Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Sony Xperia 1 V

Sony Xperia 1 V är snudd på helt perfekt

Om du är fotoentusiast och verkligen bryr dig mycket om mobilkameran går det inte att undvika Sony Xperia 1 V.

Av / 2023-07-04 - 08:18
Sony Xperia 1 V
Peter Gotschalk

Don’t mess with a working system”, säger de på engelska, och Sonys mobilstrategi är som den brukar vara med Sony Xperia 1 V. Sony satsar på nördarna och semiproffsen som gärna tar en vända med de manuella kamerainställningarna, uppskattar att ljudet är högupplöst och utan vidare kan tänka sig att streama i timmar på Twitch medan de spelar på sin mobil. Självklart har den japanska tillverkaren optimerat och fintrimmat både här och där, så att Xperia 1 V är redo för 2023. Men i grund och botten är det snarare tal om en uppgradering än om en helt ny produkt.

Sony Xperia 1 V
Sony Xperia 1 V ser ut precis som sin föregångare. Designen är elegant och har Gorilla Glass Victus på baksidan, som dessutom i år är greppsäker. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende och konstruktion

Därför ser Sony Xperia 1 V ut precis som sin föregångare. Designen är elegant, med Gorilla Glass Victus 2 som skyddar skärmen och baksidan och allting omgärdas av en metallram. Och precis som förra året finns Xperia 1 V i tre olika färger, i år är det svart, silver och kakigrön. En nyhet är att baksidan är slät men greppsäker, vilket beror på att det nu finns en struktur i glaset som förhindrar att mobilen glider. Och samtidigt är det slut med fingeravtryck från flottiga fingrar. Tack, Sony!

Precis som sina fyra föregångare har detta års toppmobil från Sony en skärm i 21:9-format. Det gör mobilen smal och hög, och det avlånga formatet betyder att den är enkel att hålla i handen trots att skärmen är på 6,5 tum. Sony har till och med lagt till lite längst upp, eftersom de har valt att placera frontkameran bredvid högtalaren i ramen ovanför själva skärmen.

Sony Xperia 1 V
Sony Xperia 1 V har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Precis som sin föregångare har skärmen en maximal ljusstyrka på 1000 nits och är alltså mer användbar utomhus. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameramodulen sitter precis som på föregångaren i det övre vänstra hörnet på baksidan. En av anledningarna är att Sony har gjort plats för en 3,5 mm-kontakt på ovansidan, vilket är en fin detalj för audiofiler.

Fingeravtrycksläsaren sitter integrerad i av/på-knappen på höger sida. Där hittar man också volymknappen samt den dedikerade kameraknappen, som fungerar som utlösare när man tar bilder och som är en liten bonus man inte får med särskilt många andra mobiler.

Kameraknappen sitter längst till höger när man håller telefonen horisontellt. Den har också fått ett räfflat mönster så att den är lättare att hitta med fingrarna. Läcker detalj!

Skärm

Skärmen på Xperia I V är nästan en kopia av den i förra årets modell. Uppdateringsfrekvensen är 120 Hz och som vi vet gör den höga uppdateringsfrekvensen att användarupplevelsen blir sammetslen när man rör sig runt på hemskärmen, i menyer och så vidare.

Det handlar om en OLED-skärm med 4K-upplösning och en maximal ljusstyrka på ungefär 1000 nits, vilket gör den riktigt användbar utomhus. Det kan bland annat vara praktiskt om man använder skärmen som sökare när man tar bilder.

Sony Xperia 1 V
Kameraknappen har flyttats längre ner på Sony Xperia 1 V, så att den sitter längst till höger när man håller mobilen horisontellt, och den har även fått ett räfflat mönster, så att den är lättare att hitta med fingret. (Foto: Peter Gotschalk)

Xperia 1 V är en av ytterst få mobiler på marknaden som har så hög upplösning, och precis som sina föregångare har den ett så kallat Creator Mode (”skaparläge”) som gör bilden så färgäkta och naturtrogen som möjligt. Tekniken ger bland annat mobilskärmen en bredare färgrymd, plus att 10-bitars HDR ger mer detaljerad återgivning av färgövergångar.

För närvarande stöds tekniken av bland annat Netflix och bildkvaliteten är riktigt imponerande. På Sony-skärmen ser bilden ut som på bio eller på marknadens allra bästa TV-apparater – och riktigt häftigt blir det givetvis om innehållet finns i 21:9-format.

 Ljud

21:9-formatets biografkänsla förstärks om man använder ett par ordentliga hörlurar ihop med sin Sony Xperia 1 V. Som nämnts har telefonen en minijack-kontakt och dessutom stöder den Dolby Atmos och Hi-Res Audio, inklusive Sonys LDAC-format och DSEE Ultimate-teknik samt Sonys 360 Spatial Sound. Tekniken liknar Apple Spatial Audio – som vi har berättat ingående om i en annan artikel – och precis som Apples variant ger 360 Spatial Sound lyssnaren en 3D-liknande ljudupplevelse som ska göra att musiken låter mer äkta och autentisk. Vilket vi också – åtminstone delvis – upplevde när vi testade det.

Apples lösning fungerar enbart med Apple Music och Apple-hörlurar, till exempel AirPods Pro och AirPods Max, men 360 Spatial Sound fungerar med flera strömningstjänster. Detta gäller först och främst Tidal, som till och med har en särskild ”360 Reality Audio”-sektion i appen, men även andra tjänster som Deezer.

Sony Xperia 1 V
Den nya Sony-mobilen har tre objektiv med Zeiss-optik. Till skillnad från förra årets modell har vidvinkelkameran uppgraderats med en ny sensor, Exmor T, med 48 megapixlars upplösning. (Foto: Peter Gotschalk)

Sonys teknik är däremot också begränsad till Sonys-produkter när det gäller hårdvarustöd. Utan hörlurar eller högtalare från Sony – till exempel WH-1000XM5 eller WF-1000XM4 – fungerar 360 Spatial Sound inte.

Ljudet är för övrigt inte bara fantastiskt med rätt hörlurar. Mobilens inbyggda högtalare levererar en dynamisk och fyllig ljudbild som gör det till ett sant nöje att spela spel och titta på videor.

Kamera

Sony Xperia 1 V är utrustad med en trippelkamera. Liksom på förra årets modell hittar vi alltså ett 24 mm vidvinkelobjektiv med 12 Mp, ett 16 mm ultravidvinkel, också med 12 Mp, samt ett 12 Mp tele.

Till skillnad från förra årets modell har vidvinkelkameran uppgraderats med en ny sensor, Exmor T, med 48-megapixlars upplösning samt ett extra lager fotoceller som bland annat ska förbättra ljuskänsligheten och göra telefonen bättre på att ta bilder i nattläge, vilket tidigare varit bland Xperia-modellernas största svagheter. Sony lovar också att till exempel hudtoner ska se mer naturliga ut tack vare Exmor T.

kronborg1 kronborg2 kronborg3 kronborg4
<
>
Kronborg fotograferat med ultravidvinkel, vidvinkel, 85 mm tele respektive 125 mm tele. (Foto: Peter Gotschalk)

Och teleobjektivet är återigen utrustat med periskopteknik med variabel brännvidd som ett alternativ till traditionell optisk zoom. Xperia 1 V har en brännvidd på mellan 85 mm och 125 mm (85 mm ger 3,5x zoom, medan 125 mm zoomar 5,2x) med möjlighet att ha sömlös optisk zoom i hela intervallet. Om du zoomar mindre än 3,5x – eller mer än 5,2x – görs det alltså digitalt, men alla zoomlägen mellan 3,5x och 5,2x är äkta optisk zoom.

Man kan ta ganska skarpa bokeh-bilder med Sony Xperia 1 V. Graden av bokeh-effekt kan givetvis justeras manuellt i kamera-appen. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameran styrs med appen Photography Pro som i princip har samma användargränssnitt som Sonys Alpha-kameror och alltså har manuell inställning av exponering, vitbalans, slutartid etc. Kameran har också lärt sig ett par trick från Sonys Alpha-kameror, inklusive Real-Time Eye-AF som följer och fokuserar på motivets ögon, vilket nu fungerar med alla kameralinser.

Även om man inte är en kamerafantast så kan man visst välja Sony Xperia 1 V. Photography Pro har ett så kallat Basic-läge som ger användaren ett enkelt gränssnitt som gör det mesta automatiskt.

Och där vi tidigare (faktiskt ända sedan första Xperia 1) upplevt irriterande svagheter i Sonys mjukvara så fort kameran gjorde allting själv – till exempel hade Xperia-mobilerna i åratal problem med automatisk HDR, vilket ofta ledde till antingen över- eller underexponerade bilder – så har Sony nu äntligen nått hela vägen fram. Bilder tagna i Basic-läge är också ganska fina och Sony har fått kontroll över den automatiska exponeringen.

Frontkameran på 12 megapixlar och är utrustad med en Exmor RS-sensor. (Foto: Peter Gotschalk)

Men det är Alpha-gränssnittet som gör Sony Xperia 1 V till något helt speciellt, och att Sony prioriterar sin egen professionella kamera-app är ett bra exempel på att den japanska elektroniktillverkaren känner sin publik. För som vi nämnde i början så håller många lojala Xperia-användare fast vid Sonys toppmobil just på grund av dess nära relation till märkets systemkameror.

Med andra ord är Sony Xperia 1 V förmodligen den mest intressanta mobiltelefonen på marknaden just nu för de som är mer än normalt intresserade av fotografering och som gillar att ägna tid åt att fintrimma kamerainställningarna manuellt.

Det gäller även de som hellre spelar in video än tar stillbilder. De kan kasta sig över två olika appar, nämligen Video Pro och Cinema Pro, varav den senare kommer med ett antal färgprofiler – så kallade ”Looks” – som justerar färgkurvor, kontrast och mättnad så att de färdiga videorna har ett uttryck som påminner om hur olika filmgenrer brukar se ut.

Sony Xperia 1 V har inga problem med att styra exponeringen. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Det sitter samma snabba Snapdragon 8 Gen 2-processor i Xperia i V som vi har sett i exempelvis Motorola Edge 40 Pro, OnePlus 11 5G och Xiaomi 13 Pro.

Sedan tillkommer 12 gigabyte RAM, så med andra ord bör det vara bra fart på allt. Och Sony Xperia 1 V lever upp till förväntningarna. I de flesta benchmark-mätningarna är den lika snabb som den snabbaste av de ovan nämnda Snapdragon 8 Gen 2-smartmobilerna, Motorola Edge 40 Pro, så Sony-mobilen är verkligen en av de snabbaste man kan köpa för pengar i skrivande stund. Det hade vi inte väntat oss. Respekt, Sony!

Fingeravtrycksläsaren sitter som sagt inte på skärmen eller på baksidan av telefonen utan är i stället integrerad i på/av-knappen, och det är faktiskt en bra lösning som fungerar varje gång. Precis som sin föregångare är Sony Xperia 1 V vatten- och dammtät (IP65/68).

Det stora batteriet på 5000 mAh ger – precis som förra årets modell – en utmärkt batteritid, som till och med har förbättrats i år, förmodligen tack vare Snapdragon 8 Gen 2 som har olika energisparfunktioner. Dessutom har den 30-watts snabbladdning och naturligtvis trådlös laddning.

Slutsats

Sony Xperia 1 V är den bästa Xperia 1-modellen från Sony hittills. Och det säger inte lite, för redan förra årets modell bjöd på massor av förbättringar för den kräsna.

Tack vare den nya Exmor T-sensorn har Sony Xperia 1 V äntligen fått ett dedikerat nattläge. Den här bilden togs mitt i natten. (Foto: Peter Gotschalk)

Köper du Sony Xperia 1 V kan du dra nytta av en ljusstark skärm med hög upplösning, ett stort batteri med lång batteritid, skyhöga prestanda och marknadens kanske bästa mobilkamera för entusiaster och halvprofessionella.

Karakter
Sony Xperia 1 V
High End

Home tycker

Ljusstark skärm med 4K-upplösning, sagolikt ljud, stort batteri med lång livslängd, skyhöga prestanda och den bästa entusiast-mobilkameran man kan köpa för pengar. Skärmens 21:9-format ger svarta fält runt vissa videoformat. Mobilen säljs utan medföljande laddare. Kameran kan i vissa situationer ha svårt med HDR.

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Ljud & Bild
Rulla till toppen