Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xiaomi Mi 10 Pro

Xiaomi utmanar Huawei med premiumfunktioner och Google-appar

Xiaomis första premiummobil imponerar stort men kommer folk få hicka av prislappen?

Publicerad 2020-04-30 - 09:00
Xiaomi Mi 10 Pro
blank
Jonas Ekelund

Både Huawei och OnePlus har övergett budgetmarknaden och satsat på premiumsegmentet. Nu är det Xiaomis tur att inte bara konkurrera med priset utan även med lyxfunktioner. Den nya Xiaomi Mi 10 Pro kan matcha konkurrenternas teknik och kvalitet på de flesta områdena. Men så kostar den också därefter. Men vill konsumenterna betala mer för en Xiaomi än för en OnePlus eller Huawei, och nästan lika mycket som en Apple iPhone 11 Pro?

blank
Läckra färger, speciellt den pärlemorsskimrande vita (Foto: Xiaomi)

Utseende och konstruktion

Det är ingen tvekan om att Xiaomi sneglat både en och två gånger på konkurrenterna. Förra årets Xiaomi Mi 9 såg relativt trist ut, men Mi 10 Pro finns i snygga färger som verkligen skimrar i ljuset. Den har även fått en skärm som snyggt viker sig runt kanterna, precis som Samsung införde med sina Edge-modeller. Den har inte heller någon jättelik kamerabula likt Galaxy S20 Ultra eller Huawei P40 Pro. Frågan är om inte Mi 10 Pro är den snyggaste av årets toppmodeller.

blank
Nu har även Xiaomi hakat på trenden med kurvat glas (Foto: Xiaomi)

Skärm

Liksom i tidigare mer påkostade modeller använder Xiaomi en AMOLED-skärm. Men trots att den har blivit större håller de kvar vid 1080-upplösning där andra gått vidare till 1200 eller 1440. Det är inget jätteproblem vid vanlig användning, men det är märkligt att de snålat in på just detta. Annars har skärmen utmärkt svärta och ljusstyrka i klass med OnePlus 8 Pro och Galaxy S20. Färgåtergivningen har vi inte heller några anmärkningar mot. Liksom de andra flaggskeppen har den även snabbare skärmuppdatering vilket får skärminnehållet att rulla mer flytande och utan hack.

blank
Porträttkameran har 2x zoom och ultrawide-linsen används även för makro (Foto: Xiaomi)

Kamera

Liksom Xiaomi Note 10 har Mi 10 Pro hela fyra kameror: standardkameran på 108(!) megapixel, en 13 mm ultravidvinkel på 20 Mp, en 12 Mp 50 mm telelins (2x zoom) som de kallar porträttkamera samt en 5 Mp (uppskalas till 8 Mp) telelins med 5x optisk zoom. Den senare kallas i reklamen för ”8 Mp 10x hybrid zoom” vilket inte känns helt ärligt. Gränssnittet är funktionellt med de mest vanliga inställningarna lätt åtkomliga medan mer exotiska finesser göms i undermenyer.

blank
Bildkvaliteten i svag belysning har blivit dramatiskt bättre (Foto: Jonas Ekelund L&B)

blank

Liksom Note 10 presterar den utmärkta resultat i de allra flesta förhållanden. Men mer intrimmad mjukvara tillsammans med bättre bildbehandlingsprestanda i Snapdragon 865 gör att mobilen klämmer ut ännu bättre bildkvalitet. Den är faktiskt fullt i klass med Huawei P40 Pro och man får vara petig för att hitta några påtagliga skillnader. Möjligen är Huawei något bättre i dåliga ljusförhållanden och ultravidvinkeln är inte riktigt lika skarp. Men på det hela taget är detta helt klart en av årets allra bästa kameramobiler.

blank
Med 5x optisk zoom ser allting fint ut (Foto: Jonas Ekelund L&B)
blank
Men “50x hybrid zoom” är fullständigt oanvändbart (Foto L&B)

Ljud

För en gångs skull har någon även gett ljudet lite kärlek. Inte nog med att det finns stereohögtalare, de spelar faktiskt rent och utan distorsion även på hög volym. Man kan naturligtvis inte vänta sig någon bas, men det är ändå bättre än de flesta konkurrenter. Än viktigare är att mobilen är Hi-Res certifierad och stöder både aptX HD och aptX Adaptive för bättre trådlöst ljud. I inställningarna finns EQ och hörlurs-inställning för kompatibla modeller.

blank

Användning

Ovanpå Android 10 har Xiaomi lagt sitt eget gränssnitt MIUI 11. Det är lite snyggare än tidigare versioner men tillför inte många nämnvärda funktioner. Man kan inte ens använda gester för att navigera i gränssnittet. Xiaomi kunde också lära sig av andra tillverkare när det gäller onödiga appar. Nej, vi vill inte ha meningslösa spel eller flera appar som gör samma sak. Samsung hade en gång i tiden samma problem, men det är nu frivilligt att installera dem. Apropå appar så får Xiaomi av någon anledning använda Googles appar, till skillnad från Huawei.

Fingeravtrycksläsaren under glaset är både snabb och exakt. Ansiktsigenkänningen är däremot ganska medelmåttig och inte speciellt säker.

Det är tufft i toppen men Xiaomi tar segern i prestandaracet (Foto: L&B)

Prestanda

Med tanke på att Mi 10 Pro använder samma processor som OnePlus 8 Pro så är prestandaskillnaderna minimala. Den är cirka 10-15 procent snabbare än Samsung Galaxy S20 Ultra och runt 25 procent snabbare än Huawei P40 Pro. Ingen skillnad som avgör vilken man ska köpa. Däremot är Mi 10 Pro hela 350 procent snabbare på AI-funktioner, som bildigenkänning, än Huawei. Och den är faktiskt 40 procent snabbare än alla de andra på VR.

blank
Nästan 15 timmar för att ladda ur batteriet och bara 45 min för att laddad det fullt igen! (Foto: L&B)

Batteriet är på 4500 mAh, vilket är i klass med konkurrenterna. Däremot fick vi flera timmar längre batteritid med snabb skärmuppdatering påslagen. Den laddar också med hela 50 watt(!) vilket gör att den laddas 100 % på 45 minuter.

 

Slutsats

När vi tidigare testat Xiaomis mobiler har vi använt ord som ”prisvärd” då de nästan varit lika bra som toppmodellerna, men till ett bättre pris. Så är inte fallet med Xiaomi Mi 10 Pro. Den är precis lika bra som konkurrenterna och i vissa fall bättre. Ingen är snabbare, den delar förstaplatsen för kameran, skärmen är utmärkt, högtalarna imponerande och batteritiden mycket bra. Så varför dänger vi inte till med en ”rekommenderad”-utmärkelse? Därför att även om man har lyckats bygga en ”Audi” så står det fortfarande ”Skoda” på den. Då kan man inte ta premiumpris för den. Först måste man övertyga kunderna om att varumärket inte längre står för budget, och där är Xiaomi långt ifrån än.

 

https://www.youtube.com/watch?v=WilhdjYpnlY

Karakter
Xiaomi Mi 10 Pro
High End

Home tycker

Fantastiska kameror! Utmärkt skärm. Bra batteritid och supersnabb laddning. Blixtrande snabb. Priset. Inte vattentät trots avsaknad av lucka för minneskort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

6 mobiler du har råd med

Pixel 7a nya kungen

Maximala muskler till minimalt pris

Den lilla säkra svarta

Bokmal utan ryggont

Bästa surfplattan om du hatar iPad

Rulla till toppen