då snabbaste mobilprocessor, en ljusstark och högupplöst skärm och en läckert strömlinjeformad, nästan skandinavisk design. Priset var därefter, Xiaomi 12 Pro var den dyraste mobilen hittills från den kinesiska tillverkaren. Den var dock inte i närheten av lika dyr som de riktigt dyra toppmodellerna från Apple, Samsung och Sony. I stället kostade Xiaomi 12 Pro exakt lika mycket – 11 500 kronor – som en annan kinesisk toppmobil, nämligen OnePlus 10 Pro.
Och precis som OnePlus, som under sensommaren lanserade OnePlus 10T – en nedbantad och billigare, men också snabbare, efterträdare till sin toppmobil från tidigare i år, har nu även Xiaomi kommit på banan med en efterträdare till vårens flaggskeppsmodell. Det handlar om Xiaomi 12T Pro, som bland annat har en snabbare processor och fler megapixlar än sin föregångare, men är ändå – precis som OnePlus 10T – i praktiken en nedgraderad uppgradering.
Priset har nu pressats till 8 500 kronor och när vi tittar närmare på Xiaomi 12T Pro upptäcker vi snabbt att mobilen faktiskt har mer gemensamt med förra årets T-modell, nämligen Xiaomi 11T Pro.
12T Pro har en helt annan kamerakonstruktion än 12 Pro och Xiaomi har valt bort samma funktioner som i 11T Pro. Den nya T-modellen får alltså till exempel klara sig utan trådlös laddning och skärmen är en vanlig AMOLED-skärm, medan 12 Pro kunde skryta med LTPO-teknik. Vad detta innebär rent konkret återkommer vi till.
Utseende och konstruktion
Till att börja med kan vi konstatera att Xiaomi 12T Pro känns plastigare än den dyrare Xiaomi 12 Pro. Baksidan har egentligen matta färger, men samlar ändå på sig ordentligt med fingeravtryck. Rent optiskt verkar den rektangulära kameramodulen inte vara alltför våldsam, men om mobilen ligger på ett bord när man använder den så vickar den rejält åt vänster. Irriterande.
Dessutom har Xiaomi sparat pengar på skärmskyddet genom att välja den äldre versionen 5 av Gorilla Glass, som tål fall från en och en halv meters höjd. Det är en överraskande nedgradering – inte bara jämfört med 12 Pro utan faktiskt även 11T Pro, eftersom båda dessa hade den senaste Gorilla Glass Victus-versionen från 2020 som tål fall från högre höjd och är mer motståndskraftig mot repor och rispor.
Xiaomi 12T Pro är åtminstone IP53-certifierad, vilket i praktiken innebär att den är både damm- och stänksäker.
Skärm och ljud
Xiaomi 12T Pro saknar som sagt LTPO-teknik. Detsamma gällde för Xiaomi 11T Pro och konkret betyder det att den förmodligen har en adaptiv uppdateringsfrekvens, så att skärmhastigheten justeras automatiskt beroende på vad som händer på skärmen. Men skärmfrekvensen når inte ner till 10 eller till och med 1 Hz om man till exempel tittar på foton eller stillbilder, vilket mobiler LTPO AMOLED-skärm – som Xiaomi 12 Pro – kan. Ju lägre uppdateringsfrekvens, desto mindre strömförbrukning.
Vad gäller skärmstorleken 6,67 tum så liknar Xiaomi 12T Pro förra årets 11T Pro men har högre upplösning (2712 x 1220 pixlar), medan skärmens ljusstyrka å andra sidan har reducerats något till maximalt 900 nits.
Den högre upplösningen bidrar till en lite skarpare skärm, men Xiaomi 12T Pro är inte i närheten av Xiaomi 12 Pro vad gäller upplösning och ljusstyrka. Med andra ord upplever vi skärmen på 12T Pro som klart sämre, plus att vi kan konstatera att 12T Pro när det gäller ljusstyrka – vilket bland annat har stor inverkan på hur användbar mobilen är utomhus om solen skiner – inte ens är i nivå med sin direkta föregångare från 2021, Xiaomi 11T Pro. Det undrar vi över …
Precis som Xiaomi 11T Pro har 12T Pro inbyggda stereohögtalare och ljud utvecklat i samarbete med Harman Kardon. Ljudbilden är lite tunn. Som tur är har telefonen stöd för aptX från Qualcomm, vilket optimerar ljudet när man streamar trådlöst via Bluetooth.
Kamera
Xiaomi 12T Pro har som sagt en helt annan kamerastruktur än Xiaomi 12 Pro. Kameran liknar snarare den i 11T Pro, även om det primära objektivet på 12T Pro har haft växtvärk och nu har hela 200 megapixlar.
Ultravidvinkeln med 8 megapixlar har 12T Pro gemensamt med 11T Pro, medan telemakrolinsen har nedgraderats från 5 till 2 megapixlar. Den har dock fortfarande 2x optisk zoom och det stora vidvinkelobjektivet har optisk bildstabilisering, vilket 11T Pro inte hade.
Hittills har vi bara testat en annan mobil med 200-megapixels kamerasensor, nämligen Motorola Edge 30 Ultra, men Xiaomi 12T Pro ger bättre resultat än Motorolas mobil i alla avseenden.
Högupplösta bilder som fotograferas med 200 Mp-vidvinkelobjektivet blir extremt detaljerade och skarpa om de tas i bra ljus, och porträttbilder som tas med frontkameran är tjusiga och naturtrogna utan överdriven bokeh-effekt. Däremot har Xiaomi fortfarande inte lyckts riktigt med makrofunktionen, vilket också var ett av våra klagomål när vi testade 11T Pro.
Det ska också nämnas att 12T Pro, precis som alla Xiaomi-smartmobiler, så klart har roliga extrafunktioner – som den så kallade VLOG-funktionen som enkelt gör att man kan skapa förredigerade videosekvenser med hjälp av mallar.
Prestanda och funktioner
Xiamoi har bantat ner 12T Pro både här och där för att få ner priset jämfört med vårens toppmodell, bland annat får man alltså klara sig utan trådlös laddning. Å andra sidan har det funnits plats i budgeten för den senaste Snapdragon 8+ Gen 1-processorn från Qualcomm, och 12T Pro har samma vansinnigt snabba 120-watts så kallade HyperCharge-teknik som Xiaomi 11T Pro och Xiaomi 12 Pro.
Tekniken möjliggör 100 procents laddning av det 5 000 mAh stora batteriet på bara 17 minuter, tack vare tekniker som dubbla laddningspumpar, dubbelcells-batteristruktur, MTW, grafenbeläggning på litiumjonbatteriet och Mi-FC-teknik. Det låter komplicerat, men fungerar i praktiken – och utan att Xiaomi 12T Pro blir kokhet.
Förutom blixtsnabb laddning och den blixtsnabba processorn erbjuder Xiaomi 12T Pro 12 gigabyte LPDDR5-RAM och 256 gigabyte inbyggd lagring. Både i dagligt bruk och i benchmark-tester levererar mobilen varorna och är – när det gäller rena prestanda – helt på samma nivå som sin föregångare, men även dyrare konkurrenter som till exempel Samsung Galaxy Z Fold 4.
Slutsats
Det är väldigt uppenbart att jämföra Xiaomi 12T Pro med OnePlus 10T. Båda kan sägas vara nedgraderade uppgraderingar av sina respektive toppmodeller, båda har den snabbaste Qualcomm-processorn, Snapdragon 8+ Gen 1, och båda telefonerna kostar ungefär lika mycket.
Med Xiaomi 12T Pro får man en bättre kamera, IP53-certifiering och en skärm med högre upplösning, medan OnePlus 10T faktiskt har ännu snabbare laddning – 150 watt – än Xiaomi 12T Pro. Otroligt, men sant.
Men framför allt kameran gör att vi rekommenderar Xiaomi 12T Pro om valet står mellan de två kinesiska T-modellerna.
Å andra sidan är det galet att Xiaomi 12T Pro ska kosta hela 1 500 kronor mer än vad 11T Pro gjorde för ett år sedan. På vissa områden är 12T Pro faktiskt sämre än sin direkta föregångare – till exempel när det gäller skärmens ljusstyrka, storleken på kamerans telemakrolins och valet av Gorilla Glass 5 som skärmskydd, där 11T Pro hade Gorilla Glass Victus – så om man redan äger en Xiaomi 11T Pro är det bara att behålla den.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser