Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xiaomi Mi 11

Xiaomi petar ner Huawei

Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.

Av / 2021-03-31 - 14:00
Xiaomi Mi 11
Peter Gotschalk

Saknar du Huawei och den speciella kinesiska känslan i deras mobiler? Då har du kommit rätt, för den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi är på god väg att lägga beslag på marknadsandelarna som Huawei har tappat på grund av den amerikanska blockaden som bland annat hindrar dem från att sälja telefoner med appar och tjänster från Google.

Och Xiaomis senaste mobiltelefon, Mi 11, som vi har haft på testbänken och som du kan läsa om här, är både den första från Huaweis kinesiska konkurrent som släppts brett på den skandinaviska marknaden och en mobil som har många fördelar som kan påminna nostalgiska Huawei-användare om tidigare toppmobiler som Huawei P30 och till och med Huawei P30 Pro.

Xiaomi Mi 11 finns i två färger: Horizon Blue och Midnight Grey. (Foto: Xiaomi)

Utseende och konstruktion

Vid första anblicken ser Xiaomi Mi 11 ut som toppmodellerna från konkurrenter som Samsung och OnePlus. Den böjda skärmen glider diskret runt de smala kanterna, där både av/på-knappen och volymknappen är praktiskt placerade på höger sida. Mobilen är i stort sett ramlös och har den främre kameran inbyggd som ett stansat hål i skärmen.

Baksidan är precis som skärmen gjord av Gorilla Glass Victus och färgen är matt, så att telefonen inte suger åt sig för mycket fingeravtryck. Kameramodulen sitter längst upp till vänster på baksidan, men är utformad med rundade hörn vilket ger telefonen en ganska så unik känsla, och telefonen lutar inte heller särskilt mycket när den ligger på ett bord.

Sammantaget uppfattar vi Xiaomi Mi 11 som lätt och solid på samma gång, och även om vi inte riktigt befinner oss i samma liga som Apples senaste iPhone-modeller så är byggkvaliteten utan tvekan fullt jämförbar med mobiler från ovan nämnda Samsung och OnePlus.

Precis som skärmen är baksidan gjord av Gorilla Glass Victus. Färgen är matt, så telefonen suger inte åt sig för mycket fingeravtryck. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm

Xiaomi Mi 11 har en 6,81-tums AMOLED-skärm med WQHD+-upplösning (3200 x 1440), vilket motsvarar en bildskärpa på hela 515 ppi. Dessutom har skärmen en adaptiv uppdateringsfrekvens på 120 Hz (precis som bland annat Samsung Galaxy S21-serien), HDR10+ och en maximal ljusstyrka på 1500 nits.

Skärmen är som sagt gjord av Gorilla Glass Victus och har en vansinnigt hög touch-samplingsfrekvens på 480 Hz, vilket innebär att pekfunktionen är extremt exakt.

I praktiken är bildkvaliteten enastående och nästan i klass med vad OnePlus 9 Pro och Samsung Galaxy S21 Ultra kan åstadkomma. Ljusstyrkan gör skärmen användbar i dagsljus – även när solen skiner – och svartnivån är också utmärkt. Färgskalan kan justeras manuellt och telefonen har MEMC (Motion Estimation and Motion Compensation) som gör att videor ser bättre ut genom att höja antalet ”frames” i bilden. En bättre skärm man kan helt enkelt inte önska sig. I synnerhet inte för de här pengarna.

Kameramodulen sitter längst upp till vänster på baksidan, men är utformad med rundade hörn, vilket ger telefonen en ganska unik stil. Modulen sticker inte ut särskilt mycket, så mobilen vickar inte när den ligger på bordet. (Foto: Peter Gotschalk)

Ljud

Ljudet har utvecklats i samarbete med Harman/Kardon och Xiaomi Mi 11 har inbyggda stereohögtalare samt stöder anslutning av två Bluetooth-enheter samtidigt. I praktiken betyder detta att två personer kan lyssna på samma musik från mobilen med vart sitt par hörlurar.

Mobilen levererar ett bra ljud från de inbyggda högtalarna, fast inte på samma nivå som de dyrare konkurrenterna, trots Harman/Kardon. Ljudbilden är helt enkelt lite för tunn.

Samtalskvaliteten är inte heller den bästa vi har upplevt, även om Xiaomi på det här området gudskelov inte har inspirerats av Huawei, som i bland annat P30 och P30 hade byggt in en högtalare i skärmen så att ljudet från röstsamtal överfördes till örat genom vibrationer i skärmens översta del. Usch, det var en dålig idé.

Xiaomi Mi 11
Xiaomi Mi 11 har en vidvinkelkamera på 108 Mp (f/1,85, OIS), 13 Mp 123 ° vidvinkel (f/2,4) och en så kallad telemakrolins på 5 Mp. (Foto: Xiaomi)

Kamera

Förra året utsåg vi Pro-versionen av föregångaren Xiaomi Mi 10 till Årets bästa kameramobil och med Mi 11 levererar Xiaomi ännu en gång en kamera som både tar utmärkta fotografier och dessutom har enkla och användbara extrafunktioner som faktiskt ger roliga resultat.

Den nya toppmodellen har en vidvinkelkamera med hela 108 Mp (f/1,85, OIS), en 13 Mp-ultravidvinkel med 123 ° (f/2,4) och en så kallad telemakrolins på 5 Mp. Frontkameran har 20 Mp. Tyvärr får man klara sig utan optisk zoom, men som exempelbilderna visar lyckas mobilens AI åstadkomma bra resultat med den digitala zoomen – speciellt om man håller sig till att zooma in 2x till 5x.

Bilder som tas med en upplösning på 108 Mp blir extremt detaljerade och skarpa i bra ljus. (Foto: Peter Gotschalk)

Man kan alltså ta bilder i ultrahög upplösning och kameran tar även bra makrobilder. Gränssnittet är funktionellt med de vanligaste inställningarna lätt tillgängliga, medan mer exotiska funktioner ligger dolda i undermenyer.

Kameran tar fina ultravidvinkelbilder utan förvrängning. (Foto: Peter Gotschalk)

Om man spelar in video kan man med en enda klickning lägga till biografliknande effekter som Parallel World (som spegelvänder bilden som om man spelade in en egen version av Inception) och den så kallade VLOG-funktionen gör att man kan skapa förredigerade videosekvenser med mallar som AgedFilm, Cool eller Rythm. Ett par exempel på både biografeffekter och VLOG visas nedan.

 

 

 

Sammantaget har Mi 11 en kamera som slår andra mobiler i samma prisklass – till exempel OnePlus 8T – med hästlängder. Vi kan knappt vänta på att få testa storebror Xiaomi Mi 11 Ultra, som just har lanserats och som representerar det allra bästa som Xiaomi kan åstadkomma inom mobil kamerateknik.

Med telemakrolinsen kan man komma riktigt nära motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Som nämnts ovan är Mi 11 den perfekta mobilen för de som saknar Huaweis kinesiska touch. Xiaomis eget gränssnitt, MIUI 12, ger många av de anpassningar som finns i Huaweis EMUI-gränssnitt – bland annat är app-lådan dold så att alla appar ligger på startskärmen, plus att mobilen har många egenutvecklade appar för exempelvis musik- och videouppspelning. Hela designspråket i MIUI 12 påminner så mycket om Huawei att man ibland får lust att kolla på baksidan av telefonen för att se till att det står Xiaomi där och inget annat.

Men medan Huawei alltid har satsat på sina egna Kirin-processorer har Xiaomi Mi 11 (för övrigt som den första mobilen i världen) Qualcomms Snapdragon 888-processor samt 8 GB LPDDR5 RAM och 256 GB inbyggt lagringsutrymme. Och stöder naturligtvis både 5G och Wi-Fi 6.

Frontkameran med 20 megapixlar tar utmärkta porträttbilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Och vi lovar att Snapdragon 888 minsann levererar varorna. I alla benchmark-tester är Xiaomi Mi 11 antingen snabbare eller på precis samma nivå som dyrare toppmodeller som OnePlus 9 Pro och Samsung Galaxy S21 Ultra, och man får samma känsla när man använder den till vardags: allt går blixtsnabbt och utan avbrott. Och utan att den snabbt blir utsliten. Mi 11 stöder inte bara rent allmänt snabbare laddning än exempelvis Samsungs dyraste mobiler, och framför allt lika snabb trådlös laddning som OnePlus 9 Pro, batteriet räcker dessutom längre. Både Samsung och OnePlus blir slagna i vårt batteritest, där mobilerna körs med maximal belastning. Det är inget annat än imponerande.

Xiaomi Mi 11: Slutsats

Kejsaren är död, länge leve kejsaren. Xiaomi är ett namn som vi kommer att få lära oss att uttala de närmaste månaderna [shaw-mee] och Mi 11 kan vara märkets stora genombrott på den skandinaviska marknaden.

I så fall skulle det vara välförtjänt, för det här är verkligen en mobiltelefon som levererar varorna på alla områden. Hade det inte varit för avsaknaden av optisk zoom och det halvtunna ljudet så skulle vi ha belönat Xiaomi Mi 11 med toppbetyg. När det gäller design, skärm, funktioner, prestanda och kamera så är det omöjligt att hitta en bättre mobiltelefon för pengarna just nu.

Karakter
Xiaomi Mi 11
Premium

Home tycker

Strålande kamera med användarvänliga och roliga funktioner. Utmärkt skärm med hög upplösning, skyhöga prestanda och lång batteritid samt en läckert slimmad men ändå robust design. Kameran saknar optisk zoom och ljudet hade kunnat vara bättre i de inbyggda stereohögtalarna.

1 reaktion på ”Xiaomi Mi 11”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen