Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: Fyra 5G-mobiltelefoner i mellanklassen

Mellanklassen behöver inte vara medelmåttig

Visst går det att hitta en tung 5G-mobil utan att tömma kontot.

Skrivet av / 2021-06-04 - 15:00
Fyra 5G-mobiltelefoner i mellanklassen
Peter Gotschalk

Produkter i detta test

Vi tycker naturligtvis att det är roligast att testa alla toppmodellerna på mobilmarknaden. Det är där tillverkarna spänner musklerna och visar upp ny teknik och nya funktioner. Därför är både Ljud & Bild och andra som skriver om konsumentelektronik fulla av tester av mobiltelefoner som iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S21 Ultra, OnePlus 9 Pro och Xiaomi Mi 11 Ultra.

Men en sådan kostar en smärre förmögenhet och även om det är kul att testa de allra dyraste modellerna så kan det vara så att även vi teknikjournalister tittar närmare på de lite billigare modellerna när vi själva ska plocka fram plånboken och köpa våra egna, privata mobiler.

Och som detta test visar får man faktiskt riktigt mycket smartmobil, till och med 5G-teknik, för ett par tusenlappar, vilket är mindre än hälften av vad man får betala för de dyra flaggskeppen.

Man måste gå tillbaka ett par år i tiden för att hitta highend-mobiler med samma specifikationer som de som säljs i dag som mellanklasstelefoner, men även om utvecklingen går fort på highend-marknaden så kan man ändå få en bra användarupplevelse och en utmärkt telefon i mellansegmentet om man bara letar lite. Och det gör man bland annat genom att läsa detta test!

Läs också Nu får DU utse den bästa mobilkameran! Vilken mobiltelefon har bäst kamera? Den här svåra frågan vill vi ha din hjälp att svara på. Var med i omröstningen!

Så testade vi

Vi bad tillverkarna att skicka deras bästa mobiltelefon för mellan 3 000 och 5 000 kronor. Vi har undersökt ett antal olika parametrar i vår bedömning av testdeltagarna, inklusive skärm, kamera, design, byggkvalitet, ljudkvalitet, prestanda och användarvänlighet. Testvinnaren är den mobil som enligt vår samlade bedömning är den bästa och mest välgjorda för pengarna.

Produkter i detta test

Motorola Moto G50

Nästan bedrövlig

Det finns ett par goda skäl till att köpa Motorola Moto G50. Okej, kanske tre! Men inte fler än så.

Stort batteri, effektiv makrolins, 3,5 mm-kontakt och dedikerat spelläge.
Usel skärm med låg upplösning och svag ljusstyrka. Inga stereohögtalare och tunn ljudbild, medelmåttiga prestanda. Både huvudkameran och frontkameran tar dåliga bilder.
Läs hela testet

OnePlus Nord N10 5G

Den här kan du gärna köpa

Till det här priset är OnePlus Nord N10 5G absolut godkänd. Men man bör vara den typen av användare som brukar minska skärmens ljusstyrka och inte använder kameran så mycket.

Bra skärmupplösning, utmärkt batteritid och stöd för 30 W snabbladdning. Spel körs smidigt tack vare dedikerat spelläge.
Skärmens ljusstyrka är inte den bästa och den blanka baksidan suger åt sig fingeravtryck. Varken ultravidvinkel- eller makrobilder blir särskilt bra.
Läs hela testet

Samsung Galaxy A52 5G

Bästa kameran i mellanklassen

Samsung Galaxy A52 5G är nästan en fullträff från den koreanska tillverkaren, som i stort sett har lyckats hitta rätt balans mellan pris och funktionalitet.

Utmärkt kamera, testets bästa. Plus fin skärm med snygga färger och 120 Hz uppdateringsfrekvens.
Saknar dedikerat spelläge och har inte prisklassens senaste och mest avancerade processorteknik.
Läs hela testet

Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Den okända mästaren

Xiaomi Mi 11 Lite 5G kan mycket väl vara en mobil som kommer att hamna på allas läppar.

Snygg skärm i kombination med bra ljud, ultralätt design och fin kvalitetskänsla. Och så naturligtvis grupptestets odiskutabelt högsta prestanda.
Kamerans artificiella intelligens har andra skönhetsideal än de flesta västerländska användare. Batteriet kunde mycket väl ha hållit på strömmen lite längre.
Läs hela testet

1 reaktion på ”Fyra 5G-mobiltelefoner i mellanklassen”

  1. Xiaomi i all ära. Säkert en helt ok mobil för pengarna. Det kommer dock en mobil snart på den svenska marknaden med flaggskeppsprestanda. Realme GT. Flaggskeppsprestanda för runt 5000 kr. Det är prisvärt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Närmar sig vikbar perfektion

Nya Flip floppar inte, men vi flippar inte ut

Nothing Phone är här för att stanna

Kungen är död, länge leve kungen!

Imponerande OnePlus Nord 3

Bästa Sony Xperia 1 någonsin

Rulla till toppen