TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Guide Gratis tal-till-text på 3 sätt

Gratis tal-till-text på 3 sätt

Diktering kan hjälpa dig att skriva snabbare. Oavsett om du har brutit handleden eller bara blir trött i fingrarna.

forfatter
Publicerad 2021-05-01 - 07:41

För några månader sedan halkade jag i badrummet och bröt handleden. Frakturen var så komplicerad att jag var tvungen att opereras och nu har jag en platta av titan och massor av skruvar i armen.

Det säger sig självt att både handen och fingrarna är odugliga under lång tid efter något sådant – så hur gör man, när man som jag faktiskt försörjer sig på att skriva?

Det är då som diktering – med hjälp av tal-till-text-programvara – kommer in i bilden. I stället för att skriva artiklar med en hand har jag helt enkelt använt dikteringsprogram som kan omvandlade de talade orden till text och resultatet har faktiskt blivit förvånansvärt bra.

Här är 3 gratis tal-till-text-program

Produktnamn, fackuttryck och komplicerade ord kan innebära svårigheter, men faktum är att tal-till-text-programvara numera är mycket bättre än jag hade föreställt mig innan jag själv, som tillfälligt handikappad, behövde tekniken.

Här är en översikt över de mest populära gratisdikteringarna som du kan använda på din Mac eller PC. För att demonstrera hur effektiv varje alternativ är har jag dikterat samma text med alla tal-till-text-program. Resultatet visas 100 procent oredigerat under varje beskrivning av dikteringsprogrammet.

Produkter baserade på det längst kommersiellt tillgängliga Wi-Fi-protokollet, 802.11b, överför endast data på 2,4 GHz-frekvensbandet och når teoretiska hastigheter på upp till 11 Mbit/s.

Som jämförelse stöder de flesta produkter i dag även 802.11ac-nätverksprotokollet från 2014, numera även kallat Wi-Fi 5, som har en hastighet på upp till 6 933 Mbit/s via 5 GHz-frekvensbandet.

Wi-Fi 6 fungerar på både 2,4 GHz- och 5 GHz-frekvensbanden och stöder en teoretisk hastighet på upp till 9608 Mbit/s.

Apple Diktering. (Foto: Peter Gotschalk)

Apple Diktering

Alla Mac-datorer har inbyggd gratis diktering. Gör så här för att aktivera programvaran:

 • Öppna Systeminställningar och välj sedan Tangentbord
 • Välj Diktering
 • Aktivera diktering och välj sedan ett kortkommando
 • Välj de språk som ska stödjas när du aktiverar diktering

Dikteringen fungerar sedan i alla program på datorn, som dock måste vara ansluten till internet, annars fungerar det inte. Dikteringen förstår ett fåtal enkla kommandon för skiljetecken, till exempel ”komma” och ”punkt”, samt formatering av text, till exempel ”ny rad” och ”nytt stycke”. Här hittar du en fullständig översikt.

Här är resultatet av texten när den lästs upp för Apple Diktering:

”Produkter baserade på det läggs kommersiellt tillgängliga Wi-Fi protokollet, 802. Elva B, överför endast data på 2,4 GHz frekvensbandet och några teoretiska hastigheter på upp till 11 Mb/s. Som jämförelse stöda De flesta produkter idag även 802,11 ac nätverksprotokollet från 2014, numera även kallat Wi-Fi fem, som har en hastighet på upp till

6933 Mb/s via 5 GHz frekvensbandet. Wi-Fi sex fungerar på både 2,4 GHz och 5 GHz frekvensbanden och stöd är en teoretisk hastighet på upp till

9608 Mb/s.”

 

Google Docs Voice Typing. (Foto: Peter Gotschalk)

Google Docs Voice Typing

Om du använder det webbläsarbaserade ordbehandlingsprogrammet Google Docs via Chrome kan du använda ”Voice Typing”, som alltså fungerar oberoende av plattform.

 • Öppna ett dokument i Google Dokument med Chrome
 • Klicka på Verktyg och sedan på Röstinmatning
 • Välj språk

Sedan är det bara att klicka på mikrofonen när du är klar att börja läsa upp texten. Googles diktering fungerar naturligtvis bara om du är ansluten till internet. Precis som Apple Diktering stöder Google Docs Voice Typing olika formaterings- och skrivkommandon. De fungerar dock bara på engelska. Här hittar du en översikt.

Här är resultatet av texten när den lästs upp för Google Docs Voice Typing:

”Produkter baserade på de lägst kommersiellt tillgängliga wifi protokollet, 802.11 B, över för endast data på 2,4 GHz frekvensbandet och når teoretiska hastigheter på upp till 11 megabit per sekund som jämförelse stöder de flesta produkter idag även 802.11 AC nätverks protokollet från 2014, numera även kallat wifi fem, som har en hastighet på upp till 6903 megabit per sekund via 5ghz för träningsband. wifi 6 fungerar på både 2,4 GHz och 5ghz frekvensband en och stöder en teoretisk hastighet på upp till 9608 megabit per sekund.”

 

SpeechTexter. (Foto: Peter Gotschalk)

SpeechTexter

För att använda detta dikteringsverktyg ska vi stanna kvar i Chrome-webbläsaren. Men även om SpeechTexter också skickar din text genom Googles servrar så har de ett eget program för taligenkänning, som i vissa fall gör ett bättre jobb än Googles diktering. Gör så här för att komma igång:

 • Öppna SpeechTexter i Chrome
 • Välj språk längst upp till höger på skärmen
 • Klicka på Start Dictating och sedan på Start.

I webbgränssnittet klickar du sedan på Start för att börja läsa in din text. Till höger i fönstret hittar du en praktisk liten verktygslåda som bland annat visar de kommandon som finns för skiljetecken och formatering.

Här är resultatet av texten när den lästs upp för SpeechTexter:

”Produkter baserade på den längst kommersiellt tillgängliga wifi protokollet, 802.11 B, över för endast data på 2,4 GHz frekvensbandet och når teoretiska hastigheter på upp till 11 megabit per sekund som jämförelser stöder de flesta produkter idag även 802.11 AC nätverksprotokoll från 2014, numera även kallas wifi fem, som har en hastighet på upp till  6933 megabit per sekund via 5ghz frekvensbandet. WiFi 6 fungerar på både 2,4 GHz och 5 GHz frekvensband en och stöder en teoretisk hastighet på upp till 9608 megabit per sekund.

Kräver korrekturläsning

Som man ser tydligt i exemplen ovan är det fortfarande långt kvar tills tal-till-text-funktionerna fungerar helt felfritt. Om texten är för tung och full av svåra ord och tekniska termer kan det bli så många fel i dikteringen att det faktiskt går snabbare att inte använda den. Det kan däremot gå mycket snabbare när det gäller lite vanligare texter, att diktera först och sedan korrigera små fel efteråt. Så skrevs till exempel det här avsnittet i texten.

Rent allmänt är det en bra idé att kontrollera mikrofoninställningarna innan man börjar tala in texten, för att se till att volymen är tillräckligt hög. Dikteringen är ju inte värd mycket om datorn inte hör vad man säger.

Se till att prata både långsamt och tydligt. Fast det är å andra sidan ett bra tips som man bör följa jämt – inte bara när man pratar med sin dator!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lysande jättematta Få Tron-stil på skrivbordet med Razers gigantiska musmattor med inbyggda RGB-lampor.
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend