Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Onyx Boox Nova Air 2

Överlägsen testvinnare

Denna läsplatta kan göra nästan allt du kan drömma om.

Av / 2023-04-08 - 10:33
Onyx Boox Nova Air 2
Pernille Redder

Onyx Nova Air 2 är prissatt betydligt högre än sina två konkurrenter i testet, Kobo och Kindle. Men är den värt det? Du får åtminstone en hel del mer för pengarna. Onyx är till exempel den enda som har både Bluetooth och inbyggd högtalare. Ljudet i högtalaren är visserligen metalliskt och inte alls trevligt att lyssna på under långa perioder, men den finns där!

Den avgörande skillnaden är dock att Onyx kör Android 11. Det betyder helt nya möjligheter för prenumerationer från vilken tjänst som helst, så länge den har en app på Google Play. För oss som växlar mellan prenumerationer, digitala lån och nedladdning är detta en avgörande skillnad. Onyx har använt Android som operativsystem sedan 2013.

Nackdelen är att av de 32 gigabyte minne som det så fint står på lådan, har du i verkligheten bara tillgång till cirka 12 gigabyte, eftersom resten tas upp av operativsystemet. Onyx varnar själva för detta på sin hemsida, men det måste sägas vara lite falsk reklam med 32 gigabyte.

Anteckningar, anteckningar, anteckningar

Anteckningsverktyget på Onyx Nova Air 2 är i en klass för sig. Med dem medföljande pennan kan man ta sidvis med anteckningar och exportera dem som PNG, PDF-filer och till och med dela dem via en QR-kod.

Vi kan också göra ljudinspelningar med den inbyggda mikrofonen. De sparas automatiskt som MP3-filer och laddas upp på Onyx-kontot så att man kan ladda ner dem till en annan enhet. Men ljudet är så metalliskt att det knappast kan användas till något annat än röstmemon.

Om du inte har en surfplatta men älskar att föra digitala anteckningar är pennan användbar. Om du däremot främst har skaffat dig läsplattan för att läsa böcker är det tveksamt om anteckningsfunktionen blir något mer än en praktisk gimmick. Jag skulle nog aldrig använda det.

Filer överförs enkelt

Där Kindle överför filer via e-post och Kobo använder Dropbox för att överföra filer mellan dator, telefon och läsplatta, har Onyx sitt eget system, BooxDrop. När de olika enheterna är anslutna går det så snabbt att vi knappt hinner blinka innan en bild från telefonen visas på både läsplattan och i datorn.

Onyx sorterar till och med sina egna filer, så att dokument, foton, musik, videor och naturligtvis böcker är snyggt separerade från varandra. Att ansluta datorn till läsplattan är lite knepigt, men när http-adressen har sparats som en genväg är det enkelt.

Liksom Kobo har Onyx en funktion för oss som älskar att föra statistik om oss själva. Den upplyser exakt hur många minuter och böcker du har läst, och den har till och med en kontinuerlig graf så att du kan se vecka för vecka hur mycket du har läst. Det är bra gjort.

Byggkvaliteten brister

Vid första anblicken ser Onyx Nova Air 2 lite mer exklusiv ut än de andra två, med sitt ljusgrå utseende, på grund av att den inte är byggd av plast som konkurrenterna, utan en magnesiumlegering.

Den borde kännas mer stabil, men konstigt nog får det läsplattan att kännas skörare. Den skriker nästan efter ett skal, medan de andra två, särskilt Kindle, ger intrycket att du bara kan kasta ner läsplattan i väskan så att den finns till hands när lusten att läsa kommer över dig. Onyx är lite känsligare än såt och kräver att bli bättre omhändertagen.

Och detta understryks av det faktum att det är den enda i testet som inte är vattentät. Så om den följer med till poolen, stranden eller bara i väskan en regnig dag, är det risk för vattenskador.

Slutsats

En supermaskin som kan göra nästan allt utom att diska. I synnerhet är möjligheten att använda nästan alla tjänster i världen en stor fördel. Alla tre läsplattor är bra apparater, och med exakt samma skärmteknik – e-ink – står det lika när det gäller att läsa på dem. Men Onyx vinner, och det gör den eftersom den inte låser dig till en specifik tjänst eller ett specifikt sätt att läsa böcker. De många andra funktionerna kan vara roliga eller till och med användbara, men det finns inte många av dem som din telefon inte kan hantera. Därför bedömer jag den i slutändan som läsplatta, och tack vare Android är den oöverträffad i detta test.

Karakter
Onyx Boox Nova Air 2
Basic

Home tycker

Operativsystemet Android ger många möjligheter att läsa från olika plattformar. Inbyggd mikrofon och högtalare, plus penna och avancerade anteckningar. Inte vattentät, och trots 25 språkalternativ i inställningarna är ingen av dem skandinaviska. Känns bräcklig trots att den är byggd av en metallegering.

Också i detta test:

3 läsplattor

Kobo Sage

Ergonomisk Amazon-konkurrent

Svenska menyer och passar bra i handen. Statistik över din aktivitet.
Saknar många skandinaviska böcker i sin butik. Inte lämplig för prenumerationer, och vissa funktioner fungerar bara om man köpt en penna.
Läs hela testet

Amazon Kindle Paperwhite 5

Nästan perfekt för att läsa och lyssna på engelska.

Världens mest kända läsplatta har fortfarande överlägsna egenskaper.

Med 205 gram känns den nästan viktlös, och världens största bokhandel finns att tillgå. Synkroniseringen är naturligtvis perfekt med Kindle-appen på telefonen.
Annonser och engelsk meny. Och det är svårt att få svenska böcker tillagda.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Rulla till toppen