TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Xiaomi redo med första mobilerna med Leica-kamera

Den nya Xiaomi 12S-serien består av tre mobiler: Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12S Pro och Xiaomi 12S.

forfatter
Publicerad 2022-07-05 - 15:14

Kameratillverkaren Leica hade under flera år ett nära samarbete med kinesiska Huawei och tillsammans tog de två företagen fram klassiska kameramobiler som Huawei P30 Pro. Men den amerikanska bojkotten av Huawei har skakat den kinesiska mobilverksamheten, så det var ingen större överraskning att Leica nyligen skilde sig från Huawei och i stället fann en ny kinesisk mobiltillverkare att gulla med.

Läs också Xiaomi klår Huawei Det kinesiska företaget sålde fler än 10 miljoner premiummobiler under 2020, vilket motsvarar en ökning med 28 %.

Valet föll på Xiaomi, och även om det bara är sex veckor sedan som de två företagen tillkännagav sitt samarbete – och Leicas samarbete med Huawei officiellt slutade först den 31 mars i år – har det nya partnerskapet redan burit frukt.

Detta då Xiaomi igår lanserade tre nya kameramobiler med Leica-teknik på den kinesiska marknaden, nämligen Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12S Pro och Xiaomi 12S.

De två företagen har gemensamt utvecklat nya ”sofistikerade optiska linser” för att ”driva bildbehandlingstekniken till nya gränser”, skriver Xiaomi i ett pressmeddelande, som också lovar att den nya kameratekniken erbjuder speciella bildbehandlingsmetoder från Leica (läs: filter). Inklusive ”Leica Authentic Look”, som använder ”ett naturligt bildspråk, vilket är den klassiska Leica-estetiken.”

Xiaomi 12S Ultra
Xiaomi 12S Ultras primära kamera har en 8P asfärisk lins för att lösa vanliga fotografiska problem som lens flare, ghosting och kromatisk aberration. (Foto: Xiaomi)

Samt ”Leica Vibrant Look”, som ska vara ”en kombination av Xiaomis erfarenhet av mobilkameror och Leicas förmåga att skapa levande bilder.”

Alla nya mobiler körs på den nya 4 nm Snapdragon 8+ Gen 1 Mobile Platform. Inledningsvis lanseras de nya mobilerna endast på den kinesiska hemmamarknaden. Tiden får utvisa om vi också får se dem på hyllorna i Sverige.

Läs testerna av Xiaomi-mobiler:

Xiaomi 12 Pro

Första riktiga flaggskeppet

Xiaomi 12 Pro är den kinesiska tillverkarens bästa highend-telefon hittills.

Xiaomi 11T Pro

Xiaomi med blixtsnabb laddning

Med Xiaomi 11T Pro har Xiaomi gjort en mobiltelefon som ger oss flaggskeppskänsla till ett rimligt pris. Och den blixtsnabba laddningen är revolutionerande.

Xiaomi Mi 11 Ultra

En skrytmobil du knappast vill köpa

Xiaomi Mi 11 Ultra är en häftig mobil som du nog bör undvika om du inte är en ”first mover” och har för mycket pengar.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend