Bil & Elfordon Datorer Fitness Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Den okända mästaren

Xiaomi Mi 11 Lite 5G kan mycket väl vara en mobil som kommer att hamna på allas läppar.

Publicerad 2021-06-04 - 07:57
Xiaomi Mi 11 Lite 5G
Peter Gotschalk

Vid första anblicken ser Xiaomi Mi 11 Lite 5G ut som sin dubbelt så dyra storebror i Mi 11-serien. Framför allt bakifrån ser Mi 11 Lite 5G ut precis som Xiaomi Mi 11, inklusive den snyggt rundade kameramodulen och den matta baksidan som trots sin mörka färg inte riktigt tycks veta vad fingeravtryck är för något.

Sedd framifrån och från sidan är dock skillnaden markant. Mi 11 Lite 5G har knappt någon avrundning längs skärmkanterna och är 40 gram lättare än sin dyrare föregångare. Med en tjocklek på bara 6,8 mm är den också utan jämförelse tunnast av de fyra testdeltagarna.

Trots den slimmade och lätta konstruktionen känns Xiaomi Mi 11 Lite 5G både robust och välbyggd, och all eventuell rädsla för att den ännu så länge relativt okända kinesiska tillverkaren kanske inte skulle ha koll på kvaliteten grusas ordentligt.

Och eftersom skärmen är gjord av Samsung – och alltså är av typen AMOLED – är den i stort sett i samma klass som skärmen på Samsung Galaxy A52 5G (inklusive FHD+-upplösning, och minst lika ljusstark och färgdynamisk), även om Mi 11 Lite 5G får klara sig med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz i stället för 120 Hz. Det krävs dock en extremt skarp blick för att se någon skillnad.

De inbyggda stereohögtalarna är testets bästa, med lite mer tyngd och botten i ljudet än vad konkurrenterna har att erbjuda.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G
Precis som sin storebror Mi 11 har Xiaomi Mi 11 Lite 5G en snyggt rundad kameramodul och en matt baksida. (Foto: Xiaomi)

Mobilens klart största fördel är dock prestanda, som definitivt är häftiga med tanke på priset. Även om Xiaomi Mi 11 Lite 5G kostar ett par hundralappar mindre än Samsung Galaxy A52 5G så är den kinesiska mobilen ändå utrustad med den nyare och markant bättre Snapdragon 780G-processorn, som både i praktiken och i benchmark-tester klarar sig betydligt bättre än Snapdragon 750G i Galaxy A52. Bara när det gäller batteritid lyckas Samsung-mobilen bättre än Mi 11 Lite, men å andra sidan laddar den kinesiska mobilen med sina 33 W något snabbare än den koreanska, som bara stöder 25W-laddning.

När det gäller kameran har vi redan konstaterat att Samsung Galaxy A52 5G har testets bästa mobilkamera. Men det betyder inte att Xiaomi Mi 11 Lite 5G tar dåliga bilder. Till exempel blir både vidvinkel- och ultravidvinkelbilder skarpa och har bra färgåtergivning, men när det gäller porträtt (med frontkameran) borde Xiaomi nog lugna ner all den artificiella intelligensen som verkligen vill jämna ut rynkor och få den porträtterade personen att se 30 år yngre ut. Det fungerar inte ordentligt.

 

XiaomiMi11_lite5g_vidvinkel XiaomiMi11_lite5g_makro XiaomiMi11_lite5g_selfie
<
>
Det hade varit imponerande (eller resultatet av dyr plastikkirurgi) att ha så slät hy i ansiktet vid 47 års ålder, men tyvärr är det bara kamerans artificiella intelligens som har löpt lite amok. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats: Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Det är ingen tvekan om att Xiaomi Mi 11 Lite 5G är testets klara vinnare. Den har en utmärkt skärm, en ultralätt och snygg design samt bra inbyggda högtalare. Och den är mer framtidssäker än konkurrenterna tack vare sin helt nya Snapdragon 780G-processor, som ger den mätbart mer muskler än närmaste rival. Kameran är också godkänd, även om man kan ha svårt att vänja sig vid de retuscherade selfie-bilderna.

Karakter
Xiaomi Mi 11 Lite 5G
Basic

Home tycker

Snygg skärm i kombination med bra ljud, ultralätt design och fin kvalitetskänsla. Och så naturligtvis grupptestets odiskutabelt högsta prestanda. Kamerans artificiella intelligens har andra skönhetsideal än de flesta västerländska användare. Batteriet kunde mycket väl ha hållit på strömmen lite längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Redan prenumerant? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här

Android-flaggskepp i tvekamp

Bra instegsmodell

Trots fantastisk kamera: Xiaomis nya toppmobil är ingen fullträff

Balanskonstnären

För den aktive

Den perfekta kombinationen

Rulla till toppen