Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Huawei-blockaden: Så drabbas du

Vad betyder Googles blockering för dig som redan har en Huawei-mobil? Vi har svaret!

Google har blockerat allt samarbete med Huawei, världens näst största tillverkare av mobiltelefoner efter Samsung. Google har tagit det enorma beslutet grund av att den amerikanska regeringen har satt den kinesiska elektronikjätten på den så kallade ”Entity List”. Det är i praktiken en svart lista över företag som inte får ha fri tillgång till amerikansk teknik, inklusive hårdvara, mjukvara eller andra tekniska tjänster.

Enligt Google gäller dock inte blockaden befintliga Huawei-mobiler. Åtminstone inte för Google Play-appar. Men vad innebär då blockaden? Och vad betyder den i praktiken – på kort sikt och på längre sikt – för dig som redan har en mobiltelefon, till exempel Huawei P30 Pro, Huawei Mate 20 Pro eller Huawei P20 Pro?

Det här innebär blockaden

Google får inte ge Huawei tillgång till ny teknik. Alltså kommer framtida Huawei-mobiler inte att få använda Google Play. Och Google-appar som Gmail, YouTube, Chrome och Google Maps kommer inte heller att finnas i nya Huawei-telefoner.

Eftersom Google ansvarar för utvecklingen av den kommersiella versionen av Android så kommer Huawei inte heller att få tillgång till Android-versioner som håller på att utvecklas. I normala fall brukar Google ge tillverkare av Android-baserade telefoner kontinuerlig tillgång till kommande utgåvor av Android redan under utvecklingsprocessen, så att företagen kan anpassa sin egen programvara och kommande produkter efter den senaste Android-versionen.

Det här innebär blockaden inte

Även om Google ansvarar för utvecklingen av den kommersiella versionen av Android är det mobila operativsystemet faktiskt ett open source-projekt som är fritt tillgängligt för alla. Därför förhindrar Googles blockad inte att Huawei bygger sina mobiltelefoner på Android även i framtiden.

Annons

Android Open Source Project (AOSP), som ligger bakom den fritt tillgängliga versionen av Android, ger vanligtvis nya versioner av Android till utvecklare en eller två månader efter att den kommersiella versionen har blivit tillgänglig. Huawei kan alltså även i framtiden basera sina telefoner på nya versioner av Android, men de kommer att ligga flera månader efter alla konkurrenterna, som får tillgång till den kommersiella Android-versionen tidigare. Och det blir som sagt utan Googles tjänster och appar.

Hur blir det med befintliga Huawei-mobiler?

Om du redan har en Huawei-smartphone så kommer du inte märka någon skillnad på kort sikt. Alla Google-appar och -tjänster fortsätter att fungera på din Huawei-mobil, och säkerhetsuppdateringar av Google Play-appar fortsätter också. Det beror på att uppdateringar av befintliga appar inte innebär överföring av ny teknik från Google till Huawei. I stället handlar det om ett förhållande mellan användaren som har laddat ner en viss app till mobilen och Google.

Däremot får inte Google göra några säkerhetsuppdateringar av nuvarande Android-versioner tillgängliga för Huawei, och framtida kommersiella Android-versioner är också förbjudna.

Eftersom Huawei fortfarande kan använda Open Source-versionen av Android kommer de att kunna uppdatera Android genom att själva pusha uppdateringar till Huawei-enheter i takt med att de blir tillgängliga i AOSP-versionen. Och Huawei kommer också att kunna uppdatera befintliga telefoner med exempelvis den kommande Q-versionen av Android när den släpps. Men eftersom alla stora mobiltillverkare i normala fall får tillgång till kommande Android-versioner tidigare, så kommer Huawei att hamna hopplöst efter konkurrenterna.

Annons

Om du har någon av de senaste mobilmodellerna från Huawei kommer du som sagt inte att märka någon skillnad till en början. Först på längre sikt kommer du kanske att upptäcka att din mobil inte blir uppdaterad. Eller så uppdateras med en eller två månaders fördröjning.

Ta det lugnt!

Innan vi målar fan på väggen alltför mycket så bör det kanske påpekas att en annan kinesisk mobiltillverkare, ZTE, drabbades av ett liknande amerikanskt förbud 2018. Efter tre månader – och efter att företaget betalat böter på en miljard dollar – hävdes blockaden av ZTE.

Läs alla artiklar i 1 vecka för 1 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ngen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Skrevet av

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Redaktionen rekommenderar

Läs också

Vad betyder Googles blockering för dig som redan har en Huawei-mobil? Vi har svaret!

Vad betyder Googles blockering för dig som redan har en Huawei-mobil? Vi har svaret!

Vad betyder Googles blockering för dig som redan har en Huawei-mobil? Vi har svaret!

Vi recenserar bra och lätt sommarunderhållning som du kan streama en regnig sommarkväll.

Vad betyder Googles blockering för dig som redan har en Huawei-mobil? Vi har svaret!

Vad betyder Googles blockering för dig som redan har en Huawei-mobil? Vi har svaret!

Vad betyder Googles blockering för dig som redan har en Huawei-mobil? Vi har svaret!

Vad betyder Googles blockering för dig som redan har en Huawei-mobil? Vi har svaret!

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.