annons

Huawei-blockaden: Så drabbas du

Vad betyder Googles blockering för dig som redan har en Huawei-mobil? Vi har svaret!

annons

Google har blockerat allt samarbete med Huawei, världens näst största tillverkare av mobiltelefoner efter Samsung. Google har tagit det enorma beslutet grund av att den amerikanska regeringen har satt den kinesiska elektronikjätten på den så kallade ”Entity List”. Det är i praktiken en svart lista över företag som inte får ha fri tillgång till amerikansk teknik, inklusive hårdvara, mjukvara eller andra tekniska tjänster.

Enligt Google gäller dock inte blockaden befintliga Huawei-mobiler. Åtminstone inte för Google Play-appar. Men vad innebär då blockaden? Och vad betyder den i praktiken – på kort sikt och på längre sikt – för dig som redan har en mobiltelefon, till exempel Huawei P30 Pro, Huawei Mate 20 Pro eller Huawei P20 Pro?

Det här innebär blockaden

Google får inte ge Huawei tillgång till ny teknik. Alltså kommer framtida Huawei-mobiler inte att få använda Google Play. Och Google-appar som Gmail, YouTube, Chrome och Google Maps kommer inte heller att finnas i nya Huawei-telefoner.

Eftersom Google ansvarar för utvecklingen av den kommersiella versionen av Android så kommer Huawei inte heller att få tillgång till Android-versioner som håller på att utvecklas. I normala fall brukar Google ge tillverkare av Android-baserade telefoner kontinuerlig tillgång till kommande utgåvor av Android redan under utvecklingsprocessen, så att företagen kan anpassa sin egen programvara och kommande produkter efter den senaste Android-versionen.

Det här innebär blockaden inte

Även om Google ansvarar för utvecklingen av den kommersiella versionen av Android är det mobila operativsystemet faktiskt ett open source-projekt som är fritt tillgängligt för alla. Därför förhindrar Googles blockad inte att Huawei bygger sina mobiltelefoner på Android även i framtiden.

Android Open Source Project (AOSP), som ligger bakom den fritt tillgängliga versionen av Android, ger vanligtvis nya versioner av Android till utvecklare en eller två månader efter att den kommersiella versionen har blivit tillgänglig. Huawei kan alltså även i framtiden basera sina telefoner på nya versioner av Android, men de kommer att ligga flera månader efter alla konkurrenterna, som får tillgång till den kommersiella Android-versionen tidigare. Och det blir som sagt utan Googles tjänster och appar.

Hur blir det med befintliga Huawei-mobiler?

Om du redan har en Huawei-smartphone så kommer du inte märka någon skillnad på kort sikt. Alla Google-appar och -tjänster fortsätter att fungera på din Huawei-mobil, och säkerhetsuppdateringar av Google Play-appar fortsätter också. Det beror på att uppdateringar av befintliga appar inte innebär överföring av ny teknik från Google till Huawei. I stället handlar det om ett förhållande mellan användaren som har laddat ner en viss app till mobilen och Google.

annons

Däremot får inte Google göra några säkerhetsuppdateringar av nuvarande Android-versioner tillgängliga för Huawei, och framtida kommersiella Android-versioner är också förbjudna.

Eftersom Huawei fortfarande kan använda Open Source-versionen av Android kommer de att kunna uppdatera Android genom att själva pusha uppdateringar till Huawei-enheter i takt med att de blir tillgängliga i AOSP-versionen. Och Huawei kommer också att kunna uppdatera befintliga telefoner med exempelvis den kommande Q-versionen av Android när den släpps. Men eftersom alla stora mobiltillverkare i normala fall får tillgång till kommande Android-versioner tidigare, så kommer Huawei att hamna hopplöst efter konkurrenterna.

annons

Om du har någon av de senaste mobilmodellerna från Huawei kommer du som sagt inte att märka någon skillnad till en början. Först på längre sikt kommer du kanske att upptäcka att din mobil inte blir uppdaterad. Eller så uppdateras med en eller två månaders fördröjning.

Ta det lugnt!

Innan vi målar fan på väggen alltför mycket så bör det kanske påpekas att en annan kinesisk mobiltillverkare, ZTE, drabbades av ett liknande amerikanskt förbud 2018. Efter tre månader – och efter att företaget betalat böter på en miljard dollar – hävdes blockaden av ZTE.

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Läs också

Färgglada tangenter och mus från SteelSeries

Så går det upp ett ljus för ditt Wi-Fi

Apples storsäljare slår rekord

Titta vad KEF har gjort med Reference-serien

Klipsch lyssnar på kritiken och förbättrar högtalarna

Kom i form med Philips

Är det skillnad på högtalarkablar – och varför?

En del hifi-fantaster lägger tusentals kronor på kablar medan andra betraktar det som rent nonsens. Vi ger oss in i ormboet och tar reda på hur det ligger till.

Ny telezoom till Pentax-fotografer

Den här nätverksspelaren är allt du behöver. Kanske någonsin

Snyggare video med gimbal

Microsofts halvhjärtade iPad Pro-dödare fortsätter med sin tradition och misslyckas

Sonos VD: Förlåt!

JBL släpper utmanare till Klipsch Reference

Sonos VD: Förlåt!

Alla produkter kommer att fortsätta fungera även efter maj, lovar Sonos VD Patrick Spence.