Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

Samsung DeX

Galaxy S21-serien och andra Galaxy-mobiler kan i stort sett ersätta en vanlig dator.

Av / Uppdaterad: 2021-08-05 - 11:43 // Först publicerad: 2021-02-28
Samsung DeX

Det må så vara att mobiltelefonerna i Samsungs olika Galaxy-serier kostar en smärre förmögenhet. Men det är inte alla som känner till att om du har en Galaxy S eller Galaxy Note i fickan så går du egentligen runt med en minidator klarar produktivitetsuppgifter och andra funktioner minst lika bra som en chromebook eller billig bärbar PC.

Läs också TV och PC-monitor i ett Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!

Funktionen heter Samsung DeX och är en desktop-programvara som låter dig använda de flesta appar och filer på din Galaxy-mobil i ett Windows-liknande gränssnitt på din vanliga dator eller till och med på din smart-TV eller datormonitor.

Samsung Galaxy Note 20 är en av Galaxy-enheterna som stöder DeX. (Foto: Samsung)

Telefonen kopplas till datorn eller bildskärmen, aningen med kabel eller trådlöst via Wi-Fi. Om DeX körs på en PC eller MacBook får Galaxy-enheten automatiskt tillgång till alla tillbehör som är anslutna till datorn. Om DeX körs på en PC-skärm eller en Smart-TV kan du koppla in tangentbord och mus till Galaxy-enheten med Bluetooth.

Samsung DeX gör att praktiskt taget alla appar på Galaxy-enheten kan användas i en desktop-version. Antingen på en PC eller MacBook eller till och med på en smart-TV eller en fristående PC-monitor. (Foto: Samsung)

Samsung DeX finns för närvarande på följande enheter:

Samsung Galaxy S8-serien

Samsung Galaxy Note 8-serien

Samsung Galaxy S9-serien

Samsung Galaxy Note 9-serien

Samsung Galaxy S10-serien

Samsung Galaxy Note 10-serien

Samsung Galaxy S20-serien

Samsung Galaxy Note 20-serien

Samsung Galaxy S21-serien

Samsung Galaxy Tab S4

Samsung Galaxy Tab 5e

Samsung Galaxy Tab S6

Samsung Galaxy Tab S7 och S7 +

Samsung Galaxy Tab Active Pro

 

Om du vill använda Samsung DeX på din dator måste du först ladda ner en app till antingen Windows eller MacOS från Samsungs hemsida. (Foto: Peter Gotschalk)

Du kan ansluta din Galaxy-enhet till både Windows- och Mac-datorer. DeX för PC finns till utvalda enheter och till Windows 7 och 10 samt till Mac OS-versioner som är nyare än 10.13.

Samsung DeX kan också användas trådlöst med Smart-TV-apparater som stöder spegling av Android-mobilskärm (Miracast), samt med alla andra skärmar via USB-C till HDMI-kabel.

Vad kan DeX användas till?

Samsung DeX innebär kort och gott att i stort sett alla appar på Galaxy-enheten kan användas i desktop-version. Hela användargränssnittet på mobilen speglas på datorn eller TV-skärmen, men i en Windows-liknande miljö.

Du kan ansluta din Galaxy-enhet till din Windows-PC eller MacBook trådlöst via Wi-Fi. (Foto: Samsung)

Detta ger stora möjligheter. Om du till exempel är på ett hotellrum och har Netflix eller någon annan streaming-app på mobilen så kan du använda din Galaxy-enhet som en videospelare utanför hotellets interna system. Har du ett trådlöst tangentbord och en mus med dig så kan du jobba på hotellrummet genom att bara använda din Samsung-mobil. Laptopen kan du lämna hemma!

Läs också Sidecar räddar resan: Så blir en iPad en extra skärm till Mac Nu kan du arbeta på två skärmar när du är på språng. Så länge du har en nyare iPad och en Mac som kör macOS Catalina.

Det finns nämligen ett stort antal produktivitets-appar till mobilen, som tillsammans med DeX plötsligt kan användas som om du hade en Chromebook, en Windows-dator eller en MacBook. Inte minst Microsoft Office – inklusive Excel, Powerpoint och Word – men också mobilens e-post-app, Gmail och andra Google-appar, plus mobilversionen av Adobe Photoshop.

Så här ser DeX-gränssnittet ut på din datorskärm eller smart-TV. (Foto: Peter Gotschalk)

Och om du faktiskt har datorn med dig och använder DeX tillsammans med Windows eller MacOS så kan du naturligtvis dra och släppa filer, anteckningar, bilder och andra dokument sömlöst mellan datorn och mobilen.

De flesta apparna på din Galaxy-enhet kan köras i det Windows-liknande DeX-gränssnittet. Både Google Play och e-post som här, men också produktivitetsverktyg som Microsoft Excel, Powerpoint och Word. (Foto: Peter Gotschalk)
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Din Samsung Galaxy är en hel dator

Så skriver du med bruten arm

Sidecar räddar resan: Så blir en iPad en extra skärm till Mac

Rulla till toppen