Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Kobo Sage

Ergonomisk Amazon-konkurrent

Av / 2023-04-08 - 10:33
Kobo Sage
Pernille Redder

Med sina svenska menyer är Kobo Sage så lätt att installera att ett barn kan göra det. Man bör dock hålla tungan rätt i munnen när man registrerar sig i Kobos onlinebokhandel. Det kräver att man skannar en QR-kod på läsplattan och registrerar sig som användare på telefonen. Det tar några minuter och sedan är det klart.

Efter att Sony drog sig tillbaka från e-boksmarknaden tog Kobo över deras webbshop, och det råder ingen tvekan om att tanken bakom konceptet här är att du ska köpa dina böcker i Kobos butik och läsa dem på deras läsplatta. Vem känner vi till som har ett liknande koncept? Just det. Amazon!

Det finns faktiskt en hel del skandinaviska böcker i butiken. Och det finns också ett trevligt litet urval av gratisböcker, även om vi inte känner till någon av dem i förväg. Liksom Amazon erbjuder Kobo tydligen möjligheten till författare att de kan öka synligheten för sina böcker och försöka locka nya läsare genom att ge bort en av sina böcker. Man kan hitta en ny favoritförfattare på det sättet om man är redo att gå bortom bokhandelns bästsäljarlistor.

Men eftersom inte alla skandinaviska förlag finns i Kobos butik kan du inte förvänta dig att hitta de böcker du helst vill läsa. Och när vi söker efter en mindre känd dansk författare, Tom Peder Olsen, som har gett ut två böcker får vi 40 sidor resultat, men ingen av dem är Tom. Toppresultatet är en bok om Michail Gorbatjov, som Lars Peder Poulsen-Hansen har översatt. Det var inte precis vad jag letade efter. Så Kobos butik är rolig att utforska, men ganska frustrerande om man letar efter något särskilt.

Navigering

Man måste vänja sig vid att läsa på en läsplatta. Det blinkar och hoppar mycket när man växlar mellan menyer, och verkar till en början väldigt oldschool jämfört med de fina surfplattorna och telefonerna vi brukar använda. Men den ska ju också bete sig som papper, inte som en snygg surfplatta med tjusiga finesser. Vi förlåter den det. När boken har laddats ner är Kobo superlätt att navigera. Svep åt höger för att bläddra eller klicka på den lilla knappen till höger om skärmen, som är nästan perfekt placerad för tummen. På det hela taget är det något väldigt ergonomiskt med denna läsplatta med sin breda rygg och avrundning som gör att den ligger bra i handen.

Om du föredrar att läsa i landscape mode, vänd bara läsplattan så hänger boken med, och du kan nu navigera både fram och tillbaka via knapparna. Det kräver dock att du håller läsaren med båda händerna och tummarna ganska nära varandra. En ställning som inte passar mina händer så bra, men kanske är det annorlunda för dig.

Läckra funktioner

Om du är missnöjd med teckensnittet, storleken på bokstäverna, skärmens färg eller något liknande är det enkelt att prova olika alternativ. Till exempel finns det en hel arsenal av teckensnitt, något man ibland saknar hos dess analoga kusin.

En pappersbok har sin egen statistikfunktion: du kan enkelt se hur långt du har kommit genom att titta på antalet sidor du har läst och antalet sidor du behöver läsa. Metoden är idiotsäker. Kobo har istället en inbyggd statistikfunktion, där du hela tiden kan hålla koll på hur många procent du har läst av boken, hur många minuter som återstår av varje kapitel och hur många timmar du har kvar totalt. Det är kul!

En annan trevlig funktion är möjligheten att slå upp ett ord. Markera det med fingret och välj sök i den lilla rullgardinsmenyn. Här kan du välja om du vill söka efter ordet i boken (Vem var den där karaktären nu igen?), på Google eller Wikipedia.

Läs eller lyssna

Kobo Sage har Bluetooth, och deras butik har trevligt nog också ljudböcker. De är lika enkla och snabba att ladda ner som e-böckerna, och läsplattan anslöts enkelt till mina öronsnäckor. Efter ett par minuter hör jag ljudboken jag har laddat ner, och det kan man inte klaga på.

Det finns en inbyggd anteckningsbok i Kobo, men nu börjar Kobo göra dig besviken. Den har annars den fina funktionen att den kan förvandla handskrift till text. Men anteckningsboken fungerar bara med Kobos penna, som säljs separat. Uppriktigt sagt borde det finnas möjlighet att kunna rita med fingret, även om det inte har samma finess. Påtvingade extraköp känns alltid lite snålt.

Kobo presenterar några betafunktioner i den här versionen. Bland annat möjligheten att komma åt Internet via webbläsaren. Vi försöker gå till Bookbeats webbplats för att få en av böckerna därifrån, men Kobo hanterar inte popup-fönster särskilt bra, så vi överger projektet.

Å andra sidan synkroniseras Kobo bra med Dropbox, så böcker som laddas ner här via andra enheter kan enkelt nås från Kobo. Det tar mindre än fyra minuter att ansluta till Dropbox och flytta en köpt bok till Kobos mapp, och en stund senare kan jag öppna den på läsaren. Det funkar.

Slutsats

Kobo Sage är en udda fågel. De saker den gör, gör den riktigt bra, men resten av sakerna är lite för omständliga. Varför i hela friden måste vi gå via Dropbox för att läsa en bok som inte kommer från Kobos egen butik? Nästan allt är möjligt, men det tar några fler steg än du skulle vilja.  Kobo Sage är en av de tre läsplattor som har plats för flest böcker. Av de 32 gigabyte lagring som den är utrustad med, går mindre än 4 gigabyte åt till själva systemet.

Nu när den har en inbyggd butik skulle det vara trevligt att ha ett bättre urval av böcker på svenska. Å andra sidan är den vansinnigt skön att hålla i händerna och läsa på. Det drar helt klart upp betyget.

Karakter
Läsplattan för dig som inte vill stödja den amerikanska giganten
Basic

Home tycker

Svenska menyer och passar bra i handen. Statistik över din aktivitet. Saknar många skandinaviska böcker i sin butik. Inte lämplig för prenumerationer, och vissa funktioner fungerar bara om man köpt en penna.

Också i detta test:

3 läsplattor

Amazon Kindle Paperwhite 5

Nästan perfekt för att läsa och lyssna på engelska.

Världens mest kända läsplatta har fortfarande överlägsna egenskaper.

Med 205 gram känns den nästan viktlös, och världens största bokhandel finns att tillgå. Synkroniseringen är naturligtvis perfekt med Kindle-appen på telefonen.
Annonser och engelsk meny. Och det är svårt att få svenska böcker tillagda.
Läs hela testet

Onyx Boox Nova Air 2

Överlägsen testvinnare

Denna läsplatta kan göra nästan allt du kan drömma om.

Operativsystemet Android ger många möjligheter att läsa från olika plattformar. Inbyggd mikrofon och högtalare, plus penna och avancerade anteckningar.
Inte vattentät, och trots 25 språkalternativ i inställningarna är ingen av dem skandinaviska. Känns bräcklig trots att den är byggd av en metallegering.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Rulla till toppen