Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xiaomi 13 Pro

Toppmodell med skavanker

Xiaomi 13 Pro är en ambitiös produkt för att komma från den kinesiska mobiltillverkaren – och dessutom den dyraste mobilen som Xiaomi har lanserat på den svenska marknaden hittills. Frågan är om den är värd alla pengar?

Av / 2023-02-26 - 17:00
Xiaomi 13 Pro
Peter Gotschalk

Den svenska mobilmarknaden har sett likadan ut i åratal. Högst upp tronar Apple med den största marknadsandelen och Samsung dominerar som den största tillverkaren av Android-mobiler. Och sedan kommer alla de kinesiska märkena som nafsar de stora jättarna i hasorna.

För ett par år sedan lyckades kinesiska Huawei hota Samsungs position som näst störst, men efter en lång konflikt med amerikanska myndigheter har Huaweis telefoner i stället försvunnit helt från butikerna i de allra flesta västländer, bland annat Sverige. I dagsläget är det i stället kinesiska mobilmärken som Motorola, OnePlus och Xiaomi som försöker ställa sig in hos svenska kunder. De använder sig i stort sett av samma metod, nämligen genom att konkurrera med priset, priset och priset. Det gäller även Xiaomi, som bara förra året lanserade två relativt prisvärda toppmodeller – Xiaomi 12 Pro och Xiaomi 12T Pro – som båda försökte locka konsumenter med imponerande specifikationer för en rimlig peng. 12 Pro var till exempel den allra första telefonen på marknaden med Snapdragon 8 Gen 1, medan 12T Pro stoltserade med en kamera som hade en vidvinkel på hela 200 megapixlar.

Xiaomi 13 Pro
Baksidan av Xiaomi 13 Pro är så blank att man bokstavligen kan spegla sig i telefonen! (Foto: Peter Gotschalk)

Men det går naturligtvis inte att hålla nere priset utan att göra kompromisser. Xiaomi 12 Pro fick därför klara sig utan IP-certifiering och alltså någon form av vatten- och dammtålighet, medan Xiaomi 12T Pro fick nöja sig med en ljussvag skärm och måste klara sig utan trådlös laddning.

Nu är Xiaomi klara med en ny flaggskeppsmodell, Xiaomi 13 Pro, och den här gången har de inte sparat in på någonting. Den nya toppmobilen har alla funktioner man kan önska sig, men kostar också ungefär lika mycket som Samsung Galaxy S23 Ultra. Därför är den stora frågan givetvis om Xiaomi 13 Pro kan mäta sig med bland annat Samsungs dyraste mobil, nu när åtminstone priset ligger på samma nivå. Läs vidare så får du svaret!

Xiaomi 13 Pro
Designen präglas till stor del av den massiva kameramodulen på baksidan. (Foto: Peter Gotschalk)

Inom parentes bör det nämnas att Xiaomi faktiskt släppte en riktigt dyr flaggskeppsmobil för några år sedan, som inte heller kompromissade med någonting vad gäller specifikationer, nämligen Xiaomi Mi 11 Ultra, som var riktigt godis för ”first movers”. Men den telefonen släpptes bara i ett ganska begränsat antal, så i praktiken är Xiaomi 13 Pro den första mobilen från det kinesiska märket som släppts på marknaden till ett högt pris.

Utseende och konstruktion

Xiaomi 12 Pro hade en väldigt diskret, strömlinjeformad och nästan skandinavisk design med en matt mörkgrå baksida, men nya Xiaomi 13 Pro är mer robust och har en design som till stor del präglas av den rejäla kameramodulen. Den är 4 mm tjock och tar upp nästan hela den övre femtedelen av mobilens baksida.

Rent designmässigt är det milt sagt inte helt optimalt. Kameran gör att mobilen nästan ”tippar” om man håller den i handen eller lägger den på ett bord, och det underlättar inte för användarvänligheten att baksidan är blank och slät. Så slät att telefonen inte kan ligga på någon yta utan att börja glida av sig själv. Värre än så, mobilen är faktiskt så glatt att det känns som om den kan glida ur handen och baksidan är så blank att man bokstavligen kan använda den som en fickspegel.

Framifrån ser Xiaomi 13 Pro nästan precis ut som den billigare Xiaomi 12T Pro från i höstas. Skärmen är gjord av Gorilla Glass Victus och är lätt böjd längs kanterna, medan både ström- och volymknapparna är bekvämt placerade på telefonens högra sida. Mobiltelefonen är i stort sett ramlös och har frontkameran inbyggd som ett stansat hål i skärmen.

Till skillnad från tidigare Xiaomi-modeller är 13 Pro IP68-certifierad och både fram- och baksidan är skyddad av Gorilla Glass Victus. Det är nog också bäst, eftersom den här mobilen ofta kommer att tappas på golvet – eller i toaletten!

Xiaomi 13 Pro
Tack vare en maximal ljusstyrka på 1 900 nits är skärmen extremt ljusstark – och på grund av den höga pixeltätheten dessutom knivskarp. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm och ljud

Xiaomi 13 Pro har en 6,73-tums AMOLED-skärm med WQHD+-upplösning (3200 x 1440), vilket motsvarar en bildskärpa på hela 522 ppi. Dessutom har skärmen en adaptiv uppdateringsfrekvens på 120 Hz, HDR10+ och en maximal ljusstyrka på 1900 nits. Skärmbilden är alltså extremt ljusstark och tack vare den höga pixeltätheten också knivskarp.

Ljusstyrkan gör skärmen användbar i dagsljus – även när solen skiner – och svärtan är också utmärkt.

Färgskalan kan justeras manuellt och det finns bland annat HDR-förbättring baserad på artificiell intelligens som gör att videor ser bättre ut genom att framhäva fler detaljer i ljusa och mörka områden.

Xiaomi 13 Pro screen
Med Xiaomis så kallade HyperCharge-teknik kan du ladda 13 Pro med 120 watt. Det tar cirka femton minuter att ladda 4 820 mAh-batteriet från 0 till 100 procent. (Foto: Peter Gotschalk)

När det gäller ljud har Xiaomi 13 Pro inbyggda stereohögtalare som visserligen kan spela tillräckligt högt, men ljudbilden är lite tunn. Som tur är stöds både Dolby Atmos och aptX från Qualcomm, som optimerar ljudet när man streamar trådlöst via Bluetooth.

Kamera

På framför allt ett område representerar Xiaomi 13 Pro en återgång till samma koncept som den kinesiska mobiltillverkaren försökte sig på 2021 med Mi 11 Ultra. De har gett kameran stor uppmärksamhet. Det innebär att den fysiska kameramodulen på baksidan av telefonen får ta så mycket plats att det kan vara irriterande. Frågan är då om man kan ta bättre bilder med 13 Pro än med många av dess föregångare. För om vi ska vara helt ärliga så har Xiaomi inte haft för vana att leverera på en särskilt hög nivå med kameran i tidigare modeller.

Xiaomi13Pro_galleri1 Xiaomi13Pro_galleri2 Xiaomi13Pro_galleri3
<
>
Så här ser monumentet ”Grotta” i parken Havlicek Gardens i Prag ut fotograferat med ultravidvinkel, vidvinkel och 3,2x zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Bland annat inledde Xiaomi förra året ett samarbete med den tyska kameratillverkaren Leica, som även haft ett nära samarbete med kinesiska Huawei under flera år. Tillsammans producerade de två företagen klassiska kameratelefoner som Huawei P30 Pro, men sedan den omtalade amerikanska bojkotten på ett par år förstörde Huaweis mobilförsäljning kom det inte som någon större överraskning att Leica nyligen skilde sig från Huawei och i stället hittade en ny kinesiska mobiltillverkaren att bli ihop med.

Valet föll alltså på Xiaomi och bara några veckor efter tillkännagivandet av det nya samarbetet lanserade Xiaomi tre nya kameratelefoner med Leica-teknik på den kinesiska marknaden: Xiaomi 12S, 12S Pro och 12S Ultra, som tyvärr aldrig hittade till de svenska butikerna.

Med det nya telemakroobjektivet kan du komma riktigt nära motivet och resultatet blir bättre än något annat vi har sett tidigare från Xiaomi. Bland annat har bilden inte fått en rejäl behandling av färgpaletten, som vi annars har varit vana vid från det kinesiska märket. Tack, Leica! (Foto: Peter Gotschalk)

Alltså är 13 Pro den första ”Leica-mobilen” från Xiaomi som vi har haft en chans att testa – och en sak är säker: Xiaomi 13 Pro är en telefon som ska tas på stort allvar som kameramobil.

Det finns många förbättringar som tillsammans ger mycket bättre bilder än vi har sett hittills från Xiaomis mobiler. Vi ska gå mer på djupet om det nya samarbetet mellan Xiaomi och Leica i en separat artikel. Här ska vi bara konstatera att bland annat bokeh-effekten och makrobilderna ligger på en helt annan kvalitetsnivå än tidigare. Den nya kameran har också fått 3,2x optisk zoom, samt speciella ”Leica-filter” i kameramjukvaran som gör det möjligt för även amatörer att ta spännande bilder med mycket atmosfär och själ.

Selfie-kameran tar utmärkta porträttbilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Även om 13 Pro förmodligen inte är den allra bästa kameramobilen på marknaden så är Xiaomi och Leica på rätt väg, vi ser fram emot att se hur framtida modeller tjänar på samarbetet.

Läs också Är Xiaomi 13 Pro bra nog på video? Innebär samarbetet med Leica att Xiaomi 13 Pro även är bra på video? Vi har testat det under svåra förhållanden.

Prestanda och funktioner

Detta är den tredje mobilen vi har testat som har Qualcomms senaste Snapdragon 8 Gen 2-processor. De första var Samsung Galaxy S23 Ultra och OnePlus 11 5G, och precis som dessa två är Xiaomi 13 Pro blixtsnabb.

Hastigheten är inte bara hög rakt igenom – oavsett om vi pratar om användargränssnitt, webbläsare, appar eller stora spel – mobilen klarar det utan att strömförbrukningen löper amok.

Däremot har den betydande problem med överhettning. Flera av de vanliga benchmark-testerna som vi kör för att mäta mobilens prestanda mot andra produkter, gick helt enkelt inte att genomföra förrän den kinesiska mobiltelefonen hade legat en stund i kylskåpet för att få ner temperaturen.

Naturligtvis var den inte alltid så varm att den bara kunde användas med skyddshandskar, men det var ändå ganska tydligt att Xiaomi inte har lyckats integrera den högpresterande Snapdragon 8 Gen 2-processorn på ett helt smidigt sätt, och det är ett problem. Den snabba processorn är ju helt klart – vid sidan av kameran – en avgörande anledning för de flesta att investera i just den här mobilen.

I andra avseenden är Xiaomi 13 Pro nämligen inte en självklar mobil för alla. Bland annat är den fullproppad med många av Xiaomis egna appar – Xiaomi Cloud, Mi Notes, Xiaomi Community och till och med en app som bara heter något på kinesiska som vi inte förstår – i så stor utsträckning att det upplevs som ”bloatware”. Det underlättar inte heller att hela användargränssnittet känns väldigt ”kinesiskt”. Det gäller till exempel utformningen av app-ikoner och irriterande detaljer som att man ofta måste vänta i tio sekunder innan man kan trycka på ”’acceptera” i något i menyerna. Xiaomi vill verkligen att man ska vara helt, helt säker innan man gör något.

Xiaomi13Pro_leica1 Xiaomi13Pro_leica2
<
>
Kameramjukvaran har utvecklats i samarbete med Leica och har bland annat speciella porträttfilter med speciella effekter. Här är svarvitt respektive ”Swirly bokeh”. (Foto: Peter Gotschalk)

Vi fick även problem med skärmens inbyggda fingeravtrycksläsare, som helt enkelt inte fungerade under långa perioder. Riktigt irriterande.

Nåväl, äran räddas delvis av det rejäla batteriet och dess fina batteritid samt av snabbladdningen som dels kan ladda batteriet helt på drygt femton minuter och dels  stöder trådlös laddning, vilket flera av de tidigare modellerna har fått klara sig utan.

Slutsats

Men även om Xiaomi 13 Pro alltså både har en riktigt bra kamera (tack vare samarbetet med Leica), en knivskarp och extremt ljusstark skärm och en blixtsnabb processor, kan vi inte riktiga korka upp champagnen av ren förtjusning. Speciellt inte när vi tar en titt på prislappen.

Xiaomi 13 Pro kostar nästan lika mycket som Samsung Galaxy S23 Ultra och för samma pengar kan man till och med få en iPhone 14 Pro. Båda är betydligt bättre smartmobiler än Xiaomi 13 Pro. De lider framför allt inte av lika många småfel och udda designdetaljer som den nya kinesiska toppmobilen.

Därför är det svårt att råda någon att välja Xiaomi 13 Pro framför de andra nämnda modellerna, om man inte egentligen bara vill ha något annat än Apple och Samsung. I så fall är Xiaomi 13 Pro i många avseenden en strålande mobiltelefon. Man måste bara kunna leva med dess små skavanker.

Karakter
Xiaomi 13 Pro
High End

Home tycker

Utmärkt kamera med Leica-teknik, blixtsnabb Snapdragon 8 Gen 2-processor och knivskarp och extremt ljusstark skärm. Snabbladdning (även trådlös) och bra batteritid. Plus att mobilen är väl skyddad mot olyckor med IP68-certifiering och Gorilla Glass Victus. Blir snabbt kokhet och är redan svår att hålla i eftersom den är lika hal som en våt tvål. Överdimensionerad kameramodul är också opraktiskt. Användargränssnittet kryllar av ”bloatware” och vi har ibland problem med skärmens inbyggda fingeravtrycksläsare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Rulla till toppen