Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xiaomi 11T Pro

Blixtsnabb!

Med Xiaomi 11T Pro har Xiaomi gjort en mobiltelefon som ger oss flaggskeppskänsla till ett rimligt pris. Och den blixtsnabba laddningen är revolutionerande.

Skrivet av / 2021-10-26 - 11:56
Xiaomi 11T Pro
Peter Gotschalk

Xiaomi har dundrat in på den svenska mobilmarknaden med stormsteg. Från att ha varit nästan okända finns det nu fler och fler av de kinesiska mobilerna i butikerna, och svenskarna måste lära sig att säga ”Xiaomi” [shaw-mee], precis som de en gång vande sig vid att säga ”Huawei”.

Vi har testat flera av Xiaomis senaste modeller, inklusive Mi 11 Ultra, Mi 11 och Mi 11 Lite 5G, där den sistnämnda till och med blev Bäst i test i vårt senaste grupptest av mobiler i mellanklassen.

Läs också Hela rasket (inklusive 5G) för halva priset Visst går det att hitta en tung 5G-mobil utan att tömma kontot.

Men även om Mi 11-serien kom till Sverige strax före sommaren är Xiaomi redan klara med en uppdatering. De har hoppat över ”Mi” i namnet, så de nya modellerna heter helt enkelt Xiaomi 11T och Xiaomi 11T Pro, och det är den sistnämnda vi nu har på testbänken.

Blixtsnabb laddning

Båda 11T-modellerna har det mest gemensamt med föregångaren Mi 11, även om Xiaomi har bantat både här och där för att få ner priset med 1 500 kronor. Vi tittar alltså på Pro-modellen i det här testet, men det bör nämnas att 11T Pro nästan är identisk med den vanliga 11T. Den avgörande skillnaden mellan de två är att det sitter en annan och billigare processor under skalet – nämligen en MediaTek Dimensity 1200-Ultra, som i princip är samma typ av processor som vi redan har stött på i OnePlus Nord 2. Xiaomi 11T får dessutom ”nöja sig” med 67-watts snabbladdning.

 

Xiaomi 11T Pro
Med Xiaomis nya så kallade HyperCharge-teknik kan du ladda 11T Pro med 120 W. Då tar det bara 17 minuter att ladda 5000 mAh-batteriet från 0 till 100 %. (Foto: Peter Gotschalk)

Men varför sätter vi ”nöja sig” inom citattecken? 67 watt är ju riktigt häftigt! Jo, för att den största fördelen med Xiaomi 11T Pro är den vansinnigt snabba laddningen, som görs med hjälp av den så kallade 120W Xiaomi HyperCharge-tekniken. Denna nya teknik gör det möjligt att ladda 100 % av 5000 mAh-batteriet på bara 17 minuter, vilket åstadkoms genom tekniker som dubbla laddningspumpar, dubbelcellbatteristruktur, MTW, grafenbeläggning på litiumjonbatteriet samt Mi-FC-teknik. Det låter komplicerat, men fungerar i praktiken – och till och med utan att telefonen blir kokhet.

Däremot får Xiaomi 11T Pro klara sig utan trådlös laddning, men det är ett korsen man måste bära för att spara de ovan nämnda 1 500 kronorna, som är prisskillnaden mot den ursprungliga Xiaomi Mi 11. Dessutom håller det stora batteriet strömmen så länge att korta småladdningar – som man i praktiken mest använder trådlös laddning till – inte alls behövs.

Ja, 120 W-laddaren ligger i kartongen. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm och ljud

Ett annat kors är skärmen, som både har blivit mindre och har lägre upplösning. Mi 11 hade en 6,81-tums AMOLED-skärm med WQHD+-upplösning (3200 x 1440), vilket motsvarar en bildskärpa på så mycket som 515 ppi. Dessutom hade skärmen en adaptiv uppdateringsfrekvens på 120 Hz och en maximal ljusstyrka på hela 1 500 nits. Som jämförelse får Xiaomi 11T Pro klara sig med 6,67-tums FHD+-upplösning (2400 x 1080) och en maximal ljusstyrka på 1 000 nits. Skärmen är dock av AMOLED-typ, plus att den också har en adaptiv uppdateringsfrekvens på 120 Hz och skärmglas av typen Gorilla Glass Victus, så den är inte dålig på något sätt. Specifikationerna motsvarar i princip skärmen på en annan kinesisk mobil, nämligen Motorola Edge 20 Pro, som kostar precis lika mycket som Xiaomi 11T Pro, så man blir inte lurad på konfekten.

Precis som Mi 11 har 11T Pro inbyggda stereohögtalare och ljud som utvecklats i samarbete med Harman Kardon. Men den här gången har Xiaomi lyckats bättre med ljudbilden, som var lite för tunn i föregångaren.

Xiaomi 11T Pro
Xiaomi 11T Pro har samma typ av AMOLED-skärm med 120 Hz adaptiv uppdateringsfrekvens som sin föregångare, men skärmen har krympt till 6,67 tum och du får nöja dig med FHD+-upplösning. Den maximala ljusstyrkan har också sänkts, vilket du märker särskilt tydligt om du använder mobilen utomhus i dagsljus. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Precis som sin föregångare har Xiaomi 11T Pro ett primärt objektiv på hela 108 Mp. Men både ultravidvinkellinsen och frontkameran har färre megapixlar, plus att ingen av linserna har optisk bildstabilisering längre. Å andra sidan har telemakrolinsen nu 2x optisk zoom, vilket Xiaomi Mi 11 inte hade.

Kameran har samma kul extrafunktioner som både Mi 11 och Mi 11 Ultra – till exempel den så kallade VLOG-funktionen, som enkelt skapar förredigerade videosekvenser med hjälp av mallar – och har ett särskilt nattläge, samt artificiell intelligens som ska hjälpa till att ta bättre bilder.

Bilder tagna med 108 megapixlars upplösning blir extremt detaljerade och skarpa om de tas i bra ljus. (Foto: Peter Gotschalk)

På ett par områden levererar 11T Pro varorna över all förväntan. Högupplösta bilder tagna med 108 Mp-vidvinkelobjektivet är extremt detaljerade och skarpa om de tas i bra ljus, och porträtt som tas med frontkameran är snygga och verklighetstrogna utan alltför våldsam bokeh-effekt.

Däremot är makrofunktionen inte lika bra som i föregångaren, och nattläget ska man inte förvänta sig för mycket av.

ultravidvinkel vidvinkel zoom
<
>
Samma motiv fotograferat med vidvinkel, ultravidvinkel och telemakrolinsen med 2x optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Xiaomi har som sagt sparat in både här och där för att få ner priset på 11T Pro, men när det gäller processor, lagring och minne har de inte snålat med något.

Xiaomi Mi 11 var den första mobiltelefonen i världen som kom ut på marknaden med Qualcomms Snapdragon 888-processor, och den blixtsnabba processorn har även hittat till 11T Pro, som dessutom har upp till 12 gigabyte LPDDR5 RAM och 256 gigabyte inbyggd lagring. Vårt testexemplar hade 8 gigabyte RAM och stöder precis som alla modeller i serien förstås både 5G och Wi-Fi 6.

Selfie-kameran tar strålande porträtt med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Både i daglig användning och i benchmark-tester levererar mobilen varorna och är – när det gäller rena prestanda – helt i klass med föregångaren, men också med dyrare konkurrenter som OnePlus 9 Pro, Samsung Galaxy S21 och Sony Xperia 1 III.

Slutsats: Xiaomi 11T Pro

Är Xiaomi 11T Pro en bättre mobiltelefon än sin föregångare, Xiaomi Mi 11? Det korta svaret är Nej. Men är den prisvärd? Svaret är Ja.

Man kan komma väldigt nära motivet med telemakrolinsen, men resultatet blir inte helt skarpt. (Foto: Peter Gotschalk)

Förut hade inte Xiaomi någon mobil i 11-serien som låg i prisklassen kring 7 000 kronor. Mi 11 kostade 8 500 kronor, och nästa modell i serien var Xiaomi Mi 11 Lite 5G för så lite som 4 500, så det kinesiska märket har säkert sett en lucka i prisklassen mittemellan, där Xiaomi 11T Pro passar in perfekt.

nattemodus_xiaomi nattemodus_samsung
<
>
Bilder tagna i mörker blir inte riktigt lika bra som med exempelvis Samsung Galaxy S21. Skillnaden är ganska tydlig. (Foto: Peter Gotschalk)

Om just 7 000 kronor är din budget för en ny mobiltelefon, ska du då genast skynda dig till butiken för att köpa 11T Pro? Vi svarar ett klart Ja, men tillägger att du också kan välja Motorola Edge 20 Pro, som alltså kostar precis lika mycket. Den har inte Xiaomis blixtrande snabbladdning, men har å andra sidan 5x optisk zoom, så i slutändan handlar det om vilka funktioner du prioriterar högst. För pengarna får du i alla fall (nästan) ett flaggskepp om du är villig att kompromissa lite.

 

Karakter
Xiaomi 11T Pro
Premium

Home tycker

120 W-snabbladdning är det snabbaste vi har sett. Dessutom enormt batteri, processor i flaggskeppsklassen och 108 Mp-kamera. Och Harman Kardon levererar utmärkt ljud. Vi hade velat ha högre skärmupplösning än FHD+. Saknar trådlös laddning. Kameran saknar optisk bildstabilisering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Ljud & Bild
Rulla till toppen