Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy Tab S6

Bästa Android-surfplattan någonsin

Galaxy Tab S6 är marknadens bästa Android-surfplatta. Men den är ändå inte bättre än iPad.

Av / 2019-10-07 - 15:11
Samsung Galaxy Tab S6
Peter Gotschalk

Android-baserade smartmobiler från företag som Samsung och Huawei dominerar den globala marknaden för mobiltelefoner, men för surfplattor ser det annorlunda ut. För de flesta användare har Apples iPad för länge sedan blivit synonymt med surfplattor. Det faktum har otaliga Android-tillverkare försökt ändra på – framför allt med surfplattor i de lägre prisklasserna, där man kan sticka till ungarna en billig platta eftersom de ändå bara ska underhållas med spel eller YouTube.

Hittills med begränsad framgång. Och det ser ännu värre ut om man försöker konkurrera med Apple när priset går över 5 000 kronor. Där är iPaden helt dominerande, vilket Apples stora rival Samsung länge har försökt ändra på med Galaxy Tab S-serien. Det har kommit flera bra försök genom åren – inklusive Galaxy Tab S 10.5, Galaxy Tab S2 och Galaxy Tab S3 – men det har inte hjälpt. Apple-produkter som den senaste iPad Pro eller den senaste iPad Air säljer i mycket större volymer.

Men Samsung är inte de som kastar in handduken, nu försöker den koreanska elektronikjätten återigen sno åt sig marknadsandelar från Apple på surfplattemarknaden. Den här gången med Samsung Galaxy Tab S6, som är en hel del dyrare än sina föregångare i S-klassen, och dessutom är det de kreativa halv- och helprofessionella användarna, som annars skulle köpa den tämligen dyra iPad Pro, som Samsung är ute efter med Galaxy Tab S6. Den har bland annat 7 nm-processor, fingeravtrycksläsare i skärmen, dubbel huvudkamera samt S Pen. Och som Samsung skrev i ett pressmeddelande i samband med lanseringen av Galaxy Tab S6 är den: ”ett verktyg för skapande just när inspirationen kommer.” Är den då någon iPad Pro-dödare? Det återkommer vi till strax.

S Pen

Först några ord om S Pen. Pennan som ingår till Samsung Galaxy Tab S6 har vi redan stött på till Galaxy Note 10+. Men på Galaxy Tab S6 sitter S Pen fast och laddas automatiskt på baksidan av surfplattan i ett slags magnetfack när den inte används.

Baksidan är gjord av matt metall, där S Pen sitter och laddas upp automatiskt i ett slags magnetiskt fack när den inte används. Foto: Samsung

Dessutom är detta en ny och förbättrad version av S Pen jämfört med den tidigare. Bland annat har pennan numera Bluetooth inbyggt, så du kan använda olika appar på avstånd med hjälp av S Pen och något som Samsung kallar Air Gestures. De fungerar till exempel med kamera-appen, som låter dig använda pennan som utlösare, växla kameraläge, zooma in och ut och så vidare. De lite mer avancerade rörelserna måste man öva på innan de fungerar, men de är väl genomtänkta och klart användbara.

Detsamma gäller den förbättrade handskriftsigenkänningen som gör att du kan göra handskrivna anteckningar i Samsung Notes som sedan tolkas och konverteras till digital text. Smart.

Vissa appar kan göras transparenta så att man till exempel kan rita av bakgrunden med sin S Pen. Foto: Samsung

Imponerande på flera punkter

Ingen tvekan om att Samsung Galaxy Tab S6 på en rad områden är en riktigt läcker produkt. Baksidan är gjord av matt metall, och även om Galaxy Tab S6 absolut känns tillräckligt robust så är den ändå extremt tunn och lätt och har en lika stor skärmyta som nya iPad Air, som är både större och tyngre.

Bildkvaliteten på 10,5 tum stora S-AMOLED-skärmen är enastående, med bra färgåtergivning, nästan perfekt svärta och en kontrast som är optimerad med HDR10+. Med hjälp av fyra AKG-fintrimmade högtalare levererar Galaxy Tab S6 lika bra ljud som iPad Pro, och ljudkvaliteten är respektabel när vi lyssnar på musik via Bluetooth och våra favorithörlurar, Sony WH-1000XM3.

Till skillnad från iPad Pro har Galaxy Tab en dubbelkamera, inklusive en 5 Mp 12 mm-ultravidvinkellins, så om man av en eller annan anledning känner sig tvungen att ta bilder med sin surfplatta så får man ett ganska så anständigt resultat.

När det gäller prestanda gör Samsung Galaxy Tab S6 bättre ifrån sig än sina Android-konkurrenter i våra benchmark-tester, och dagligt bruk är surfplattan verkligen snabb. Stora appar och tunga spel avvecklas lättflytande och problemfritt. Det är bara batteritiden som är en besvikelse. I vår batteri-benchmark orkade inte Galaxy Tab S6 mer än sex timmar innan den gav upp andan. Och även om det här är ett ganska så tufft stresstest (så den verkliga batteritiden vid normal användning är naturligtvis något längre), har alla olika iPadar vi har testat på senare tid klarat sig väsentligt bättre.

Bildkvaliteten är det inget fel på och kameran är förmodligen den enda punkten där Galaxy Tab S6 är överlägsen iPad Air och iPad Pro. Foto: Peter Gotschalk

iPad Pro-dödare?

Och där är problemet i ett nötskal. Samsung Galaxy Tab S6 tar sikte på iPad Pro – och kostar dessutom ungefär lika mycket som 11-tumsmodellen – men även om Samsung verkligen har levererat en strålande produkt med Galaxy Tab S6 så kommer Android-surfplattan inte i närheten av att slå Apples flaggskepp. När det gäller rena prestanda kan inte Samsung Galaxy Tab S6 hålla jämna steg. I Geekbench 4 får den 3 513 (singlecore) respektive 11 061 (multicore) poäng, men Apples största iPad Pro får 5 000 och 18 093 poäng i samma benchmark-test. Samma sak i AnTuTu, där Galaxy Tab S6 får 364 944 poäng men iPad Pro ligger långt före med 547 928 poäng.

Och visst, Galaxy Tab S6 har den snyggaste skärmen vi har sett i en Android-surfplatta, men den har inte 120 Hz uppdateringsfrekvens som iPad Pro och är inte heller lika ljusstark som Apple-skärmen. Batteritiden hänger inte heller med, och trots S Pens många funktioner är Apple Pencil användarupplevelse helt enkelt bättre.

Sist men inte minst är och förblir iPad OS (som den nya surfplatteversionen av iOS har hetat sedan lanseringen av iOS 13) vida överlägset Android som surfplatte-operativsystem. Android är i princip inte anpassat för det större formatet, man har mer en känsla av att arbeta med en överdimensionerad mobiltelefon än en riktig surfplatta när man har Galaxy Tab S6 i händerna. Det är inte inget som Samsung kan göra någonting åt – Galaxy Tab S6 är och förblir förmodligen den bästa Android-surfplattan på marknaden just nu. Däremot skulle koreanerna kanske fundera på att ta ett litet vänskapligt snack med Google om att äntligen göra en version av Android som faktiskt passar surfplatteformatet.

Foto: Samsung

Slutsats

Samsung Galaxy Tab S6 är den bästa Android-surfplattan på marknaden just nu, men ingen iPad-dödare! Den når inte Apples iPad Pro ens upp till knäna. Och även om den faktiskt kommer närmare att vara lika bra som Apples senaste iPad Air (2019) så är denna mycket billigare än Galaxy Tab S6 och därför ett bättre köp. Det är också skälet till att vi visserligen delar ut fem stjärnor till Samsung Galaxy Tab S6 för att den är en utmärkt produkt, men den får ingen särskild rekommendation. För helt ärligt … om du ska ha en surfplatta i den här prisklassen så köp en iPad istället!

Karakter
Samsung Galaxy Tab S6
Premium

Home tycker

Bästa Android-surfplattan, med snygg skärm, höga prestanda och bra ljud. S Pen ingår. Har dubbel-kamera, vilket Apples iPad inte slår. Inte ens den bästa Android-surfplattan slår Apples iPad. Android helt enkelt inte tillräckligt utarbetat. Dessutom har Galaxy Tab S6 inte den bästa batteritiden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen