Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

TEST Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Den okända mästaren

Xiaomi Mi 11 Lite 5G kan mycket väl vara en mobil som kommer att hamna på allas läppar.
Xiaomi Mi 11 Lite 5G
Karakter
Xiaomi Mi 11 Lite 5G
Ljud & Bild tycker
Snygg skärm i kombination med bra ljud, ultralätt design och fin kvalitetskänsla. Och så naturligtvis grupptestets odiskutabelt högsta prestanda.
Kamerans artificiella intelligens har andra skönhetsideal än de flesta västerländska användare. Batteriet kunde mycket väl ha hållit på strömmen lite längre.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 11
  • Skärm: 6,55-tums Super AMOLED FHD+ 90 Hz (2400 x 1080), 402 ppi
  • Processor: Snapdragon 780G
  • Minne: 6 GB RAM / 128 GB (+ microUSB upp till 1 TB)
  • Kamera: 64 Mp f/1,8 vidvinkel med OIS + 8 Mp f/2,2 ultravidvinkel + 5 Mp f/2,4 makro Frontkamera: 16 Mp f/2,5
  • Trådlöst: 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, NFC, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo
  • Mått/vikt: 160,5 x 75,7 x 6,8 mm/157 g
  • Batteri: 4 250 mAh, 33 W snabbladdning
  • Webb: mistore.se
Prestanda

Riktpris: 4 500 Produktsida

Vid första anblicken ser Xiaomi Mi 11 Lite 5G ut som sin dubbelt så dyra storebror i Mi 11-serien. Framför allt bakifrån ser Mi 11 Lite 5G ut precis som Xiaomi Mi 11, inklusive den snyggt rundade kameramodulen och den matta baksidan som trots sin mörka färg inte riktigt tycks veta vad fingeravtryck är för något.

Sedd framifrån och från sidan är dock skillnaden markant. Mi 11 Lite 5G har knappt någon avrundning längs skärmkanterna och är 40 gram lättare än sin dyrare föregångare. Med en tjocklek på bara 6,8 mm är den också utan jämförelse tunnast av de fyra testdeltagarna.

Trots den slimmade och lätta konstruktionen känns Xiaomi Mi 11 Lite 5G både robust och välbyggd, och all eventuell rädsla för att den ännu så länge relativt okända kinesiska tillverkaren kanske inte skulle ha koll på kvaliteten grusas ordentligt.

Och eftersom skärmen är gjord av Samsung – och alltså är av typen AMOLED – är den i stort sett i samma klass som skärmen på Samsung Galaxy A52 5G (inklusive FHD+-upplösning, och minst lika ljusstark och färgdynamisk), även om Mi 11 Lite 5G får klara sig med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz i stället för 120 Hz. Det krävs dock en extremt skarp blick för att se någon skillnad.

De inbyggda stereohögtalarna är testets bästa, med lite mer tyngd och botten i ljudet än vad konkurrenterna har att erbjuda.

Annons
Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Precis som sin storebror Mi 11 har Xiaomi Mi 11 Lite 5G en snyggt rundad kameramodul och en matt baksida. (Foto: Xiaomi)

Mobilens klart största fördel är dock prestanda, som definitivt är häftiga med tanke på priset. Även om Xiaomi Mi 11 Lite 5G kostar ett par hundralappar mindre än Samsung Galaxy A52 5G så är den kinesiska mobilen ändå utrustad med den nyare och markant bättre Snapdragon 780G-processorn, som både i praktiken och i benchmark-tester klarar sig betydligt bättre än Snapdragon 750G i Galaxy A52. Bara när det gäller batteritid lyckas Samsung-mobilen bättre än Mi 11 Lite, men å andra sidan laddar den kinesiska mobilen med sina 33 W något snabbare än den koreanska, som bara stöder 25W-laddning.

När det gäller kameran har vi redan konstaterat att Samsung Galaxy A52 5G har testets bästa mobilkamera. Men det betyder inte att Xiaomi Mi 11 Lite 5G tar dåliga bilder. Till exempel blir både vidvinkel- och ultravidvinkelbilder skarpa och har bra färgåtergivning, men när det gäller porträtt (med frontkameran) borde Xiaomi nog lugna ner all den artificiella intelligensen som verkligen vill jämna ut rynkor och få den porträtterade personen att se 30 år yngre ut. Det fungerar inte ordentligt.

 

XiaomiMi11_lite5g_vidvinkel XiaomiMi11_lite5g_makro XiaomiMi11_lite5g_selfie
<
>
Det hade varit imponerande (eller resultatet av dyr plastikkirurgi) att ha så slät hy i ansiktet vid 47 års ålder, men tyvärr är det bara kamerans artificiella intelligens som har löpt lite amok. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats: Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Det är ingen tvekan om att Xiaomi Mi 11 Lite 5G är testets klara vinnare. Den har en utmärkt skärm, en ultralätt och snygg design samt bra inbyggda högtalare. Och den är mer framtidssäker än konkurrenterna tack vare sin helt nya Snapdragon 780G-processor, som ger den mätbart mer muskler än närmaste rival. Kameran är också godkänd, även om man kan ha svårt att vänja sig vid de retuscherade selfie-bilderna.

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Motorola Moto G50

Nästan bedrövlig

Det finns ett par goda skäl till att köpa Motorola Moto G50. Okej, kanske tre! Men inte fler än så.

Stort batteri, effektiv makrolins, 3,5 mm-kontakt och dedikerat spelläge.
Usel skärm med låg upplösning och svag ljusstyrka. Inga stereohögtalare och tunn ljudbild, medelmåttiga prestanda. Både huvudkameran och frontkameran tar dåliga bilder.

Samsung Galaxy A52 5G

Bästa kameran i mellanklassen

Samsung Galaxy A52 5G är nästan en fullträff från den koreanska tillverkaren, som i stort sett har lyckats hitta rätt balans mellan pris och funktionalitet.

Utmärkt kamera, testets bästa. Plus fin skärm med snygga färger och 120 Hz uppdateringsfrekvens.
Saknar dedikerat spelläge och har inte prisklassens senaste och mest avancerade processorteknik.

OnePlus Nord N10 5G

Den här kan du gärna köpa

Till det här priset är OnePlus Nord N10 5G absolut godkänd. Men man bör vara den typen av användare som brukar minska skärmens ljusstyrka och inte använder kameran så mycket.

Bra skärmupplösning, utmärkt batteritid och stöd för 30 W snabbladdning. Spel körs smidigt tack vare dedikerat spelläge.
Skärmens ljusstyrka är inte den bästa och den blanka baksidan suger åt sig fingeravtryck. Varken ultravidvinkel- eller makrobilder blir särskilt bra.
forfatter

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.