TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST OnePlus Nord 2 5G

Sänka skepp

OnePlus Nord 2 är just nu marknadens bästa mobil i premiumklassen. Här får du allt i ett utan att det kostar skjortan.

forfatter
Publicerad 2021-07-30 - 15:35
Karakter
OnePlus Nord 2 5G
L&B tycker
Tvättäkta “flagship killer” med hög prestanda, utmärkt kamera, fantastisk och ljus skärm, inbyggt stereoljud och blixtsnabb laddning.
Vi kunde ha önskat att OnePlus hade behållit den dubbla främre kameran. Och så fungerar inte nattläget med ultravidvinkelobjektivet.
 • Operativsystem: Android 11 + OxygenOS
 • Skärm: 6,43″ Fluid AMOLED 90 Hz, 20:9 Full HD+ (2400 x 1080), 410 ppi
 • Processor: MediaTek Dimensity 1200-AI + ARM G77 MC9
 • Minne: 12 GB LPDDR4X-RAM / 256 GB lagring
 • Kameror: 50 Mp f/1.88 m. OIS + 8 Mp f/2.25 119° ultravidvinkel m. EIS + 2 Mp f/2.5 mono djupsensor (primär) / 32 Mp f/2.45 m. EIS (fram)
 • Trådlös: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo
 • Mått och vikt: 158,9 x 73,2 x 8,25 mm/189 g
 • Batteri: 4500 mAh, 65 W Warp Charge snabbladdning
 • Web: oneplus.com/se
 • Geekbench 5: 806 (single-core) / 2.669 (multi-core)
 • AnTuTu 8: 502.678
 • GFX Bench T-rex: 3.328
 • 3DMark Wild Life: 4.140
 • PCMark Work 3.0: 8.269
 • Basemark Web 3.0: 337,38
 • Batteritest: 8:41 timmar
Riktpris: 5 290Pr. 2021-07-30 Produktsida

Uhm, har OnePlus inte bara lanserat OnePlus Nord CE 5G som uppföljare till förra årets OnePlus Nord? Bara billigare, men med alla grundfunktioner i behåll?

Nej, du minns inte fel. Vi testade den till och med och tappade nästan hakan för den var nästan lika bra som originalet OnePlus Nord, men till ett väsentligare billigare pris.

Men den kinesiske tillverkaren ligger inte på latsidan, så naturligtvis har OnePlus Nord också fått en ”riktig” efterträdare, OnePlus Nord 2, som företaget just har lanserat som en riktig ”flagship killer”.

Tanken är att mobilen ska kunna konkurrera med betydligt dyrare modeller när det gäller de mesta centrala funktionerna som kamera, skärm och prestanda. Priset är detsamma som för förra årets OnePlus Nord, vilket ger oss några frågor som detta test bör försöka svara på:

Finns det någon anledning att spendera extra pengar på OnePlus Nord 2, nu när den billigare OnePlus Nord CE 5G är minst lika bra som sin föregångare?

Och: Är Oneplus Nord 2 bättre än sin föregångare?  Och i så fall, är den också bättre än andra smartphones i samma prisklass som till exempel Motorola Moto G100?

Svaren på dessa frågor – och mycket mycket mer – kan läsas nedan.

OnePlus Nord 2
Den speciella OnePlus-knappen – ett litet skjutreglage som växlar mellan ljud, vibration och tyst läge är tillbaka på höger sida av OnePlus Nord 2. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende och konstruktion

Även om du måste ha skarpa glasögon för att se de fysiska skillnaderna mellan OnePlus Nord och den prisvärda OnePlus Nord CE, så har OnePlus Nord 2 faktisk en hel del gemensamt med toppmodellen OnePlus 9 Pro.

Kameramodulen är således rektangulär och finns längst upp till vänster sett bakifrån när mobilen ligger med skärmen nedåt. Ramen är exakt skuren i hårdplats, precis som på 9 Pro är på/av knappen och den speciella OnePlus-knappen ett litet skjutreglage som växlar mellan ljud, vibrationer och tyst läge på höger sida. Medan volymen justeras med knappen på motsatt sida.

Den dedikerade OnePlus-knappen lös med sin frånvaro på OnePlus Nord CE 5G, så det är trevliga att se att den är tillbaka nu.

I övrigt är mobiltelefonen naturligtvis både lätt och robust, designmässigt har man också slipat lite på detaljerna. Till exempel verkar kameramodulen stor vid en första anblick, men den sticker fortfarande ut så lite från kroppen att telefonen praktiskt taget inte vippar när den ligger på ett bord.

OnePlus Nord 2
Designmässigt har OnePlus Nord 2 (till vänster) mest gemensamt med toppmodellen OnePlus 9 Pro (till höger). Inte minst kameramodulen som på båda modellerna är rektangulär och finns längst upp till vänster sett bakifrån. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm och ljud

Precis som sin föregångare (och OnePlus Nord CE 5G) kommer OnePlus Nord 2 med AMOLED-skärm i FHD+ upplösning, samt har både HDR10+ och samma 90 Hz uppdateringshastighet som förra årets flaggskepp t.ex. OnePlus 7 Pro.

Skärmupplösningen är egentligen Full HD, men eftersom skärmen är designad i det något speciella 20:9-formatet får du lite fler pixlar för pengarna. Generellt får du en av de bästa och mest behagliga skärmarna på marknaden just nu med OnePlus Nord 2. Ljusstyrkan går upp till hela 1.110 nits, så på den punkten är OnePlus Nord 2 klart överlägsen sin föregångare Motorola Moto G100, för vilken just skärmens svaga ljusstyrka är dess största akilleshäl.

Mobilen levererar även utmärkt ljud. Talkvaliteten är okej och Nord 2 är för övrigt den första Nord-modellen som har inbyggda stereohögtalare vilket gör ljudupplevelsen, om du spelar spel eller tittar på video utan hörlurar, så mycket bättre.  Detta är en nästan i sig en anledning att föredra Nord 2 framför Nord C – som sin föregångare från förra året (och förresten också Motorola Moto G100) avstod från stereoljud.

OnePlus Nord 2
OnePlus Nord 2 finns i två färger, nämligen Blue Haze och Gray Sierra. (Foto: OnePlus)

Kamera

OnePlus Nord 2 kommer med en 50 Mp Sony IMX 766 kamerasensor med optisk bildstabilisering, förutom 119,7° 8 Mp ultravidvinkel och en 2 Mp mono-lins, för att skapa mer skärpa i bilderna.

På telefonens framsida finner vi en 32 Mp IMX 615-sensor, som är en specialfunktion som stöder autofokus på upp till fem ansikten. Den dubbla främre kameran med extra utlravidvinkel som OnePlus introducerade med den första Nord-modellen får vi i gengäld säga farväl till.

OnePlus Nord 2
OnePlus Nord 2 kommer med en 50 Mp Sony IMX 766 kamerasensor med optisk bildstabilisering, utöver 119,7° 8 Mp ultravidvinkel och en 2 Mp mono-lins. (Foto: Peter Gotschalk)

Av hänsyn till de gällande Covid-rekommendationerna har vi inte testat grupp-selfie-funktionen. Även om den främre kameran tar utmärkta selfies med bokeh-effekt är lite förvånande att den dubbla frontkameran från föregångaren har tvingats gå i graven. Det var en skräddarsydd funktion för en ung publik, för vilken TikTok och Snapchat är de viktigaste apparna i mobilen och därför kom det lite som en överraskning att OnePlus inte har behållit den dubbla frontkameran nu när OnePlus Nord 2 helt klart vill göra sig populär hos de lite yngre användarna.

Nå, ytterligare har vi inte så mycket negativt att säga om kameran. Om vi stannar vid de unga och hippa användarna ett ögonblick kommer de förmodligen att uppskatta funktionen som heter ”Video med dubbla vyer” som låter dig spela in video med front- och huvudkamera på en gång (se exempel nedan). Den är perfekt för de ovannämnda i sociala medierna som i allt höge grad lägger större vikt vid video än på bilder.

Som för de flesta andra kamerafunktioner lever OnePlus Nord 2 upp till vad den lovar. Mobilen tar således skarpa och mycket dynamiska bilder – inte minst tack vare den ovannämnda monolinsen och den inbyggda optiska bildstabiliseringen som Nord CE fick klara sig utan – vilket kommer att vara bra oavsett om du använder primärlinsen eller ultravidvinkel.

opn2_ultra opn2_prim opn2_2xzoom opn2_5xzoom
<
>
Mobilen tar skarpa och mycket dynamiska bilder – inte minst tack vare monolinsen och den inbyggda optiska bildstabiliseringen. Och även med digital zoom förblir bilderna skarpa så länge du inte överdriver och stannar under 5x zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Även om du måste nöja dig med digital zoom förblir bilderna skarpa så länge du inte överdriver och håller dig under 5x zoom om du vill vara nära motivet. Och även mobilens nattinställning ger ett bra resultat. Summa summarum levererar kameran mer än man normalt skulle förvänta sig för priset.

Det är dock lite av ett mysterium för oss varför du också i år kan välja ultravidvinkelobjektiv i det dedikerade nattläget, eftersom funktionen bara fungerar med primärlinsen, medan dåligt upplysta bilder fotograferade med ultravidvinkel förblir mörka som en kolkällare. Vi påpekade exakt samma sak i vårt test av den första OnePlus Nord, men uppenbarligen har ingen hos den kinesiska tillverkaren läst den.

OnePlus Nord 2
OnePlus Nord 2 får klara sig utan föregångarens dubbla frontkamera, men med bra selfies med bokeh-effekt kan mobilen fortfarande leverera. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Det fanns ett särskilt skäl till varför vi var glada att få testa OnePlus Nord 2, och det sitter under skärmen. Mobilen är OnePlus första utan en Snapdragon-processor från Qualcomm. I stället är mobilen utrustad med den så kallade Dimensity 1200-AI processor från företaget MediaTek.

MediaTek härstammar från Taiwan, och verksamhetens processorer finns oftast i mobiler i budgetklass t.ex. Nokia 2.4 och Samsung Galaxy A32, där bägge kostar under 2 000 kronor.

Med andra ord var det en befogad fråga om OnePlus Nord 2 skulle kunna prestera på samma nivå som andra mobiler i prisklassen eller för den delen som sin egen föregångare som kom med en Snapdragon 765G processor under motorhuven – för man kunde befara att OnePlus primärt hade valt samarbetet med MediaTek för att spara pengar på bekostnad av funktionen.

Lyckligtvis satte MediaTek-processoren och OnePlus Nord 2 alla våra tvivel på skam.  OnePlus har själv jämfört Dimensity 1200-AI med Snapdragon 870, som råkar sitta i Motorola Moto G100, och det stämmer mycket överens med resultaten från våra benchmark-tests, där OnePlus Nord 2 till stor del är i nivå med den kinesiska konkurrenten. Och därmed också betydligt bättre än sin föregångare samt OnePlus Nord CE 5G.

Också i dagligt bruk får vi lyfta på hatten för OnePlus Nord 2. Tunga appar körs helt smidigt och utan avbrott, och mobilen blir inte varm eller tappar andan under vägen. Visst, OnePlus Nord 2 har inte trådlös laddning men batteriet räcker i nästan nio timmar i våra stresstester och samtidigt kommer telefonen med samma supersnabba 65W laddningsteknik som den betydligt dyrare OnePlus 9 Pro. Det betyder att OnePlus Nord 2 kan laddas från 0 till 100% på cirka 30 minuter vilket är ovanligt för en mobil i denna prisklass.

OnePlus Nord 2
Mobilens nattinställning ger ett bra resultat. Funktionen fungerar dock bara med det primära objektivet medan dåligt upplysta bilder tagna i ultravidvinkel förblir mörka som en kolkällare. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Låt oss avsluta med frågorna från inledning: Ja, OnePlus Nord 2 är bättre än sin föregångare. Den har högre prestanda, inbyggda stereohögtalare, större batteri och väldigt snabb laddning. Enda nackdelen är avsaknaden av dubbel frontkamera. Nåväl, du kan inte få allt här världen.

Och ja, den är också värd pengarna jämfört med OnePlus Nord CE 5G. Prisskillnaden är exakt 1000 kronor, och för de pengarna får du betydligt bättre prestanda, bättre kamera, snabbare laddning, stereoljud och den ikoniska OnePlus-knappen som vi saknade när vi testade den billigare Nord CE-model.

Frågan är då om Motorola Moto G100, som till och med är några hundra kronor billigare är ett bättre val än OnePlus Nord 2. Och på detta måste vi svara att det beror lite på vad du prioriterar.

När det gäller råprestanda är Motorola långt före OnePlus. Inte minst när det gäller batteriet som Moto G100 är på hela 5000 mAh och därmed håller ännu längre än batteriet på OnePlus Nord 2. Dessutom kommer Moto G100 med en Samsung DeX-liknande Ready For-plattform, som låter användaren ansluta sin Motorola-mobil till tv:n, datorskärmen eller bärbara datorn och här kan Oneplus inte konkurrera.

Kamerorna på de två mobilerna är ungefär på samma nivå, men OnePlus Nord 2 har en markant bättre skärm än Motorolas mobil, och detsamma gäller ljudupplevelsen. Eftersom OnePlus Nord 2 kommer med den snabbaste laddningen vi hittills har sett i prisklassen, utgör Moto G100:s stora batteri inte längre den stora fördelen du initialt skulle kunna tro.

Vi har redan gett Motorola Moto G100 vår speciella rekommendation, men om valet är direkt mellan den och OnePlus Nord 2, skulle vi föredra OnePlus Nord 2. För här har tillverkaren inte lovat för mycket. Detta är verkligen en “flagship killer”.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Jag köpte Nord2 till min sambo. Själv har jag en OnePlus 8. Jag är sjukt imponerad. Skillnaden mellan dom två är blygsam. Gillar Nord2:s platta skärm bättre än 8:ans välvda. Om min 8 gått sönder idag, hade jag inte tvekat: Nord2. Så himla prisvärt utan att ge avkall på något viktigt.

Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
En liten bit dynamit Zenfone 9 kör om alla märkesmobiler med en prestanda i high-end-klassen till premiumpris. Och kameran är helt galen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend