Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Amazon Kindle Paperwhite 5

Nästan perfekt för att läsa och lyssna på engelska.

Världens mest kända läsplatta har fortfarande överlägsna egenskaper.

Av / 2023-04-08 - 10:33
Amazon Kindle Paperwhite 5
Pernille Redder

Amazon är experter på att tjäna pengar, så naturligtvis utsätter de dig för reklam för alla möjliga andra böcker de säljer när du inte läser den du redan har skaffat. Kindle finns i en annonsfri version som du betalar extra för, och det är förmodligen värt att överväga om du inte vill utsättas för alla möjliga förslag på vad du ska läsa varje gång din läsplatta går i viloläge.

Som sagt, det ÄR världens största bokhandel du har i din hand, och om du är typen som läser böcker på engelska kan det inte bli bättre (och billigare). Amazon är jätten vi både älskar och hatar eftersom det är så svårt att komma undan den. Och varje dag kan du få gratis böcker levererade från författare på jakt efter betyg som kan få dem upp på Amazons bästsäljarlistor.

Om du insisterar på att läsa böcker på ditt eget språk är Kindles lösning att du skickar dem via e-post till den. Din Kindle har sin egen unika e-postadress, så om du köper en bok som kan skickas med e-post kan du överföra den till din Kindle med ett enda klick.

Nackdelen är att du bara kan skicka de böcker som du faktiskt köpt. Inte de du kan komma åt via prenumeration. Detsamma gäller e-böcker som du har lånat från biblioteket. Det enda alternativet för prenumeration är Amazons egen streamingtjänst Kindle Unlimited.

Lyssna på böckerna

Om du vill dra nytta av Kindles förmåga att spela ljudböcker bör du veta att den är utformad för streamingtjänsten Audible, som inte är tillgänglig i Skandinavien. Du kan dock teckna ett abonnemang på den brittiska versionen och därmed få tillgång till många engelskspråkiga ljudböcker. Om du inte är intresserad av en prenumeration kräver det en större sökning att hitta ljudböckerna, och till skillnad från e-böckerna är det ingen som kastar dem efter dig.

Kindle, som de flesta andra läsplattor, har ingen inbyggd högtalare, men att ansluta ett par öronsnäckor via Bluetooth är enkelt och smärtfritt.

Så låt oss anta att du bara älskar att läsa böcker du har köpt och betalat, eller att du kan nöja dig med prenumerationen via Kindles egen tjänst. Så vad får du för pengarna?

Liten och läcker

Du får inget mindre än en lysande liten läsplatta. Den är intuitiv, reagerar snabbt och krånglar mycket mindre än konkurrenterna. Och så är den faktiskt ganska elegant att titta på med sina runda former och minimalistiska uttryck.

Man har verkligen tänkt på användarvänlighet (UX), och de flesta kommer att känna sig hemma med den väldigt snabbt. Allt är enkelt: ljus och färg på skärmen, teckensnitt och storlek, uppslag i den inbyggda ordlistan. Det kan till och med översätta enstaka ord eller fraser till danska, norska, svenska och finska, vilket onekligen är praktiskt när den vill att du ska läsa engelska böcker.

Slutsats

Om du läser och lyssnar på engelska och du är bekväm med att lägga dina pengar hos Amazon råder det nästan ingen tvekan: Kindle är skräddarsydd för dig. Det kompenserar för sin monogama inställning till bokshopping genom att vara testets absolut billigaste läsplatta.

Men om du verkligen föredrar att använda den som en generisk läsplatta och vill läsa böcker från andra källor, kommer du förmodligen att tröttna på ditt köp snabbt.

Karakter
Amazon Kindle Paperwhite 5
Basic

Home tycker

Med 205 gram känns den nästan viktlös, och världens största bokhandel finns att tillgå. Synkroniseringen är naturligtvis perfekt med Kindle-appen på telefonen. Annonser och engelsk meny. Och det är svårt att få svenska böcker tillagda.

Också i detta test:

3 läsplattor

Kobo Sage

Ergonomisk Amazon-konkurrent

Svenska menyer och passar bra i handen. Statistik över din aktivitet.
Saknar många skandinaviska böcker i sin butik. Inte lämplig för prenumerationer, och vissa funktioner fungerar bara om man köpt en penna.
Läs hela testet

Onyx Boox Nova Air 2

Överlägsen testvinnare

Denna läsplatta kan göra nästan allt du kan drömma om.

Operativsystemet Android ger många möjligheter att läsa från olika plattformar. Inbyggd mikrofon och högtalare, plus penna och avancerade anteckningar.
Inte vattentät, och trots 25 språkalternativ i inställningarna är ingen av dem skandinaviska. Känns bräcklig trots att den är byggd av en metallegering.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Rulla till toppen