annons
annons
annons
annons

Huawei-blockaden: Så drabbas du

Vad betyder Googles blockering för dig som redan har en Huawei-mobil? Vi har svaret!

Google har blockerat allt samarbete med Huawei, världens näst största tillverkare av mobiltelefoner efter Samsung. Google har tagit det enorma beslutet grund av att den amerikanska regeringen har satt den kinesiska elektronikjätten på den så kallade ”Entity List”. Det är i praktiken en svart lista över företag som inte får ha fri tillgång till amerikansk teknik, inklusive hårdvara, mjukvara eller andra tekniska tjänster.

Enligt Google gäller dock inte blockaden befintliga Huawei-mobiler. Åtminstone inte för Google Play-appar. Men vad innebär då blockaden? Och vad betyder den i praktiken – på kort sikt och på längre sikt – för dig som redan har en mobiltelefon, till exempel Huawei P30 Pro, Huawei Mate 20 Pro eller Huawei P20 Pro?

Det här innebär blockaden

Google får inte ge Huawei tillgång till ny teknik. Alltså kommer framtida Huawei-mobiler inte att få använda Google Play. Och Google-appar som Gmail, YouTube, Chrome och Google Maps kommer inte heller att finnas i nya Huawei-telefoner.

Eftersom Google ansvarar för utvecklingen av den kommersiella versionen av Android så kommer Huawei inte heller att få tillgång till Android-versioner som håller på att utvecklas. I normala fall brukar Google ge tillverkare av Android-baserade telefoner kontinuerlig tillgång till kommande utgåvor av Android redan under utvecklingsprocessen, så att företagen kan anpassa sin egen programvara och kommande produkter efter den senaste Android-versionen.

Det här innebär blockaden inte

Även om Google ansvarar för utvecklingen av den kommersiella versionen av Android är det mobila operativsystemet faktiskt ett open source-projekt som är fritt tillgängligt för alla. Därför förhindrar Googles blockad inte att Huawei bygger sina mobiltelefoner på Android även i framtiden.

Android Open Source Project (AOSP), som ligger bakom den fritt tillgängliga versionen av Android, ger vanligtvis nya versioner av Android till utvecklare en eller två månader efter att den kommersiella versionen har blivit tillgänglig. Huawei kan alltså även i framtiden basera sina telefoner på nya versioner av Android, men de kommer att ligga flera månader efter alla konkurrenterna, som får tillgång till den kommersiella Android-versionen tidigare. Och det blir som sagt utan Googles tjänster och appar.

Hur blir det med befintliga Huawei-mobiler?

Om du redan har en Huawei-smartphone så kommer du inte märka någon skillnad på kort sikt. Alla Google-appar och -tjänster fortsätter att fungera på din Huawei-mobil, och säkerhetsuppdateringar av Google Play-appar fortsätter också. Det beror på att uppdateringar av befintliga appar inte innebär överföring av ny teknik från Google till Huawei. I stället handlar det om ett förhållande mellan användaren som har laddat ner en viss app till mobilen och Google.

Däremot får inte Google göra några säkerhetsuppdateringar av nuvarande Android-versioner tillgängliga för Huawei, och framtida kommersiella Android-versioner är också förbjudna.

Eftersom Huawei fortfarande kan använda Open Source-versionen av Android kommer de att kunna uppdatera Android genom att själva pusha uppdateringar till Huawei-enheter i takt med att de blir tillgängliga i AOSP-versionen. Och Huawei kommer också att kunna uppdatera befintliga telefoner med exempelvis den kommande Q-versionen av Android när den släpps. Men eftersom alla stora mobiltillverkare i normala fall får tillgång till kommande Android-versioner tidigare, så kommer Huawei att hamna hopplöst efter konkurrenterna.

Om du har någon av de senaste mobilmodellerna från Huawei kommer du som sagt inte att märka någon skillnad till en början. Först på längre sikt kommer du kanske att upptäcka att din mobil inte blir uppdaterad. Eller så uppdateras med en eller två månaders fördröjning.

Ta det lugnt!

Innan vi målar fan på väggen alltför mycket så bör det kanske påpekas att en annan kinesisk mobiltillverkare, ZTE, drabbades av ett liknande amerikanskt förbud 2018. Efter tre månader – och efter att företaget betalat böter på en miljard dollar – hävdes blockaden av ZTE.

Läs också

Huawei skjuter upp sin vikbara 5G-mobil

Huawei skjuter upp sin vikbara 5G-mobil

Huawei Mate X blir försenad till efter sommaren. Dessutom är det fullt möjligt att den vikbara mobilen kör Huaweis eget Hongmeng-operativsystem i stället för Android.Lägg till som favorit
Huawei i app-blåsväder

Huawei i app-blåsväder

Facebook tillåter inte längre att Huawei förinstallera deras appar i sina mobiler. Samtidigt letar Huawei efter alternativ till Google Play.Lägg till som favorit
Sony Xperia 1

Sony Xperia 1

Sony Xperia 1 är en nystart för Sony, som satsat extra hårt på skärmen och kameran. Men kan de slå de stora konkurrenterna? Vi har svaret.

Lägg till som favorit
Asus ZenFone 6 ZS630KL

Asus ZenFone 6 ZS630KL

Asus har gjort årets ovanligaste kamera som ger dig selfies med 48 megapixlar.

Lägg till som favorit
Första titten: Sony vill locka kameraentusiaster med Xperia 1

Första titten: Sony vill locka kameraentusiaster med Xperia 1

Sony lägger stor vikt vid kameran i sin nya Xperia 1. Här kan du se hur Sonys nya mobilkamera klarar sig mot rivalerna Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10+.Lägg till som favorit
Kommentar: Därför suger mobilkameran

Kommentar: Därför suger mobilkameran

Här är skälen varför en mobilkamera aldrig kommer kunna mäta sig med en riktig kamera.Lägg till som favorit
annons
Stäng meny