Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Huawei Nova 5T

Nödlösning från mellersta hyllan

Huawei Nova 5T går att leva med, nu när det inte går på annat sätt.

Skrivet av / 2020-01-22 - 09:39
Huawei Nova 5T
Peter Gotschalk

2019 var inget bra år för Huawei. I maj råkade den kinesiska mobiljätten ut för årets mest omtalade storm inom elektronikindustrin när den amerikanska regeringen satte Huawei på den så kallade ”Entity List” – en svart lista över företag som inte får ha tillgång till amerikansk teknik, inklusive hårdvara, mjukvara eller andra tekniska tjänster.

Detta ledde till att företag som Google, Intel och Qualcomm tvingades upphöra med allt samarbete med Huawei, vilket bland annat innebar att det kinesiska märket blev avskuret från att använda kommande versioner av Googles Android-operativsystem i deras nya mobiltelefoner.

I praktiken hindrade detta Huawei från att bygga höstens flaggskeppsmodell, Huawei Mate 30 Pro, på Googles tjänster och mobila ekosystem, i stället släpptes den med Huaweis egen app-butik, Huawei AppGallery, och alltså utan Google-appar som Gmail, Google Maps och YouTube.

I Skandinavien var Huawei tveksamma till om de skulle släppa Mate 30 Pro – och då var goda råd dyra eftersom Huawei inte hade lanserat någon mobil på marknaden sedan vårens prisbelönta Huawei P30 Pro.

Huawei Nova 5T finns i tre färger: Crush Blue, Black och Midsummer Purple. På bilden syns den sistnämnda. (Foto: Huawei)

Gammal mobil med nytt namn

Det är här Huawei Nova 5T, som vi först nu har fått in för test, kommer in i bilden. Mobilen, som lanserades av Huawei i slutet av oktober, hade nämligen redan kommit ut på marknaden i ett antal andra länder i juni under namnet Honor 20. Och den täcktes inte av den amerikanska bojkotten. Alltså kunde den skickas till butiker Sverige, Norge och Danmark med alla Googles tjänster och appar.

Men till skillnad från Huawei Mate 30-serien är Nova 5T ingen toppmodell. I stället handlar det om mellanklassmobil som rent prismässigt befinner sig i samma segment Samsung Galaxy A70 och Sony Xperia 10 Plus.

Nova 5T har fyra primära kameror, inklusive en huvudkamera med 48 megapixlar och en ultravidvinkelkamera med 16 megapixlar. (Foto: Huawei)

Mycket för pengarna

Trots mellanklasspriset kommer Huawei Nova 5T långt med en topptrimmad konfiguration. Under skärmen sitter samma octacore Kirin 980-processor som Huawei har i P30 Pro och Mate 20 Pro och dessutom är Nova 5T utrustad med 6 GB RAM och 128 GB lagringskapacitet, som dock inte kan utökas ytterligare med microSD kort.

Och precis som Huaweis senaste toppmobiler har Nova fyra primära kameror, fast har en lite annan konfiguration än toppmodellerna:

  • 16 Mp ultravinkelkamera, 117 grader, f/2,2
  • 48 Mp huvudkamera, 1/2-tums sensor, 4-i-1 Light Fusion Technology, f/1,8
  • 2 Mp bokeh-objektiv, f/2,4
  • 2 Mp makroobjektiv, f/2,4

Dessutom sitter det en f/2,0-frontkamera med 32 Mp i ett litet utstansat hål på framsidan.

Skärmen på 6,26 tum stöder HDR10+ och är av typen IPS LCD (2340 x 1080 pixlar), medan fingeravtrycksläsaren sitter på sidan av telefonen – precis som på den lite dyrare highend-modellen Sony Xperia 1. 3750 mAh-batteriet stöder snabbladdning, men inte trådlös laddning. Däremot levereras telefonen med 22,5-watts SuperCharger, så Nova 5T kan laddas från 0 % till 50 % batteri på 30 minuter.

Med den speciella makrolinsen kan man ta skarpa närbilder från så nära som 4 centimeter. (Foto: Peter Gotschalk)

Levererar i stort sett varorna

På utsidan gör Huawei Nova 5T inte så mycket väsen av sig. Skärmen är inte böjd och den omgärdas av en något bredare kant än vi är vana vid från de dyrare toppmodellerna. Baksidan på vårt testexemplar har färgen ”Midsummer Purple”, som reflekterar ljus på kreativa sätt men som också drar till sig fingeravtryck mer än vad som är praktiskt.

Skärmen har en skarp och ljus bild utan att vara prålig. Men ljudet är lite av en besvikelse med bara en liten inbyggd högtalare längst ner.

Prestanda är å andra sidan är imponerande med tanke på prislappen. Ovan nämnda Samsung Galaxy A70 och Sony Xperia 10 Plus, som kostar ungefär lika mycket som Huawei Nova 5T, kommer inte ens i närheten av samma resultat i benchmark-testerna, och även till vardags kör Nova 5T så det ryker. Ett stort bilspel som Asphalt 9 går som på räls, den enda nackdelen är att telefonen har en tendens att bli lite varm om man spelar för länge. Även batteritiden är mer än godkänd.

Om man använder kameran i ”AI-läge” får man fina bilder av normala motiv. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Vid lanseringen av Nova 5T lade Huawei stor tonvikt på kameran. Den kinesiska mobiltillverkaren är en av de bästa i världen på mobilkameror, men även om det som sagt finns fyra kameror i Nova 5T så har Huawei valt ett annat spår för mellanklassmobilen än för kameratoppmodellen P30 Pro. Där den senare har telelins, 5x optisk zoom och optisk bildstabilisering (OIS) får Nova 5T lev utan alla dessa tre och satsar i stället på att klara sig med ”artificiell intelligens”.

Allt går automatiskt och enligt Huawei ska en AI HDR+-algoritm hjälpa användaren att ta skarpa porträttfoton – även i mörka omgivningar och i motljus – och Master Intelligent AI identifierar motivet man riktar kameran mot och optimerar sedan bilden därefter. Dessutom ska AI Image Stabilization (AIS), Auto Exposure Lock (AEL) och Auto Focus Lock (AFL) garantera skarpa och detaljerade bilder.

I den verkliga världen har Nova 5T svårt att ta skarpa bilder om belysningen inte är optimal. Den digitala zoomfunktionen ger acceptabla resultat, och bilder som tas på natten går också att använda. Men de kommer inte i närheten av att vara så bra som nattbilder tagna med Huaweis egen toppmobil P30 Pro. Och det är faktiskt bara vanliga bilder som är tagna i dagsljus som är helt knivskarpa.

Nattmotiv klarar Nova 5T bra, men den kommer inte i närheten av bildkvaliteten i storebror, Huawei P30 Pro. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Om du köper en Huawei Nova 5T, kan du då vara helt säker på att den kan användas under de närmaste åren, om inte den amerikanska bojkotten av Huawei upphör? Vi vågar inte utfärda någon garanti, men det kan du antagligen. Alla Google-appar och -tjänster fortsätter att fungera på din Huawei-mobil, precis som säkerhetsuppdateringar för appar via Google Play. Och eftersom Huawei fortfarande kan använda Open Source-versionen av Android kommer de kunna säkerhetsuppdatera Android genom att pusha ut uppdateringar till Huawei-enheter när de blir tillgängliga.

Och dessutom är Huawei Nova 5T på många sätt en riktigt bra och prisvärd mobil. När det gäller prestanda levererar den varorna och både skärmen och batteritiden är absolut godkända. Man får klara sig utan möjligheten att utöka lagringsutrymmet, och kameran är inte lika imponerande som den ser ut på papperet, men jämfört med konkurrenterna kan man ändå inte hamna snett med Huawei Nova 5T.

Karakter
Huawei Nova 5T
Premium

Home tycker

Snabb processor och gott om minne vilket ger bra prestanda som är imponerande prisvärda. Batteritiden är mer än väl godkänd. Framför allt när mobilen går att ladda upp snabbt också. En smula osäkert om framtida uppdateringar och Android-stöd. Minnet kan inte utökas och kameran är inte lika bra som den ser ut på papperet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Det bästa iPhone-valet

Grön mobil för de händiga

Pixel Pro fortsätter imponera

Liten och blixtsnabb, men designen behöver uppdateras

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Ljud & Bild
Rulla till toppen