TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: Motorola Moto G50

Nästan bedrövlig

Det finns ett par goda skäl till att köpa Motorola Moto G50. Okej, kanske tre! Men inte fler än så.

Karakter
Motorola Moto G50
Ljud & Bild tycker
+Stort batteri, effektiv makrolins, 3,5 mm-kontakt och dedikerat spelläge.
-Usel skärm med låg upplösning och svag ljusstyrka. Inga stereohögtalare och tunn ljudbild, medelmåttiga prestanda. Både huvudkameran och frontkameran tar dåliga bilder.
Specifikationer
 • Operativsystem: Android 11
 • Skärm: 6,5-tums IPS HD+ (1600 x 720)
 • Processor: Snapdragon 480
 • Minne: 4 GB RAM / 64 GB (+ microUSB upp till 1 TB)
 • Kamera: 48 Mp f/1,7 vidvinkel + 5 Mp f/2,4 makro + 2 Mp djupsensor
 • Frontkamera: 13 Mp f/2,2
 • Trådlöst: 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC, FM-radio, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo
 • Mått/vikt: 164,9 x 74,9 x 8,95 mm/192 g
 • Batteri: 5 000 mAh, upp till 15 W snabbladdning (10 W-laddare ingår)
 • Webb: motorola.com/se
Riktpris: 2 500
Prestanda
 • Geekbench 5: 507 singlecore, 1 634 multicore
 • 3DMark Wild Life: 985
 • PCMark Work 3.0: 8 496
 • Basemark Web 3.0: 302,81
 • Batteritest: –

För några månader sedan testade vi mellanklassmobilen Motorola Moto G100 och hade svårt att sluta jubla. Därför har vi haft stora förväntningar på lillebror Motorola Moto G50, som i egenskap av efterträdare till Motorola Moto G 5G Plus även är en av de billigaste 5G-mobilerna på marknaden.

Tyvärr är nya Moto G50 en stor besvikelse. Visst är den billig, men då har Motorola snålat så mycket med diverse komponenter att mobilen till vardags verkar (lite väl) billig också.

Vi kan börja med skärmen, som har alldeles för låg upplösning och dessutom är både ljussvag och oskarp. Kanske den sämsta mobilskärmen vi har sett på flera år.

Själva telefonen är relativt stor och en lite för vass kant runt skärmen gör den obekväm att hålla i handen längre stunder.

I våra Benchmark-tester klarar sig G50 dåligt och på grund av ett programvarufel gick det inte, trots upprepade försök, att utföra ett stresstest av batteritiden. Vi väljer dock att tro att 5 000 mAh-batteriet klarar sig utmärkt. Det är trots allt en av få fördelar med den här mobilen.

Motorola Moto G50
Motorola Moto G50 har en vidvinkelkamera på 48 Mp samt en dedikerad makrolins och en djupsensor. (Foto: Motorola)

En annan är Motorola Gametime-funktionen, som ser till att reservera så mycket av Moto G50:s resurser som möjligt så att telefonen fungerar optimalt när man spelar spel. Det fungerar fint och vårt stora testspel körde smidigt, även om telefonen på papperet har relativt små muskler.

Gametime kan dock inte ändra på det faktum att Motorola Moto G50 bara har en liten högtalare i botten och alltså inte kan leverera stereoljud när man spelar, tittar på video och så vidare. Ljudbilden är tyvärr lika smal som en maratonlöpare, så man har det bättre om man använder hörlurar – som däremot gärna får vara trådbundna, eftersom Moto G50 lyckligtvis är utrustad med en 3,5 mm minijack-utgång.

Motorola Moto G50 har en vidvinkelkamera på 48 Mp som kompletteras av en dedikerad makrolins och en djupsensor. Med andra ord saknar den en ultravidvinkellins, vilket vi annars har vant oss vid i de allra flesta mobiler. Kameran i övrigt är inte heller något att skriva hem om. Bilderna saknar skärpa och kontrast, och porträttfotografier som tagits med frontkameran blir rentav dåliga. Den enda ljusglimten är makrolinsen, som faktiskt tar superbra närbilder med korrekta färger.

motorola_vidvinkel motorola_selfie motorola_makro
<
>
En av få fördelar med mobilen är den dedikerade makrolinsen. Bilden är knivskarp och har naturliga färger. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats: Motorola Moto G50

Även om Motorola Moto G50 är en av de billigaste 5G-mobilerna på marknaden så bör man gå långa omvägar runt den. Skärmen är usel, med för låg upplösning och brist på ljusstyrka, ljudet är en tunn historia och prestanda är rent allmänt under genomsnittet. Beröm förtjänar den dock för det stora batteriet och kamerans särskilda makrolins. Det speciella spelläget fungerar också fint och vi blir alltid glada när vi ser en mobil som har en 3,5 mm-utgång för hörlurar. Men det här är ett fåtal otillräckliga ljusglimtar som visserligen hjälper upp totalbetyget till en svag trea, men som långt ifrån bör kunna övertyga någon om att lägga pengar på Moto G50.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Samsung Galaxy A52 5G

Bästa kameran i mellanklassen

Samsung Galaxy A52 5G är nästan en fullträff från den koreanska tillverkaren, som i stort sett har lyckats hitta rätt balans mellan pris och funktionalitet.

Utmärkt kamera, testets bästa. Plus fin skärm med snygga färger och 120 Hz uppdateringsfrekvens.
Saknar dedikerat spelläge och har inte prisklassens senaste och mest avancerade processorteknik.

OnePlus Nord N10 5G

Den här kan du gärna köpa

Till det här priset är OnePlus Nord N10 5G absolut godkänd. Men man bör vara den typen av användare som brukar minska skärmens ljusstyrka och inte använder kameran så mycket.

Bra skärmupplösning, utmärkt batteritid och stöd för 30 W snabbladdning. Spel körs smidigt tack vare dedikerat spelläge.
Skärmens ljusstyrka är inte den bästa och den blanka baksidan suger åt sig fingeravtryck. Varken ultravidvinkel- eller makrobilder blir särskilt bra.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Den okända mästaren

Xiaomi Mi 11 Lite 5G kan mycket väl vara en mobil som kommer att hamna på allas läppar.

Snygg skärm i kombination med bra ljud, ultralätt design och fin kvalitetskänsla. Och så naturligtvis grupptestets odiskutabelt högsta prestanda.
Kamerans artificiella intelligens har andra skönhetsideal än de flesta västerländska användare. Batteriet kunde mycket väl ha hållit på strömmen lite längre.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.