annonse
annonse
annonse

test: Motorola moto G7 Plus

Motorola moto G7 Plus
Motorola moto G7 Plus

Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

Plus
Blixtsnabb laddning, utmärkt skärm med hög upplösning och snygg design i glas som är både lätt och robust. Och så är ljudet förträfflig i de inbyggda högtalarna.
Minus
De största spelen och apparna driver mobilen till gränsen. Och när motivet blir för krångligt så är inte kameran den bästa. Inte IP-certifierad och saknar trådlös laddning.

En gång i tiden var Motorola ett av världens ledande mobiltelefonmärken. Många minns säkert de ikoniska Motorola Razr-viktelefonerna som var en hit för ungefär 15 år sedan. Men sedan dess har tillvaron varit kaotisk för amerikanska Motorola, som först såldes till Google och senare till kinesiska Lenovo.

Men de senaste åren har Motorola – som alltså nu är en del av Lenovo – kommit tillbaka starkt med billigare mellanklassmodeller som Motorola One och Motorola Moto X4, och det är också ett uttalat mål för företaget att bli ”king of midrange” på vissa marknader.

I februari lanserade Motorola därför hela fyra nya mobiler i den så kallade moto G-serien med priser från 1 600 kronor för den billigaste Motorola moto G7 Play, upp till 3 300 kronor för ”toppmodellen” i mellanklasserien, Motorola moto G7 Plus som är den vi testar här.

Av de fyra mobilerna har moto G7 Plus naturligtvis bäst specifikationer, med 16 Mp dual-kamera med optisk bildstabilisering och åttakärnig Snapdragon 636-processor. Enligt Motorola ska den här modellen kunna mäta sig med betydligt dyrare smartmobiler, och jag har sett fram emot att ta reda på om det stämmer.

Utseende och konstruktion

Motorola har en helt egen design med spegelblanka ytor och glas på både fram- och baksidan, och detta är också något som karaktäriserar moto G7 Plus. Fingeravtrycksläsaren – med Motorolas M-logga infälld – sitter på baksidan under kameran, som visserligen buktar ut en smula men lyckligtvis inte är värre än att telefonen inte vippar även om den ligger med baksidan nedåt på bordet.

Visst buktar kameran ut en smula, men inte värre än att mobilen låter bli att vippa om den ligger med skärmen uppåt på ett bord. Under kameran sitter fingeravtrycksläsaren. Foto: Motorola

Även om skärmen är på hela 6,2 tum så är moto G7 Plus inte större än att den enkelt går att hålla och sköta med en hand, och även om den med sina 176 gram bara väger 4 gram mindre än mellanklasskonkurrenten Nokia 8.1 så känns den en del lättare. Fast utan att den känns billig eller bräckligt bara därför.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Glaset på fram- och baksidan är av typen Corning Gorilla Glass 3, så mobilen bör vara motståndskraftig även mot de värsta reporna. Den är däremot inte IP-klassad – bara ”stänksäker” – så låt bli att tappa den i toaletten.

Skärm och kamera

Det går nästan inte att se med blotta ögat att det är en strömsnål LTPS LCD-skärm som sitter i moto G7 Plus och inte en OLED-skärm. Så ljusstark och skarp och skarp är bilden. Det är faktiskt bara när man tittar på skärmen väldigt snett från sidan som man märker skillnaden, för där är OLED överlägset LCD. Men för de här pengarna kan man inte önska sig en bättre skärm.

Detsamma gäller kameran, som till vardags tar fina, skarpa och naturligt exponerade bilder. Leker man lite med djup och bokeh i bilderna ger mjukvaran också bra resultat, och det är faktiskt bara när man pressar kameran med makrobilder tätt inpå motivet eller tar bilder på kvällen med massor av artificiell belysning som moto G7 Plus inte hänger med. Då blir resultatet tyvärr därefter också. Makrobilderna blir lite för oskarpa och för ljusa, och kameran kämpar för att få rätt exponering i mörka motiv.

Bokeh-effekten är inget problem för Motorola moto G7 Plus. Foto: Peter Gotschalk
Ska du nära inpå motivet – som den här stenbitsrommen – har kameran lite svårt med ljussättning och skärpa. Foto: Peter Gotschalk

Ljud

Mitt under testet av moto G7 Plus var jag tvungen att göra en instickare till Motorolas kontor eftersom talkvaliteten i mitt testexemplar var så eländigt att den nästan inte fungerade. Jag var tvungen att kolla om jag av misstag fått ett måndagsexemplar. Lyckligtvis för Motorola visade det sig att det faktiskt var fel på en av mobilens två stereohögtalare. Det nya testexemplaret hade inga problem med talkvaliteten. Det var tur att jag kollade, för ljudet i det första exemplaret skulle ha sänkt betyget ordentlig om det hade visat sig att ljudet var ett allmänt problem för alla G7 Plus-modeller.

Tvärtom sitter det faktiskt ett strålande par stereohögtalare inbyggda i moto G7 Plus, som säkert kommer att bli populära hos tonåringar som gillar att använda sin mobiltelefon som ett slags bärbar minihögtalare. Sådana brukar inte gå att lyssna på i längden, men med moto G7 Plus är ljudet inte långtifrån tillräckligt bra för ändamålet.

Vi andra föredrar nog att koppla in ett par bra hörlurar, och det går att göra både trådlöst och i den inbyggda 3,5 mm-kontakten. I båda fallen är ljudkvaliteten absolut godkänd så länge man inte förväntar sig mirakel.

Prestanda och funktioner

Motorola har valt mellanklassprocessorn Snapdragon 636 med åtta kärnor för att driva alltihop, och det gör den riktigt bra. Det är inga problem med avbrott eller pauser när man navigerar runt i menyer och startskärmar eller öppnar och stänger appar, och allt flyter i stort sett på när man surfar runt på olika webbsidor i webbläsaren. Bara med riktigt stora spel som Asphalt 9 och Warhammer 40K tycker jag att moto G7 Plus tappar lite. Men återigen: med tanke på priset är prestanda absolut acceptabla.

Stort beröm ska Motorola ha för den snabba laddningen (Quick Charge) som är på hela 27 watt och som laddar upp telefonen från några procent till nästan 75% på bara 30 minuter. Däremot stöds inte trådlös laddning.

Både av- och på-knappen och volymknapparna sitter på högersidan på moto G7 Plus. Foto: Motorola

Slutsats

Med moto G7 Plus kan Motorola med rätta kalla sig för ”king of midrange”, vilket också är deras högsta önskan. Mobilen är väldesignad och robust, och även om Motorola inte har haft råd med någon dyr OLED-skärm så går det nästan inte att se på bildkvaliteten. Kameran har sina begränsningar men tar tillfredsställande bilder i de flesta situationer, och med utmärkt stereoljud och blixtsnabb laddning passar Motorola moto G7 Plus extra bra till tonåringen som lyssnar på musik jämt och alltid plågar batteriet. För de här pengarna kan det inte gå fel med Motorola moto G7 Plus.

En gång i tiden var Motorola ett av världens ledande mobiltelefonmärken. Många minns säkert de ikoniska Motorola Razr-viktelefonerna som var en hit för ungefär 15 år sedan. Men sedan dess har tillvaron varit kaotisk för amerikanska Motorola, som först såldes till Google och senare till kinesiska Lenovo. Men de senaste åren har Motorola – som alltså nu är en del av Lenovo – kommit tillbaka starkt med billigare mellanklassmodeller som Motorola One och Motorola Moto X4, och det är också ett uttalat mål för företaget att bli ”king of midrange” på vissa marknader. I februari lanserade Motorola därför hela fyra nya mobiler i den så kallade moto G-serien med priser från 1 600 kronor för den billigaste Motorola moto G7 Play, upp till 3 300 kronor för ”toppmodellen” i mellanklasserien, Motorola moto G7 Plus som är den vi testar här. Av de fyra mobilerna har moto G7 Plus naturligtvis bäst specifikationer, med 16 Mp dual-kamera med optisk bildstabilisering och åttakärnig Snapdragon 636-processor. Enligt Motorola ska den här modellen kunna mäta sig med betydligt dyrare smartmobiler, och jag har sett fram emot att ta reda på om det stämmer.

Utseende och konstruktion

Motorola har en helt egen design med spegelblanka ytor och glas på både fram- och baksidan, och detta är också något som karaktäriserar moto G7 Plus. Fingeravtrycksläsaren – med Motorolas M-logga infälld – sitter på baksidan under kameran, som visserligen buktar ut en smula men lyckligtvis inte är värre än att telefonen inte vippar även om den ligger med baksidan nedåt på bordet. [caption id="attachment_93674" align="alignnone" width="989"] Visst buktar kameran ut en smula, men inte värre än att mobilen låter bli att vippa om den ligger med skärmen uppåt på ett bord. Under kameran sitter fingeravtrycksläsaren. Foto: Motorola[/caption] Även om skärmen är på hela 6,2 tum så är moto G7 Plus inte större än att den enkelt går att hålla och sköta med en hand, och även om den med sina 176 gram bara väger 4 gram mindre än mellanklasskonkurrenten Nokia 8.1 så känns den en del lättare. Fast utan att den känns billig eller bräckligt bara därför. Glaset på fram- och baksidan är av typen Corning Gorilla Glass 3, så mobilen bör vara motståndskraftig även mot de värsta reporna. Den är däremot inte IP-klassad – bara ”stänksäker” – så låt bli att tappa den i toaletten.

Skärm och kamera

Det går nästan inte att se med blotta ögat att det är en strömsnål LTPS LCD-skärm som sitter i moto G7 Plus och inte en OLED-skärm. Så ljusstark och skarp och skarp är bilden. Det är faktiskt bara när man tittar på skärmen väldigt snett från sidan som man märker skillnaden, för där är OLED överlägset LCD. Men för de här pengarna kan man inte önska sig en bättre skärm. Detsamma gäller kameran, som till vardags tar fina, skarpa och naturligt exponerade bilder. Leker man lite med djup och bokeh i bilderna ger mjukvaran också bra resultat, och det är faktiskt bara när man pressar kameran med makrobilder tätt inpå motivet eller tar bilder på kvällen med massor av artificiell belysning som moto G7 Plus inte hänger med. Då blir resultatet tyvärr därefter också. Makrobilderna blir lite för oskarpa och för ljusa, och kameran kämpar för att få rätt exponering i mörka motiv. [caption id="attachment_93655" align="alignnone" width="989"] Bokeh-effekten är inget problem för Motorola moto G7 Plus. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_93656" align="alignnone" width="989"] Ska du nära inpå motivet – som den här stenbitsrommen – har kameran lite svårt med ljussättning och skärpa. Foto: Peter Gotschalk[/caption]

Ljud

Mitt under testet av moto G7 Plus var jag tvungen att göra en instickare till Motorolas kontor eftersom talkvaliteten i mitt testexemplar var så eländigt att den nästan inte fungerade. Jag var tvungen att kolla om jag av misstag fått ett måndagsexemplar. Lyckligtvis för Motorola visade det sig att det faktiskt var fel på en av mobilens två stereohögtalare. Det nya testexemplaret hade inga problem med talkvaliteten. Det var tur att jag kollade, för ljudet i det första exemplaret skulle ha sänkt betyget ordentlig om det hade visat sig att ljudet var ett allmänt problem för alla G7 Plus-modeller. Tvärtom sitter det faktiskt ett strålande par stereohögtalare inbyggda i moto G7 Plus, som säkert kommer att bli populära hos tonåringar som gillar att använda sin mobiltelefon som ett slags bärbar minihögtalare. Sådana brukar inte gå att lyssna på i längden, men med moto G7 Plus är ljudet inte långtifrån tillräckligt bra för ändamålet. Vi andra föredrar nog att koppla in ett par bra hörlurar, och det går att göra både trådlöst och i den inbyggda 3,5 mm-kontakten. I båda fallen är ljudkvaliteten absolut godkänd så länge man inte förväntar sig mirakel.

Prestanda och funktioner

Motorola har valt mellanklassprocessorn Snapdragon 636 med åtta kärnor för att driva alltihop, och det gör den riktigt bra. Det är inga problem med avbrott eller pauser när man navigerar runt i menyer och startskärmar eller öppnar och stänger appar, och allt flyter i stort sett på när man surfar runt på olika webbsidor i webbläsaren. Bara med riktigt stora spel som Asphalt 9 och Warhammer 40K tycker jag att moto G7 Plus tappar lite. Men återigen: med tanke på priset är prestanda absolut acceptabla. Stort beröm ska Motorola ha för den snabba laddningen (Quick Charge) som är på hela 27 watt och som laddar upp telefonen från några procent till nästan 75% på bara 30 minuter. Däremot stöds inte trådlös laddning. [caption id="attachment_93675" align="alignnone" width="989"] Både av- och på-knappen och volymknapparna sitter på högersidan på moto G7 Plus. Foto: Motorola[/caption]

Slutsats

Med moto G7 Plus kan Motorola med rätta kalla sig för ”king of midrange”, vilket också är deras högsta önskan. Mobilen är väldesignad och robust, och även om Motorola inte har haft råd med någon dyr OLED-skärm så går det nästan inte att se på bildkvaliteten. Kameran har sina begränsningar men tar tillfredsställande bilder i de flesta situationer, och med utmärkt stereoljud och blixtsnabb laddning passar Motorola moto G7 Plus extra bra till tonåringen som lyssnar på musik jämt och alltid plågar batteriet. För de här pengarna kan det inte gå fel med Motorola moto G7 Plus.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Motorola moto G7 Plus
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Android 9 Pie
  • Skärm: 6,2-tums LTPS LCD Full HD+, 2270 x 1080 (403 ppi)
  • Processor: 1,8 GHz Snapdragon 636 octacore
  • Minne: 4 GB RAM / 64 GB lagring (+ microSD upp till 512 GB)
  • Kameror: 16 Mp f/1,7 + 5 Mp (baksida), 12 Mp (framsida)
  • Trådlöst: 4G/LTE, 802,11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5,0, NFC, A-GPS, GPS, GLONASS, Galileo
  • Mått/vikt: 157 x 75,3 x 8,3 mm/176 g
  • Batteri: 3000 mAh, 27 W Quick Charge
  • Webb: moto.com/se/home
Motorola moto G7 Plus produktside
Pris: 3300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×