Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 3 läsplattor

Hela biblioteket i fickan

Vi har testat tre olika läsplattor.

Av / 2023-04-08 - 10:33
3 läsplattor
Pernille Redder

Produkter i detta test

E-ink kallas det. Elektroniskt bläck. Hemligheten bakom alla läsplattor och anledningen till att du inte får ont i ögonen när du läser även den tjockaste tegelstens-romanen i svagt ljus. Vissa kallar det ”elektroniskt papper” eftersom det nästan ser ut och känns som sidorna i en riktig bok.

Tekniken utvecklades 1997 av en professor vid universitetet MIT i USA. Om han hade fått ont i ryggen av att släpa de tunga läroböckerna är okänt, men han drömde om att skapa en elektronisk bok där orden kunde läsas på en yta där små partiklar, inneslutna i sfärer, rörde sig beroende på vilken impuls de fick.

Det låter sofistikerat, och det tog några år och några elevers ansträngningar, men resultatet är en displayteknik som förbrukar minimalt med ström och är lika skonsam mot ögat som att läsa på papper. Till skillnad från telefoner och surfplattor, som med sitt starka ljus inte är optimala att läsa böcker på, och som många av oss vet kan orsaka huvudvärk när man är som mest upptagen av sin senaste thriller.

Sony var först med att använda tekniken för sina läsplattor, men redan ett år senare kom Amazons Kindle ut på marknaden, och då fick Sony så hård konkurrens att de 2013 valde att inte lansera den nya läsaren, som de redan hade utvecklat, på den amerikanska marknaden.

Idag används e-ink-teknik av alla företag som producerar läsplattor, och det finns ett antal av dem. Därför är det ofta inte så stor skillnad i läsupplevelsen på olika enheter, så läsplattorna får främst bedömas utifrån deras användarvänlighet, operativsystem och designkvalitet, inklusive vikt.

Alla tre läsplattor väger mindre än 250 gram och är därför perfekta för att ta med på språng och särskilt på semester. (Foto: Pernille Redder)

Medelstorlek

I det här testet har vi valt att titta på läsplattor med nästan samma storlek på skärmen, dvs 6,8 – 8 tum, för att göra jämförelsen så rättvis som möjligt. Du kan enkelt hitta läsplattor med både mindre och mycket större skärmar, men denna medelstora storlek passar oss som är vana vid att hålla en gammaldags pappersbok i våra händer.

När du väljer läsplatta, titta på om du främst lånar eller köper böcker, eller om du föredrar att prenumerera på en tjänst. Om du helst vill prenumerera är det en fördel att din läsplatta kör Android (snarare än Linux), så att du kan ladda ner en app för din prenumerationstjänst. Om du däremot främst köper dina e-böcker kan alla typer av läsplattor bli din nya favoritläspartner.

Så testade vi

Vi ville ha skärmar på cirka 6–8 tum och de senaste modellerna på marknaden. Vi har tittat på design, användarvänlighet och reaktionstid, och naturligtvis har vi också tittat på skärmarna för att se om det finns någon skillnad att upptäcka.

Vi har bara testat läsplattor med svartvita skärmar, då marknaden för färgskärmar är försumbar och främst riktar sig till dem som läser serier och grafiska romaner.

Testvinnaren är den läsplatta som har presterat bäst inom dessa parametrar.

Produkter i detta test

Amazon Kindle Paperwhite 5

Nästan perfekt för att läsa och lyssna på engelska.

Världens mest kända läsplatta har fortfarande överlägsna egenskaper.

Med 205 gram känns den nästan viktlös, och världens största bokhandel finns att tillgå. Synkroniseringen är naturligtvis perfekt med Kindle-appen på telefonen.
Annonser och engelsk meny. Och det är svårt att få svenska böcker tillagda.
Läs hela testet

Kobo Sage

Ergonomisk Amazon-konkurrent

Svenska menyer och passar bra i handen. Statistik över din aktivitet.
Saknar många skandinaviska böcker i sin butik. Inte lämplig för prenumerationer, och vissa funktioner fungerar bara om man köpt en penna.
Läs hela testet

Onyx Boox Nova Air 2

Överlägsen testvinnare

Denna läsplatta kan göra nästan allt du kan drömma om.

Operativsystemet Android ger många möjligheter att läsa från olika plattformar. Inbyggd mikrofon och högtalare, plus penna och avancerade anteckningar.
Inte vattentät, och trots 25 språkalternativ i inställningarna är ingen av dem skandinaviska. Känns bräcklig trots att den är byggd av en metallegering.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Ljud & Bild
Rulla till toppen