Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Kommentar

Om ett år är Huawei på väg att försvinna

AppGallery ger inte användarna den upplevelse de förväntar sig. Lösningen är inte alternativa app-butiker. Avsaknaden av Google betyder att Huawei får säga farväl till den svenska marknaden.

Skrivet av / 2020-04-12 - 00:27
Om ett år är Huawei på väg att försvinna
comment Detta är en kommentar. Kommentaren ger uttryck för skribentens åsikter

Under de senaste månaderna har Huawei lanserat två produkter i absoluta toppklassen. Både Huawei Mate Xs och Huawei P40 Pro är strålande mobiltelefoner, var och en på sitt sätt. Mate Xs är den mest innovativa hopfällbara mobilen hittills, och det finns få mobiler på marknaden som har en bättre kamera än P40 Pro.

Ändå vågar jag förutsäga att Huawei om ett år bara kommer att vara en egen skugga av sitt forna jag på den svenska marknaden, där den kinesiska mobiltillverkaren för närvarande är den tredje största och flåsar Samsung i nacken i kampen om andraplatsen efter Apple.

Anledningen är naturligtvis avsaknaden av appar och tjänster från Google, som Huawei inte får använda på grund av den vid det här laget välkända amerikanska blockaden mot den kinesiska elektronikjätten.

P40-serien saknar Googles appar och tjänster. I stället satsar Huawei på sin egen app-butik, AppGallery. (Foto: Peter Gotschalk)

Har tvingat Huawei att satsa på AppGallery

Det har nästan gått ett år sedan de amerikanska myndigheterna, med president Trump i spetsen, satte Huawei på den så kallade Entity List över företag som inte får ha tillgång till ny amerikansk teknik, inklusive hårdvara, programvara eller andra tekniktjänster.

Läs mer om bakgrunden till den amerikanska blockaden: Huawei-blockad kan krossa Android

USA:s bojkott har drabbat Huawei hårt eftersom det är amerikanska Google som ligger bakom den kommersiella versionen av Android-operativsystemet som används av praktiskt taget alla större mobiltillverkare i världen (utom Apple).

Detta har tvingat Huawei att basera sina senaste telefoner på den fritt tillgängliga AOSP-versionen av Android, plus att de har arbetat hårt sedan förra året med att utöka utbudet av appar i sin egen app-butik, Huawei AppGallery, som i framtiden ska fungera som ett substitut till Google Play i deras mobiltelefoner.

På hemmamarknaden i Kina är Huawei den klart största mobiltillverkaren och eftersom användningen av Googles sökmotor och tjänster ändå är förbjudna i Kina är kineserna sedan länge vana vid att använda andra onlinebutiker med Android-appar än Google Play.

Huawei AppGallery är alltså ingen ny uppfinning, men för ett år sedan bestod urvalet nästan uteslutande av kinesiska appar och inte mycket mer än så. Med andra ord har Huaweis utmaning varit att övertyga app-utvecklare i västvärlden om att göra alternativa versioner av sina appar till den kinesiska app-butiken.

Huawei P40 Pro finns bland annat i den matta färgen Silver Frost (Foto: Huawei)

Nu hänger det på ett test

Därför såg jag och de flesta andra teknikjournalister verkligen fram emot att testa både Huawei Mate Xs och Huawei P40 Pro i praktiken, de var ju de två första kinesiska mobilerna som skulle visa om AppGallery kunde vara ett reellt alternativ till Google Play.

Och eftersom Huawei verkligen bidrar stort med teknologisk innovation på mobilmarknaden hoppades jag och höll tummarna för att det kinesiska företaget på något sätt skulle kunna plocka en kanin upp hatten och presentera en välfungerande app-butik med de allra flesta tjänsterna och apparna som vi är vana vid och använder i vår vardag.

I stället är det ett trist faktum att utbudet av appar i AppGallery är så dåligt att både Huawei Mate Xs och Huawei P40 Pro praktiskt taget är värdelösa för de allra flesta vanliga människor.

Läs vårt test av Huawei P40 Pro för en mer ingående genomgång av problemen med Huawei AppGallery.

Flera av mina journalistkollegor, som skriver för andra teknikmedier, underskattar enligt min åsikt hur stort problem det dåliga utbudet av appar är för de flesta konsumenter.

Teknikmedier underskattar problem

Finn Jarle från Tek.no rekommenderar användarna att använda en alternativ app-butik parallellt med AppGallery, till exempel APKPure, som enligt uppgift har sin egen säkerhetslösning. Där kan man ladda ner flera appar som inte finns i AppGallery, bland annat Amazon Prime Video, Facebook Messenger, Instagram, Spotify och Viaplay. Till och med YouTube kan laddas ner från APKPure, och då är väl allt bra?

Rasmus Elm Rasmussen från Alt om Data anser att frånvaron av många appar kan lösas genom att köra tjänsterna via mobilwebbläsaren. ”Gör en genväg på hemskärmen så är det nästan som att ha en app. De flesta webbplatser är mobiloptimerade, vilket faktiskt gör att upplevelsen påminner enormt mycket om den du får i en app. Det gäller Facebook, Instagram, Rejseplanen och många andra”, skriver han i sin recension av Huawei P40 Pro. ”Det ser lovande ut”, fortsätter han och avslutar: ”redan nu är det faktiskt möjligt (åtminstone med våra behov) att göra det mesta av det man är van vid.”

Daniel Hald från Mobilsiden.dk erkänner att frånvaron av Google-appar är ett problem, framför allt eftersom han i jobbet ofta använder Googles GSuite, men föreslår ändå att man installerar app-butiken Aurora, som är en annan tredjepartsleverantör av appar till Android. Precis som APKPure ska Aurora vara helt säker. Men ändå finns det praktiskt taget inga finansiella lösningar, till exempel bank- och betalnings-appar, i de alternativa app-butikerna.

Mobilsiden.dk har frågat danska MobilePay (den danska Swish-varianten) om detta beror på brist på säkerhet och fick följande svar från Peter Kjærgaard Kriegbaum, presschef på MobilePay:

”Vi har fått liknande förfrågningar tidigare. Vi fortsätter att hänvisa våra användare till att enbart använda Apple App Store och Google Play Store.

Vårt skäl är att andra typer av program riskerar att vara säkerhetsmässigt äventyrade och till exempel kan innehålla skadlig programvara och därmed skada användarna. Installationen är ofta också mer komplex, vilket strider mot vår vilja att vara användarvänliga. Slutligen kan vi inte vara säkra på att program som fungerar idag även fungerar på lång sikt, till exempel på grund av användningen av integrerade Google-tjänster.

I princip kan vi välja att investera resurser i att ge stöd för ytterligare app-butiker, men vi tycker inte att sådana insatser står i rimliga proportioner till fördelarna.”

Huawei saknar mer än bara Googles appar

Vad sade han om integrerade Google-tjänster? Och fick jag YouTube att fungera efter att ha laddat ner appen från APKPure till min egen Huawei P40 Pro?

Nej, det gjorde jag inte. I stället svarade appen att den inte fungerade utan Google Mobile Services, som ”inte är installerat på den här enheten”.

Saken är nämligen den att det inte bara är Googles appar som saknas i Huaweis nya mobiltelefoner. Det gör även Google Mobile Services, som är den molnplattform som många Android-appar är beroende av för att fungera. Inklusive MobilePay.

Skickar du till exempel ett meddelande till en kompis via WhatsApp så går meddelandet i praktiken från din mobiltelefon via en Google-server (som kör Google Mobile Services) till mottagarens mobil. Använder du Netflix på mobilen för att strömma till TV:n i vardagsrummet så görs det i själva verket via Chromecast, som också är en del av Google Mobile Services. Och så vidare.

Därför räcker det inte med att en app finns i en alternativ app-butik. Om den ska fungera utan problem så krävs det också stöd för Huaweis egen molnplattform.

Huawei-chefen Richard Yu berättar om AppGallery vid lanseringen av Mate 30-serien. (Foto: Peter Gotschalk)

Och eftersom Huawei ju är utestängda från Google Mobile Services har det kinesiska företaget i stället skapat en egen plattform, Huawei Mobile Services, som alla appar som körs på Huaweis mobiltelefoner måste stödja.

Det är en av anledningarna till att det inte är så enkelt för Huawei att få app-utvecklare att göra Android-appar tillgängliga i AppGallery. Det krävs nämligen fler förändringar än man skulle kunna tro att byta ut Google-plattformen mot Huaweis ekosystem.

Och av samma anledning är de alternativa app-butikerna sällan en bra lösning, eftersom många appar från alternativa källor i bästa fall körs instabilt och i vissa fall inte fungerar alls i Huawei-mobilen.

 

Kan inte förvänta sig samma fina upplevelse som vanligt

Dessutom skulle de allra flesta vanliga mobilanvändare inte ens drömma om att lägga tid och kraft på att ladda ner och sätta sig in i udda alternativ till Google Play på sina mobiler. Det kommer helt enkelt inte att hända. Vad än mina kollegor på andra tekniska medier tror och tycker.

Därför var Huawei med lanseringen av framför allt P40 Pro tvungna att övertyga användarna om att företagets mobiler skulle fungera lika bra som alla andra Android-baserade telefoner. Och att man skulle kunna ladda ner i stort sett alla vanliga appar från AppGallery. Helt enkelt för att visa att man som konsument visst kunde investera sina pengar i en Huawei-produkt och förvänta sig samma goda upplevelse som alltid.

I stället har Huawei kommit med en halvfärdig lösning i form av AppGallery, som långt ifrån erbjuder användare en bra upplevelse eller ett reellt alternativ till Google.

Det medger till och med Huawei-chefen Richard Yu i en intervju med amerikanska Wired, där han säger Huawei helst vill tillbaka till Googles ekosystem och att det kommer att ta minst ett eller två år att bygga ut Huaweis egen app-butik.

CEO for Huawei Consumer Business, Richard Yu, drog upp en kanin ur hatten när han lanserade den tredje modellen i P40-serien, Huawei P40 Pro+. (Foto: Peter Gotschalk)

Tack och hej, Huawei

Så lång tid har inte Huawei. Även om framför allt P40 Pro nog kommer sälja hos de största entusiasterna så får Huawei räkna med att de flesta vanliga människor väljer bort deras produkter när de inser hur långt ifrån den välkända, Google-baserade Android-upplevelsen Huaweis produkter faktiskt är.

Visst, Huawei är den största mobiltillverkaren på den enorma kinesiska hemmamarknaden, så de kan naturligtvis fortsätta att skicka ut nya Google-lösa mobiltelefoner på marknaden ett tag till, men inte ens den största plånboken i världen kan få folk att flockas kring till ett nytt ekosystem som inte erbjuder samma tjänster och möjligheter som de är vana vid.

Fråga bara Microsoft. Den amerikanska programvarujätten försökte i fyra år med det annars utmärkta operativsystemet Windows Phone, men fick så småningom ge upp. Stödet från konsumenterna var för litet.

Läs också En briljant mobil du aldrig får köpa! Huawei P40 Pro skulle ha varit årets bästa kameramobil. Men i stället finns det framför allt ett problem som gör att de flesta bör ta en lång omväg runt den här telefonen.
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

29 reaktioner på ”Om ett år är Huawei på väg att försvinna”

 1. Googleplay är ju överfyllt med köpispelet appar och reklamspam, slipper man den skiten så kan man vara glad.

   1. Misstänker att dem pratar om Sverige enbart. Då är Apple störst. Globalt är det som ni skriver.

 2. Snillen spekulerar.
  Huawei har en enorm marknad i Kina och mobiltelefoni är inte heller ända inkomstkällan. De har själva räknat med ett tapp och har också väldigt nära band till staten, så de kommer inte tillåta att företaget går under. Vad jag också förstår så är inovativnivån väldigt hög inom företaget i jämförelse med Apple så de ligger bra till för framtiden. Ang Apple så funkar ju Chromecast på deras produkter.

  Så skaffa ett nytt jobb och kommentera något som du kanske kan nyansera lite tack och ge en djupare analys av!
  Sista artikeln jag läser eller kommenterar här!

  1. Jyrki Iinatti

   Bra skrivet! Snubben har inte heller koll på att Huawei har sitt eget operativsystem i princip färdigutvecklad! Dom har jobbat med det i flera år! Nu skall det naturligtvis skrivas på alla andra språk också så att den kan lanseras ut i världen. Nu har dom skickat ut deras egen appstore och andra egna saker till mobiler som redan finns ute på marknaden. Jag själv är nyfiken och väntar på att få se, hur Huawei kommer att göra för att slippa Google helt och hållet och jag är övertygad om att det kommer bli rusning efter dom telefonerna! Kom ihåg att jag sade det först! Det finns många människor som har så totalt tröttnat på monopolerna på mobilmarknaden och dom människorna blir bara mer och mer.

   1. Också svårt att jämföra med Microsoft som startade sin app Store från noll. Huawei har redan en fungerande marknad att luta sig mot.

 3. Jag kommer, så långt det är möjligt, aldrig mer köpa kinesiskt skit ändå. Även om det ju blir svårt då det finns så mycket kinesiskt skit.

 4. Det finns ju ett skäl till att Huawei hamnade på listan. I kan bara hålla tummarna för att Huawei försvinner från världsmarknaden och att Kina inte lyckas ta den roll de önskar.

 5. Jag är nöjd med min telefon o appar. Tycker inte Usa har rätt att neka Huawei använda Google o deras appar

 6. Jyrki Iinatti

  Det finns många av oss slutanvändare som inte vill ha Google i telefonen. Youtube har många videor om hur man går till väga. Det finns andra alternativ för att ladda ner appar än dom som visats upp här. Jag har använt dom i flera år, utan att få otrevliga saker i telefonen. Det gäller att släppa Google från sitt huvud och kunna se att det faktiskt finn ett liv utan Google och deras sensur och annan påverkan i ditt liv. Vad är det igentligen som saknas i Huawei appgallery? Det är ju meningen att man skall slippa Google. Hittar du inte det du söker, leta i någon annan av fantastiska app källor som finns pröva fast acmarket. Helt makalöst bra att hitta appar på

 7. Hej jag använder Google i min Huawei varje dag vad är problemet har en ny nu lika med den det fungerar bra i denna med

 8. Kalle-Anka Trump

  Jag på riktigt hatar Trump. Tyckte ändå han var en ganska vågad å ett riktigt ”Wildcard” att rösta fram, nog fan var han det. Om USA nu har detta emot Kina, hur blir det då med allt Kina producerar till USA å dess företag?? Kina är ju ändå världens fabrik. Men såklart, där gör vi undan tag. Iphone designed in Carlifornia, assembled in China.
  Är dessutom bara ute efter Googles grymma online tjänster å kvittar om de är Android lr dylikt.

  #MrHankyTrump

 9. Huaweis ekosystem är bättre anpassat och många appar går att flytta över via phoneclone med full funktionalitet.
  Sen är steget för utvecklarna inte så jättestort då de utvecklar för Android.
  Ofta så kan man kompilera om koden för en viss app så den passar Huaweis appstore.
  Det stora kruxet är just Google protect och mobile services som en del kritiska appar såsom bankappar är beroende av.
  Dock känns Huaweis emui säkrare än ditto jämförelse av OS.

 10. Niels Thomassen

  Ifall det nu skulle bli såhär tyvärr, vilket jag faktiskt inte tror, så kommer jag iallafall att sakna Huawei. Det är det bästa telefonmärket jag vet

 11. Google play är för stort med 1000 tals appar som är onödiga och jag hoppas och tror att Huawei inte släpper sina källkoder och
  alla hackers och stalker kan inte förstöra livet för oss normala på Internet
  exempel när Apple började samarbeta Microsoft var allt förlorat mot Hackarna
  källkoderna används nu i Android Microsoft och Appel

 12. Vem betalar för den här analysen? Alltid haft Samsung. Hela familjen faktiskt. Köpte Huawei förra året och är mkt nöjd. Fotograferar en hel del. Har massor med appar Funkar superbra!Hörs om ett år? 😃

 13. Kvittar väl hur bra deras mobiler är det är ju allt stulen teknologi som de inte vill betala för och spionerar genom hårdvaran. Tar inte ens med tång i några kinesiska mobiler längre. De kastar mycket pengar på att försöka städa upp sitt rykte med det hjälper inte.

 14. Med att skriva negativa texter om huawei kommer ni inte lyckas att ta bort det!
  Användarna vet nu hur bra huawei är. Fast jag själv använder huawei, har fått rekommendationer av många andra att måste prova använda huawei.
  Det är fler och fler som tycker att Iphone är en väldigt dyr märke som är inte tillräckligt bra jämfört många andra märken.
  Om inte europeiska länder hjälper Apple kunde det varit glömt av folk för länge sedan.

 15. Jag är en av dem som beställt p40 pro. En ”dealbreaker” för mig var bankid och swish vilket båda finns i appgallery. Phone clone verkar kunna föra över spotify och facebook mm. Om man vill åt youtube eller maps så får man förlita sig på browsern. No big deal enligt mig. Hoppas dock i framtiden att Google’s utbud kommer tillbaks. Det är ju trots allt smidigare. Tror dock inte att huawei står och faller med detta som denna artikeln verkar påstå.

 16. Betallösning finns redan i nuläget via Swish, och bankid finns också. Känns som att ni inte är riktigt uppdaterade och har skrivit detta innan ni ens testat det..

 17. Jonas Hägglund

  Jag håller med skribenten fullständigt. När det gäller bristen på appar i egna app butiker har alla mobiltillverkare som har satsat på ett helt eget operativsystem misslyckats. Detta gäller både Microsoft och Blackberry ( Apple är ett undantag). Vilken apputvecklare tycker att det är värt vad det kostar att ta fram alternativ till sina android anpassade appar till ett system som är begränsat till en enda tillverkares mobiltelefoner?
  Att äga en smartphone från Huawei eller för den delen även dotterbolaget Honor blir krångligt och jobbigt så folk som känner till problemet kommer att undvika deras smartphones.
  Tyvärr är det också så att trots alla skriverier om Huaweis svartlistning finns det många konsumenter som inte ens känner till att Huawei är svartlistade.
  Få svenska teknik journalister tar upp problemet i tillräcklig utsträckning när de recenserar till exempel Huawei P40 Pro.

 18. Även om de har en egen app butik så använder inte Huawei ett eget operativsystem på mobilerna utan Android AOSP. Det är nog flera år borta innan de har en fullgod ersättare. Samsung har försökt samma sak med Tizen på vissa mobiler. Men på gott eller ont har två aktörer cementerat marknaden på det mobila Google och Apple.
  Så jag tror det är stor risk att Huawei försvinner från mobilmarknaden i Västeuropa. En del tech entusiaster kan lockas av de senaste Huawei mobilerna. Men det räcker inte för en massmarknad. De kan nog tillfälligt betala Telia och andra för att ha deras mobiler i sortiment. Fast i det långa loppet tror jag inte det är ett upplägg som funkar.
  Att fylla upp appbutiken tar nog sin tid. Jag skulle tro nåt år åtminstone. Under tiden kommer konkurrenterna med nya mobiler. Så vi får se hur det går. Jag säger inte att det är omöjligt, men det är en stor utmaning.

 19. Krister Persson

  Ha ha ha så korkat…
  Jag kommer alltid köpa Huawei:s Telefoner, dom kommer inte lägga ner utan ta över hela Telefon marknaden när konsumenerna förstår vad du får för produkt för pengarna, har de mesta märkena, även Samsung och iphone sånt skräp, nä skaffa er en riktig P40 Pro som jag gjorde verklig kvalitet och allt skitsnack om appar från googel som spinerar och skickar skitreklam till mig kan jag vara utan. APPAR finns på andra bra ställen…. HEJA HUAWEI NI ÄR BÄST ni ger ju i alla fall BÄTTRE Varor till konsumenerna RIKTIG KVALITET… Förstår att alla andra tillverkare är rädda för er även googel… I LOVE HUAWEI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

Come on, Barbie, let's go party

Här är Xiaomi 14 och Xiaomi 14 Ultra

Torka inte mobilen i ris

Får din gamla Samsung-mobil Galaxy AI?

Xiaomi + Leica = sant

Enorm läcka avslöjar allt om ny toppmobil

Slut på webappar på hemskärmen

Returerna ökar för Vision Pro

Kunder rekordnöjda med Galaxy S24

Sömnapné-varning i Samsung Health

Populär smartklocka från Huawei blir grön

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen