TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

Vilken mobiltelefon har bäst kamera? Den här svåra frågan vill vi ha din hjälp att svara på. Var med i omröstningen!

forfatter
Publicerad 2020-10-03 - 10:08

Den bästa kameran är den du har med dig. Vi tar fler och fler bilder – inte minst för att dela på sociala medier – och mobilkameran är utan jämförelse den som de flesta av oss använder mest.

Därför testar Ljud & Bild med jämna mellanrum kamerorna i marknadens bästa mobiltelefoner. Vi vill naturligtvis hjälpa våra läsare att välja så bra produkter som möjligt.

Men tänk om vi har missförstått allting? Vi brukar ju sätta på oss våra tekniska glasögon när vi testar mobilkameror. Vi svänger oss med begrepp som brännvidd, bländare, ISO och OIS, och vi studerar kamera-apparnas funktioner ingående och synar kamerainställningar (optik, sensorstorlek, etc.) i sömmarna.

I slutaändan är det resultatet som räknas i slutändan, och när vi bedömer kvaliteten på bilderna som de olika mobilkamerorna tar så kan det hända att vi ser på dem med andra ögon och letar efter andra kriterier än det som du tycker är viktigast till vardags.

Läs också 6 kameramobiler De senaste mobilkamerorna tar bildkvaliteten till nya höjder och vi har hittat den allra bästa.

Så testade vi – och så utser du vinnaren

Därför skulle vi vilja bjuda in dig till ett litet experiment. Vi har valt ut fem av de mest populära mobiltelefonerna i premiumklassen – Apple iPhone 11, Huawei P40 Pro, Motorola Edge+, OnePlus 8 Pro och Samsung Galaxy Note 20 – som vi har vi fotograferat åtta olika standardmotiv med, sådana som motsvarar den sortens bilder som de flesta tar med sina mobiler, om och om igen.

Varje scen har fotograferats i 4:3-format med mobilens standardinställningar för just den typen av motiv. Vi har sedan namngett och vid behov beskurit bilderna så att det inte direkt ska gå att se vilken mobil som har tagit vilka bilder.

Läs också Mobil eller kamera? Många har med tiden övergett kameran vartefter mobilerna fick bättre kameror, och antalet bilder folk tar har exploderat. Men hur bra är egentligen mobilkameran?

Här hittar du alltså åtta uppsättningar med fem bilder i våra utvalda kategorier. Alla bilder har fått ett unikt nummer, och under varje kategori ber vi dig att rösta på den som du tycker är bäst.

Omröstningen pågår fram till den 13 oktober, sedan sammanställer vi rösterna i samtliga kategorier. Ett par dagar senare publicerar vi en artikel där vi avslöjar vilken mobil som läsarna har gett flest röster och som därmed utses till läsarnas bästa kameramobil!

1. Standardbild, dagsljus

Det här är en bild helt utan krusiduller. Motivet är från Prenzlauer Berg i Berlin och visar en staty av den tyska kommunisten Ernst Thälmann. Fotoet togs utan zoom på en halvmolnig eftermiddag.

2. Ultravidvinkel, dagsljus

Motivet visar den olympiska simhallen i Europasportpark i Berlin. Varje mobil har tagit bilden med standardinställningen för ultravidvinkel.

3. 5x zoom

De testade mobilerna är mycket olika utrustade när det gäller zoomfunktionen. Men eftersom iPhone 11 bara klarar max 5x digital zoom har vi valt att låta det vara gränsen. Alla mobiler har därför tagit en bild med 5x zoom av samma byggarbetsplats i Berlin Friedrichshain. Att bilderna inte är exakt likadana beror INTE på ett fel från vår sida, utan snarare på att resultaten blir väldigt olika med de olika mobilerna, även om man väljer exakt samma zoominställning.

4. Standardbild, inomhus

Att ta bra bilder med mobilen hemma är inte så enkelt som man kanske tror. Ofta har man fler ljuskällor med olika ljusstyrka och färgtemperaturer tända på samma gång, vilket får kamerans programvara att jobba övertid. Här har vi en tidig kväll tagit en bild av ett helt vanligt kök i en lägenhet i Berlin. Ljuset kommer från lysrör, glödlampor och en LED-lampa som inte syns i motivet.

5. Selfie

Framför allt yngre använder mobilens frontkamera kamera mer än någon annan. Det ska ju tas selfies i stora mängder till Instagram, Snapchat, Tinder, Grindr och mycket mer. Här är det artikelförfattaren har fotograferat sina rynkor helt utan filter framför den ovan nämnda statyn av Ernst Thälmann. Varken zoom eller vidvinkel har använts.

6 .Makro

Med en bra mobilkamera ska man naturligtvis även kunna komma riktigt nära motivet. I det här fallet använde vi mobilens makroinställning om det fanns någon sådan. Om inte har vi använt standardinställningarna och gått så nära motivet som möjligt.

7. Porträtt

Så gott som alla mobilkameror i premiumklassen har en särskild porträttfunktion som låter dig ta snygga personbilder med suddig bakgrund. Men återigen är det stor skillnad på hur bra kameraprogramvaran klarar av uppgiften. Dels när det gäller att göra bakgrunden suddig och dels att återge kontrast och hudfärg.

8. Nattläge

Huawei var bland de första som lanserade ett speciellt nattläge i sina finaste mobilkameror. Med P30 Pro lanserade det kinesiska märket en kombination av ljusstark optik och innovativ bildbehandling som kunde göra bilderna ljusare samtidigt som de kompenserade för brus från mörkret.

I dag har förmågan att ta bra bilder i mörker blivit standard för alla mobiler i premiumklassen, men som man ser på testbilderna är det stor skillnad på hur väl de olika mobilerna klarar av uppgiften.

Omröstningen pågår fram till den 13 oktober, sedan sammanställer vi rösterna i samtliga kategorier. Ett par dagar senare publicerar vi en artikel där vi avslöjar vilken mobil som läsarna har gett flest röster och som därmed utses till läsarnas bästa kameramobil!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Sony Xperia är inte med!!?

Sten: Faktist skandal! Sjukare än att exkludera Mercury från ett båtmotortest

Största iPhonen tappar andan Apple iPhone 14 Pro Max är naturligtvis en värdig efterträdare till sin hyllade föregångare. Men vi är ändå inte riktigt lika överförtjusta den här gången.
Capture One visar bilderna direkt på iPad Laddar upp bilderna från kameran till iPaden i realtid.
På jakt efter en ny mobil? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som finns att köpa just nu.
Flip är inte en flopp, men vi flippar inte ut Samsung Galaxy Z Flip 4 är en lysande mobil, men har för få väsentliga förbättringar jämfört med föregångaren.
Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
Tre skäl att köpa iPhone 14 Pro Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.
Följ Ljud & Bild