Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy A52 5G

Bästa kameran i mellanklassen

Samsung Galaxy A52 5G är nästan en fullträff från den koreanska tillverkaren, som i stort sett har lyckats hitta rätt balans mellan pris och funktionalitet.

Av / 2021-06-04 - 07:57
Samsung Galaxy A52 5G
Peter Gotschalk

Med sin kompakta och robusta design – och inte minst den matta baksidan, som är helt och hållet immun mot fingeravtryck – är Samsung Galaxy A52 5G vid första anblicken en riktig läckerbit. Och det bidrar bara till det positiva intrycket att kameramodulen och resten av baksidan är gjuten i ett stycke plast, så att kameran är en så integrerad del som möjligt av hela konstruktionen.

På det stora hela finns det ytterst lite negativt att säga om Galaxy A52 5G. Den är utrustad med en synnerligen utmärkt skärm av typen Super AMOLED som både har 120 Hz i uppdateringsfrekvens (som en av ytterst få mobiler på marknaden i den här prisklassen) och en fin upplösning på 2400 x 1080 pixlar (FHD+). Skärpan är i toppklass och färgpaletten är dynamisk med bra kontrast, på samma gång som ljusstyrkan är absolut godkänd.

De inbyggda stereohögtalarna ger en fin liten ljudbild, som av naturliga orsaker får klara sig utan bas, men som ändå går att leva med.

Det är bara mobilens prestanda som hindrar den från att bli testvinnare. I synnerhet som Galaxy A52 5G till och med är några hundralappar dyrare än konkurrenten som lägger beslag på segern.

Det bidrar till det positiva intrycket av Galaxy A52 5G att kameramodulen och resten av baksidan är gjutna i samma stycke plast, så att kameran är en så integrerad del som möjligt av den totala konstruktionen. (Foto: Samsung)

Under skärmen sitter en Snapdragon 750G-processor, som helt klart är tillräckligt bra för de flesta och som ger bra resultat i vårt benchmark-test, men som ändå får se sig besegrad ganska så grundligt av Xiaomi Mi 11 Lite 5G som har den nyare och betydligt snabbare Snapdragon 780G. Dessutom har Galaxy A52 5G, som enda testdeltagare, inget dedikerat spelläge, vilket innebär att vi upplever lite fler små hackningar i stora spel som Asphalt 9 med Samsungs mobil än med någon annan i testet.

Det bör dock tilläggas att om man har knappt 5 000 kronor i budget för en mobiltelefon och kameran är den viktigaste parametern, så bör man nog ändå överväga Samsung Galaxy A52 5G. Den har nämligen ärvt en del av kameratekniken från de dyrare modellerna i Galaxy S21-serien, och om man bara ser till kameran så är Galaxy A52 5G det bästa alternativet av de fyra mobilerna vi har testat den här gången.

Galaxy A52 5G tar med andra ord de snyggaste bilderna i testet. Fotografier som tas med ultravidvinkelobjektivet blir skarpa och har en naturlig färgåtergivning, även vidvinkelbilder och makrobilder klarar Samsung av bättre än konkurrenterna. Även porträtt med frontkameran blir bra, med helt rätt kontrastnivå och förhållande mellan ljus och skuggor.

 

SamsungGalaxyA52_ultravidvinkel samsunggalaxya525g_selfie samsunggalaxya52_5g_makro
<
>
Av alla mobiler i grupptestet tar Samsung Galaxy A52 5G de skarpaste och mest verklighetstrogna bilderna, även med ultravidvinkellinsen. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats: Samsung Galaxy A52 5G

Samsung Galaxy A52 5G är en av klassens bästa mobiler. Kameran är testets bästa och skärmen är den enda med 120 Hz uppdateringshastighet, vilket ger en riktigt mjuk och utsökt användarupplevelse.

Tyvärr är det inte den allra senaste processortekniken som sitter under skärmen, och även om den går att leva med så stämmer den inte helt överens med priset, som är högst av alla av de fyra mellanklassmobilerna vi har testat den här gången.

 

Karakter
Samsung Galaxy A52 5G
Basic

Home tycker

Utmärkt kamera, testets bästa. Plus fin skärm med snygga färger och 120 Hz uppdateringsfrekvens. Saknar dedikerat spelläge och har inte prisklassens senaste och mest avancerade processorteknik.

Också i detta test:

Fyra 5G-mobiltelefoner i mellanklassen

Motorola Moto G50

Nästan bedrövlig

Det finns ett par goda skäl till att köpa Motorola Moto G50. Okej, kanske tre! Men inte fler än så.

Stort batteri, effektiv makrolins, 3,5 mm-kontakt och dedikerat spelläge.
Usel skärm med låg upplösning och svag ljusstyrka. Inga stereohögtalare och tunn ljudbild, medelmåttiga prestanda. Både huvudkameran och frontkameran tar dåliga bilder.
Läs hela testet

OnePlus Nord N10 5G

Den här kan du gärna köpa

Till det här priset är OnePlus Nord N10 5G absolut godkänd. Men man bör vara den typen av användare som brukar minska skärmens ljusstyrka och inte använder kameran så mycket.

Bra skärmupplösning, utmärkt batteritid och stöd för 30 W snabbladdning. Spel körs smidigt tack vare dedikerat spelläge.
Skärmens ljusstyrka är inte den bästa och den blanka baksidan suger åt sig fingeravtryck. Varken ultravidvinkel- eller makrobilder blir särskilt bra.
Läs hela testet

Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Den okända mästaren

Xiaomi Mi 11 Lite 5G kan mycket väl vara en mobil som kommer att hamna på allas läppar.

Snygg skärm i kombination med bra ljud, ultralätt design och fin kvalitetskänsla. Och så naturligtvis grupptestets odiskutabelt högsta prestanda.
Kamerans artificiella intelligens har andra skönhetsideal än de flesta västerländska användare. Batteriet kunde mycket väl ha hållit på strömmen lite längre.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Rulla till toppen