Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 06Delta

TEST: OnePlus Nord CE 5G

Prickar rätt

Med OnePlus Nord CE 5G har den kinesiska mobiltillverkaren hittat snudd på den perfekta balansen mellan pris och kvalitet.

Skrivet av / 2021-06-28 - 14:20
OnePlus Nord CE 5G
Peter Gotschalk

2020 lanserade kinesiska OnePlus en helt ny serie billiga mobiltelefoner som hette OnePlus Nord. Sedan dess har vi testat både OnePlus Nord för 5 600 kronor och den billigare OnePlus Nord N10 5G för 3 000 kronor. Vi gillade båda, men OnePlus Nord N10 var nog lite väl nedbantad för de flesta, och även om den första OnePlus Nord verkligen imponerade på flera områden så var man tvungen att leva med lite för många kompromisser i förhållande till vad OnePlus hade sagt.

OnePlus verkar ha dragit samma slutsats, eftersom den nya OnePlus Nord CE 5G (”CE” står för Core Edition) är mycket billigare än den första modellen i Nord-serien, men ändå ska försöka ge användarna alla de viktigaste funktionerna i den ursprungliga Nord-modellen utan att kompromissa med kvaliteten.

OnePlus Nord CE 5G colors
OnePlus Nord CE 5G finns i tre färger: Blue Void, Charcoal Ink och Silver Ray. (Foto: OnePlus)

Utseende och konstruktion

Man får sätta på sig ett par skarpa glasögon för att hitta några fysiska skillnader mellan den ursprungliga OnePlus Nord och den nya CE-modellen.

Nord CE är alltså precis som sin föregångare snyggt utformad med en exakt utskuran ram av blåaktig hårdplast (på Blue Void-versionen). Baksidan av plast, som på vårt testexemplar har en fräsch cyanfärg, är tack och lov matt så att den inte suger åt sig onödiga fingeravtryck. Längst upp till vänster på baksidan sitter en smal och diskret kameramodul, som ser precis ut som på förra årets modell. Men bara på ytan, eftersom kameran på CE-modellen är helt annorlunda utrustad. Men det återkommer vi till.

OnePlus Nord CE 5G
Hade det inte stått OnePlus med stora bokstäver på baksidan så hade mobilen lika gärna ha kommit från Xiaomi, Oppo eller ZTE. (Foto: Peter Gotschalk)

På framsidan hittar vi en platt skärm som omgärdas av en diskret svart kant. Av/på-knappen sitter på telefonens högra sida och volymen ställs in med två knappar på den vänstra. Tyvärr har den klassiska ”OnePlus-knappen”, som växlar fysiskt mellan tyst, vibration och ringsignaler och som finns på de allra flesta av OnePlus mobiler – inklusive den ursprungliga OnePlus Nord – försvunnit från CE-modellen.

Det är synd, eftersom detta faktiskt förstärker ett av våra största klagomål på förra årets OnePlus Nord, nämligen att om det inte hade stått OnePlus med stora bokstäver på baksidan så hade mobilen lika gärna kunnat komma från Xiaomi, Oppo eller ZTE. OnePlus Nord var nämligen inte särskilt ”OnePlus-aktig”, och Nord CE ser ännu mer än föregångaren ut som en produkt som inte fått särskilt mycket kärlek eller någon egen identitet från OnePlus designavdelning.

OnePlus Nord CE 5G
Längst upp till vänster på baksidan finns en smal och diskret kameramodul som ser precis ut som på förra årets modell. (Foto: Peter Gotschalk)

Detta kan vara ett resultat av att OnePlus har slagit ihop sin utvecklingsavdelning med en annan kinesisk mobiltelefontillverkare som heter Oppo. De två företagen har samma ägare, så rent ekonomiskt är det vettigt att de går ihop när det gäller teknik och design. Men om OnePlus Nord CE 5G ska vara en måttstock så tycker vi att det utökade samarbetet mellan de två varumärkena tyvärr har försämrat OnePlus tidigare så unika designspråk.

Läs också OnePlus och Oppo slår sina påsar ihop I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.

Skärm och ljud

Precis som sin föregångare har OnePlus Nord CE 5G en AMOLED-skärm i FHD+-upplösning, samt har både HDR10+ och samma 90 Hz i uppdateringsfrekvens som förra årets flaggskepp, till exempel OnePlus 7 Pro.

Skärmupplösningen är egentligen Full HD, men eftersom skärmen är utformad i det lite speciella 20:9-formatet får man lite fler pixlar för pengarna. Rent allmänt får man en av de mest prisvärda och behagliga skärmarna på marknaden just nu.

OnePlus Nord CE 5G
Precis som sin föregångare har OnePlus Nord CE 5G en AMOLED-skärm i FHD+-upplösning, plus både HDR10+ och 90 Hz i uppdateringsfrekvens. (Foto: Peter Gotschalk)

OnePlus Nord CE har dessutom ett utmärkt ljud. Samtalskvaliteten är som den ska och det är faktiskt bara bristen på stereoljud från telefonens inbyggda högtalare som sänker betyget. Däremot har OnePlus Nord CE något som kommer att glädja många audiofiler och som den ursprungliga OnePlus Nord fick klara sig utan, nämligen en 3,5 mm-kontakt för hörlurar. Yay!

OnePlus Nord CE 5G
Halleluja! OnePlus Nord CE 5G är utrustad med en 3,5 mm-kontakt. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Som nämnts ovan är Nord CE utrustad med en lite annorlunda (och nedgraderad) kamera jämfört med sin föregångare. Huvudkameran är på 64 Mp, vilket kompletteras av en separat monodjupsensor och en ultravidvinkelkamera med en betraktningsvinkel på 119 grader. Men kameran får klara sig helt utan optisk bildstabilisering (OIS), vilket fanns inbyggt i den första OnePlus Nord-modellens Sony IMX586-huvudsensor, samt i förra årets Nord-modell som dessutom hade en extra dedikerad makrolins som gjorde nytta.

OnePlus Nord CE 5G tar faktiskt bättre bokeh-bilder än sin föregångare från förra året. Båda är utrustade med en särskild djupsensor, så det måste vara kamerans programvara som har optimerats. (Foto: Peter Gotschalk)

Den största nedgraderingen har dock skett i frontkameran. Den ursprungliga OnePlus Nord hade en dubbel frontkamera med en huvudlins på 32 Mp samt en kompletterande 8 Mp-ultravidvinkellins (105 grader), så att man även fick med sina vänner i selfies-bilderna. Det var en funktion som var skräddarsydd för en ung publik, där Instagram och Snapchat är de viktigaste apparna på mobilen, och därför kan man ju undra varför OnePlus inte har behållit den dubbla frontkameran i den nya Core Edition-mobilen som ju just skulle innehålla alla de viktigaste funktionerna från förra årets modell.

Hur som helst, trots bristen på optisk bildstabilisering och dubbel frontkamera så tar OnePlus Nord CE 5G fortfarande bra bilder i de flesta situationer.

119-graders ultravidvinkelfoto av Prag. God kvalitet utan tydlig förvrängning längs kanterna. (Foto: Peter Gotschalk)

Man kan komma tätt inpå motiven utan problem, bokeh-funktionen är bra oavsett om man fotograferar med frontkameran eller huvudkameran, och det stora objektivet med 64 Mp kan ta högupplösta bilder som verkligen är rika på detaljer och har levande och dynamiska färger.

Prestanda och funktioner

I benchmarktester ligger OnePlus Nord CE på samma nivå som förra årets modell, även om det i princip sitter en något svagare processor bakom skärmen. Det handlar dock om den något nyare Snapdragon 750G, som i oberoende benchmarktester har visat sig fungera i klass med Snapdragon 765G som satt i OnePlus Nord.

Vi hade inte förväntat oss särskilt mycket av den nedgraderade frontkameran, men det här självporträttet med bokeh-effekt är helt strålande. (Foto: Peter Gotschalk)

Och när vi jämför förra årets Nord direkt med Nord CE så vinner den senare övertygande när det gäller daglig användning. För där OnePlus Nord hade en tendens att bli väldigt varm när den skulle köra tunga appar och stora spel, så ångar OnePlus Nord CE bara på utan att man bränner sig på fingrarna.

Precis som förra årets modell får Nord CE klara sig utan trådlös laddning, i gengäld stöder den OnePlus WarpCharge 30T-teknik som kan ladda det 4500 mAh stora batteriet från 0 till 70 % på en halvtimme. Och observera att batteriet i Nord CE har blivit större och håller strömmen längre än Nord klarade. Faktum är att OnePlus Nord CE klarade mer än 9 timmar i vårt stresstest, vilket är ganska imponerande. Då kan man leva med att den inte har trådlös laddning.

Även utan en särskilt makrolins kan man komma riktigt nära inpå sitt motiv med OnePlus Nord CE. Den här bilden är alltså en produkt av digital zoom, vilket mobilen klarar förvånansvärt bra. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats: OnePlus Nord CE 5G

Rent objektivt är OnePlus Nord CE inte bättre på alla områden än förra årets OnePlus Nord. Men den är mer än 1 000 kronor billigare och ändå är den minst lika bra eller ännu bättre på ett antal punkter som är viktiga för de flesta användare. Därför ger vi Nord CE samma betyg som förra årets modell, men också vår Särskilda rekommendation.

Skärmen på Nord CE är lika bra som förra årets modell och i år har mobilen en 3,5 mm-kontakt, vilket nog gläder ett visst segment av användare.

Däremot får man leva utan ett par saker som vi faktiskt uppskattade i OnePlus Nord, bland annat den särskilda OnePlus-knappen och den dubbla frontkameran – men kameradelen upplevs som lika bra som förra året (om man bortser från ultravidvinkel-selfies). Samma sak gäller prestanda, och lika viktigt är att Nord CE har ett större batteri som kan laddas lika snabbt som i förra årets modell men som faktiskt håller strömmen längre.

För de här pengarna kan det inte gå fel med OnePlus Nord CE 5G. Och det går att leva med det faktum att mobilen – precis som förra årets föregångare – inte har samma unika prägel och designspråk som andra OnePlus-mobiler.

Karakter
OnePlus Nord CE 5G
Basic

Home tycker

Lätt och robust mobil till ett riktigt bra pris. Utmärkt skärm med 90 Hz-uppdateringsfrekvens, bra kamera, anständiga prestanda och ett stort batteri som håller ström länge och kan laddas från 0 till 70 % på en halvtimme. Saknar särskild OnePlus-knapp för inställning av ljudlös, vibration och ringsignaler. Får dessutom klara sig utan stereoljud och trådlös laddning. Och så hade vi gärna velat att OnePlus hade behållit den dubbla frontkameran. Rent allmänt lite anonym design.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Det bästa iPhone-valet

Grön mobil för de händiga

Pixel Pro fortsätter imponera

Liten och blixtsnabb, men designen behöver uppdateras

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Ljud & Bild
Rulla till toppen