Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Motorola Moto G100

Blixtsnabb mellanklass

Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.

Skrivet av / 2021-04-16 - 11:41
Motorola Moto G100
Peter Gotschalk

Även om kinesiskägda Motorola finns representerade på den absolut dyraste nivån av mobilmarknaden med flaggskeppsmodeller som Motorola Razr 5G och Motorola Edge+ så är den före detta amerikanska mobiltillverkaren starkast när det gäller telefoner i mellanklassen. Framför allt i Moto G-serien – som vi har testat flera modeller av, inklusive Moto G 5G Plus, Moto G8 Plus och Moto G7 Plus – har Motorola lyckats väl med mobiler som har förvånansvärt många funktioner och höga prestanda i förhållande till prislapparna.

För bara ett par veckor sedan lanserade Motorola Moto G100, som är den häftigaste modellen hittills i Moto G-serien. Moto G100 är (nästan) en flaggskeppsmodell till (nästan) ett budgetpris, vilket innebär att den rent prismässigt ligger nära telefoner som Huawei Nova 5T, på samma gång som den har specifikationer som kan konkurrera med något dyrare mobiler som OnePlus 8T och Samsung Galaxy S20 FE. Men bara nästan, en del kompromisser och brister får man trots allt finna sig i om man vill ha höga prestanda för bara 5 000 kronor.

Vi har synat Motorola Moto G100 med lupp och här kan du läsa vår slutgiltiga dom om mobilens (många) styrkor och (få) svagheter.

Motorola Moto G100
Motorola Moto G100 finns i tre färger: Slate Grey, Iridescent Sky og Iridescent Ocean (Foto: Motorola)

Utseende och konstruktion

Vårt testexemplar hade färgen ”Iridescent Ocean”, som bjuder på ett charmerande färgspel mellan mörkblått och violett på baksidan när man vrider och vänder på den.

På mobilens högra sida hittar man knappen som styr volymen och av/på-knappen med inbyggd fingeravtrycksläsare, på motsatta sidan sitter en särskild knapp för Google Assistant. Kameramodulen på baksidan har fyra stora linser, men sticker ändå ut så lite att telefonen inte lutar när den ligger på ett bord. Det beror också på att telefonen är ovanligt tjock, nästan 1 cm, eftersom den bland annat innehåller ett extra stort batteri. Skalet är gjort av plast, men med en riktigt hög känsla av byggkvalitet och tack vare behagligt rundade kanter är telefonen riktigt bekväm att hålla i handen.

Motorola Moto G100
Tyvärr är skärmen på Moto G100 långt ifrån så levande och ljusstark som det verkar på den här bilden. (Foto: Motorola)

Skärm och ljud

Nu kommer vi till det som förmodligen är mobilens största brist. Fast något måste ju Motorola spara in på för att hålla priset nere.

Skärmen är på 6,7 tum och har precis som på Motorola One Vision från 2019 det avlånga 21:9-formatet som vi är vana vid från biografer. Det ger mer plats för flödet i Facebook-appen och detsamma gäller för webbsidor. Både YouTube och Netflix har också en del innehåll i 21:9-formatet. På Netflix gäller det ungefär två tredjedelar av filmerna. Dessutom finns det ett antal spel som anpassar sig och fyller ut 21:9-skärmen.

Å andra sidan får man leva med svarta fält till höger och vänster om bilden när man använder innehåll (både appar, spel och video) som inte stöder formatet.

Men det är inte 21:9-formatet som är problemet. Det är i stället det faktum att panelen är av typen LCD IPS. I kombination med en upplösning på bara 2520 x 1080 pixlar och en ljusstyrka som maximalt kan orka sig upp till 500 nits blir resultatet tämligen tunt.

Motorola Moto G100 har fyra kameror, inklusive en huvudsensor med en upplösning på 64 Mp och en 16 Mp ultra-vidvinkelkamera. De andra två linserna är en djupsensor respektive en Time-of-Flight (ToF). (Foto: Motorola)

Skärmen är oanvändbar utomhus om solen skiner och inte ens en uppdateringshastighet på 90 Hz kan kompensera för bristen på ljusstyrka, som är ansträngande för ögonen. Det hjälper inte heller att färgåtergivningen är ganska så oexakt. I grund och botten kan man välja mellan ett par olika lägen som ger en överdriven och onaturligt dynamisk färgåtergivning, eller så får man hålla till godo med ett ”naturligt läge” där resultatet blir platt och tråkigt.

Tyvärr är det samma sak med ljudet. Moto G100 har visserligen en 3,5 mm-kontakt för hörlurar, men den trådbundna anslutningen används inte för att förbättra ljudkvaliteten, och dessutom är ljudstyrkan för svag. Och eftersom mobilen bara har inbyggda högtalare längst ned så får man inte heller något stereoljud från den kraftiga mobilen, oavsett om man spelar spel, lyssnar på en podd eller tittar på video utan ett par hörlurar i eller på öronen.

I verkligheten fotograferar man bara med två linser, de andra används för avståndsmätning och fokusering. Det är därför Moto G100 tar utmärkta bilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

På papperet har Motorola Moto G100 fyra kameror, inklusive en huvudsensor med en upplösning på 64 Mp och Quad Pixel-teknik. Sedan tillkommer en 16 Mp-ultravidvinkelkamera. De andra två linserna är en djupsensor respektive en Time-of-Flight (ToF). I själva verket fotograferar man alltså med bara två linser, de andra används för avståndsmätning och fokusering.

Därför tar Moto G100 bland annat utmärkta bilder med bokeh-effekt, plus att bilder som tas i dagsljus är skarpa och välbalanserade och har fin dynamik.

Ultravidvinkelkameran har för övrigt inbyggt så kallat ringljus, som påstås göra det lättare att ta bra makrobilder tätt intill motivet. I verkligheten blir bilden bara överexponerad, så glöm allt om lysande ringar om du investerar i en Moto G100.

Bilder som tas i dagsljus är skarpa och balanserade med god dynamik. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Allt som Motorola har sparat på skärm och ljud har gått till att göra Moto G100 till den starkaste mobilen i G-serien någonsin. Den är utrustad med en Snapdragon 870-processor från Qualcomm, som visserligen är långsammare än årets snabbaste Qualcomm-CPU, Snapdragon 888, men ändå är i klass med – och till viss del faktiskt snabbare – än förra årets Snapdragon 865+. Och det märks. Här talar verkligen benchmark-siffrorna för sig själva.

Ett särskilt hedervärt omnämnande går till 5 000 mAh-batteriet, som ger Moto G100 en vansinnigt lång batteritid på över 19 timmar i vårt prestandatest. Den här mobilen bara går och går och kan knappt få slut på ström. Häftigt! Då kan man leva med att telefonen måste klara sig utan trådlös laddning.

En nyhet är att Motorola har lanserat den så kallade Ready For-plattformen, som gör att användaren kan ansluta sin Motorola-mobil till TV:n, datorskärmen eller laptopen – en teknik som i princip påminner en del om Samsung DeX. Moto G100 är den enda mobilen i G-serien som stöder tekniken, som är ett slags desktop-program som gör det möjligt att använda de flesta appar och filer på mobilen i ett Windows-liknande gränssnitt via den vanliga datorn eller på en smart-TV eller datorskärm.

Till skillnad från Samsung DeX kräver Ready For dock att man kopplar mobilen till skärmen via HDMI-kabel – men då kan man också använda Moto G100 som en slags minidator eller spelkonsol, vilket helt klart gör mobilen till ett ännu bättre köp.

Motorola Moto G100 Ready For
Med ”Ready For” kan du ansluta din Motorola Moto G100 till din Smart TV och bland annat använda den som spelkonsol. (Foto: Motorola)

Motorola Moto G100: Slutsats

Motorola Moto G100 är beviset på att man inte alltid kan få allt på samma gång. En mobil för 5 000 kronor med så höga prestanda som Moto G100 – som i stora drag ligger på samma nivå som mycket dyrare mobiler som OnePlus 8T och Samsung Galaxy S20 FE – är ett klipp, men man får däremot klara sig utan den superskarpa och högupplösta skärmen och det utmärkta ljudet som annars kännetecknar premiumklassen.

Å andra sidan är det svårt att komma på någon annan smartmobil som ger lika mycket för så lite pengar som Motorola Moto G100. Kameran är strålande och räcker långt för de allra flesta användarna och den imponerande batteritiden har vi knappt sett maken till sedan på 90-talet. På den tiden gick vi allihop runt med en Nokia-mobil i fickan som hade ström för en vecka. Så strunta i att Moto G100 inte har trådlös laddning.

Karakter
Motorola Moto G100
Premium

Home tycker

Extremt lång batteritid och höga prestanda. Kameran är lysande och ”Ready For”-extrafunktionen är pricken över i. Halvdålig skärm och tråkigt ljud. Saknar trådlös laddning och IP-certifiering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Ljud & Bild
Rulla till toppen