TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Grupptest Fyra 5G-mobiltelefoner i mellanklassen

Mellanklassen behöver inte vara medelmåttig

Visst går det att hitta en tung 5G-mobil utan att tömma kontot.

forfatter
Publicerad 2021-06-04 - 15:00
Produkter i testet
 • Motorola Moto G50
 • Samsung Galaxy A52 5G
 • OnePlus Nord N10 5G
 • Xiaomi Mi 11 Lite 5G
 • Vi tycker naturligtvis att det är roligast att testa alla toppmodellerna på mobilmarknaden. Det är där tillverkarna spänner musklerna och visar upp ny teknik och nya funktioner. Därför är både Ljud & Bild och andra som skriver om konsumentelektronik fulla av tester av mobiltelefoner som iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S21 Ultra, OnePlus 9 Pro och Xiaomi Mi 11 Ultra.

  Men en sådan kostar en smärre förmögenhet och även om det är kul att testa de allra dyraste modellerna så kan det vara så att även vi teknikjournalister tittar närmare på de lite billigare modellerna när vi själva ska plocka fram plånboken och köpa våra egna, privata mobiler.

  Och som detta test visar får man faktiskt riktigt mycket smartmobil, till och med 5G-teknik, för ett par tusenlappar, vilket är mindre än hälften av vad man får betala för de dyra flaggskeppen.

  Man måste gå tillbaka ett par år i tiden för att hitta highend-mobiler med samma specifikationer som de som säljs i dag som mellanklasstelefoner, men även om utvecklingen går fort på highend-marknaden så kan man ändå få en bra användarupplevelse och en utmärkt telefon i mellansegmentet om man bara letar lite. Och det gör man bland annat genom att läsa detta test!

  Läs också Nu får DU utse den bästa mobilkameran! Vilken mobiltelefon har bäst kamera? Den här svåra frågan vill vi ha din hjälp att svara på. Var med i omröstningen!

  Så testade vi

  Vi bad tillverkarna att skicka deras bästa mobiltelefon för mellan 3 000 och 5 000 kronor. Vi har undersökt ett antal olika parametrar i vår bedömning av testdeltagarna, inklusive skärm, kamera, design, byggkvalitet, ljudkvalitet, prestanda och användarvänlighet. Testvinnaren är den mobil som enligt vår samlade bedömning är den bästa och mest välgjorda för pengarna.

  Produkter i testet

  Motorola Moto G50

  Nästan bedrövlig

  Det finns ett par goda skäl till att köpa Motorola Moto G50. Okej, kanske tre! Men inte fler än så.

  Stort batteri, effektiv makrolins, 3,5 mm-kontakt och dedikerat spelläge.
  Usel skärm med låg upplösning och svag ljusstyrka. Inga stereohögtalare och tunn ljudbild, medelmåttiga prestanda. Både huvudkameran och frontkameran tar dåliga bilder.

  Samsung Galaxy A52 5G

  Bästa kameran i mellanklassen

  Samsung Galaxy A52 5G är nästan en fullträff från den koreanska tillverkaren, som i stort sett har lyckats hitta rätt balans mellan pris och funktionalitet.

  Utmärkt kamera, testets bästa. Plus fin skärm med snygga färger och 120 Hz uppdateringsfrekvens.
  Saknar dedikerat spelläge och har inte prisklassens senaste och mest avancerade processorteknik.

  OnePlus Nord N10 5G

  Den här kan du gärna köpa

  Till det här priset är OnePlus Nord N10 5G absolut godkänd. Men man bör vara den typen av användare som brukar minska skärmens ljusstyrka och inte använder kameran så mycket.

  Bra skärmupplösning, utmärkt batteritid och stöd för 30 W snabbladdning. Spel körs smidigt tack vare dedikerat spelläge.
  Skärmens ljusstyrka är inte den bästa och den blanka baksidan suger åt sig fingeravtryck. Varken ultravidvinkel- eller makrobilder blir särskilt bra.

  Xiaomi Mi 11 Lite 5G

  Den okända mästaren

  Xiaomi Mi 11 Lite 5G kan mycket väl vara en mobil som kommer att hamna på allas läppar.

  Snygg skärm i kombination med bra ljud, ultralätt design och fin kvalitetskänsla. Och så naturligtvis grupptestets odiskutabelt högsta prestanda.
  Kamerans artificiella intelligens har andra skönhetsideal än de flesta västerländska användare. Batteriet kunde mycket väl ha hållit på strömmen lite längre.
  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

  1 svar på ”Fyra 5G-mobiltelefoner i mellanklassen”

  1. Xiaomi i all ära. Säkert en helt ok mobil för pengarna. Det kommer dock en mobil snart på den svenska marknaden med flaggskeppsprestanda. Realme GT. Flaggskeppsprestanda för runt 5000 kr. Det är prisvärt

   Svara

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
  Photoshop Elements blir ännu coolare Adobe gör fotoredigering roligare utan att det kostar skjortan.
  För finsmakaren Garmin gör verkligen sitt yttersta för att kunna erbjuda en klocka för alla smaker. Nu har de presenterat en smartklocka med så klassiskt utseende att den ofta antas vara en traditionell analog klocka
  Största iPhonen tappar andan Apple iPhone 14 Pro Max är naturligtvis en värdig efterträdare till sin hyllade föregångare. Men vi är ändå inte riktigt lika överförtjusta den här gången.
  Capture One visar bilderna direkt på iPad Laddar upp bilderna från kameran till iPaden i realtid.
  På jakt efter en ny mobil? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som finns att köpa just nu.
  Flip är inte en flopp, men vi flippar inte ut Samsung Galaxy Z Flip 4 är en lysande mobil, men har för få väsentliga förbättringar jämfört med föregångaren.
  Följ Ljud & Bild