Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Xiaomi redo med första mobilerna med Leica-kamera

Den nya Xiaomi 12S-serien består av tre mobiler: Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12S Pro och Xiaomi 12S.

Av / 2022-07-05 - 15:14
Xiaomi redo med första mobilerna med Leica-kamera

Kameratillverkaren Leica hade under flera år ett nära samarbete med kinesiska Huawei och tillsammans tog de två företagen fram klassiska kameramobiler som Huawei P30 Pro. Men den amerikanska bojkotten av Huawei har skakat den kinesiska mobilverksamheten, så det var ingen större överraskning att Leica nyligen skilde sig från Huawei och i stället fann en ny kinesisk mobiltillverkare att gulla med.

Läs också Xiaomi klår Huawei Det kinesiska företaget sålde fler än 10 miljoner premiummobiler under 2020, vilket motsvarar en ökning med 28 %.

Valet föll på Xiaomi, och även om det bara är sex veckor sedan som de två företagen tillkännagav sitt samarbete – och Leicas samarbete med Huawei officiellt slutade först den 31 mars i år – har det nya partnerskapet redan burit frukt.

Detta då Xiaomi igår lanserade tre nya kameramobiler med Leica-teknik på den kinesiska marknaden, nämligen Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12S Pro och Xiaomi 12S.

De två företagen har gemensamt utvecklat nya ”sofistikerade optiska linser” för att ”driva bildbehandlingstekniken till nya gränser”, skriver Xiaomi i ett pressmeddelande, som också lovar att den nya kameratekniken erbjuder speciella bildbehandlingsmetoder från Leica (läs: filter). Inklusive ”Leica Authentic Look”, som använder ”ett naturligt bildspråk, vilket är den klassiska Leica-estetiken.”

Xiaomi 12S Ultra
Xiaomi 12S Ultras primära kamera har en 8P asfärisk lins för att lösa vanliga fotografiska problem som lens flare, ghosting och kromatisk aberration. (Foto: Xiaomi)

Samt ”Leica Vibrant Look”, som ska vara ”en kombination av Xiaomis erfarenhet av mobilkameror och Leicas förmåga att skapa levande bilder.”

Alla nya mobiler körs på den nya 4 nm Snapdragon 8+ Gen 1 Mobile Platform. Inledningsvis lanseras de nya mobilerna endast på den kinesiska hemmamarknaden. Tiden får utvisa om vi också får se dem på hyllorna i Sverige.

Läs testerna av Xiaomi-mobiler:

Xiaomi 12 Pro

Första riktiga flaggskeppet

Xiaomi 12 Pro är den kinesiska tillverkarens bästa highend-telefon hittills.

Läs hela testet

Xiaomi 11T Pro

Blixtsnabb!

Med Xiaomi 11T Pro har Xiaomi gjort en mobiltelefon som ger oss flaggskeppskänsla till ett rimligt pris. Och den blixtsnabba laddningen är revolutionerande.

Läs hela testet

Xiaomi Mi 11 Ultra

Den ultimata kameramobilen?

Xiaomi Mi 11 Ultra är en häftig mobil som du nog bör undvika om du inte är en ”first mover” och har för mycket pengar.

Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Ljud & Bild
Rulla till toppen