Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google blockar Huawei

USA:s blockad av den kinesiska teknikjätten kan leda till obrukbara telefoner och bromsa tillverkningen av datorer. Även i Sverige.

Skrivet av / 2019-05-20 - 16:10
Google blockar Huawei

Världens näst största mobiltillverkare, Huawei, tvingades på söndagen in på ett teknologiskt stickspår som kan få stor betydelse för både nuvarande och framtida kunder.

Som ett resultat av det amerikanska handelskriget med Kina, samt farhågor om att Huawei kan tvingas ge de kinesiska myndigheterna en bakdörr till sina system, har Google tills vidare stängt ned tillgången till apparna som gör telefonen mest användbar. Det drabbar främst framtida telefoner som blir utestängda från appar som Google Maps och YouTube – och kanske till och med själva Google Play-butiken.

Har du redan en Huawei-mobil, vilket enligt Reuters 2,5 miljarder människor har, kommer du fortfarande att kunna använda apparna som vanligt. Men din telefon blockeras och får inga nya versioner av Android-operativsystemet.

På bara ett par år har Huawei gått från att vara en ny aktör till att bli världens näst största mobilmärke, bara överträffat av Samsung. Men större än Apple. Och Huawei P30 Pro är en av marknadens allra mest attraktiva mobiltelefoner. Men utan Android-operativsystemet och den enorma basen av appar är en smartmobil i princip värdelös. Befintliga mobiler kommer som sagt inte att drabbas direkt, men de kommer att stängas ute från uppdateringar av nästa Android-version. Och i takt med att appar uppdateras för den versionen kommer Huawei-användare upptäcka att de inte kan köra alla appar de har använt hittills.

Och katastroferna slutar inte här för Huawei. Flera chip-tillverkare, inklusive Intel, Qualcomm och Broadcom kommer också att bojkotta Huawei. Det kan sätta en käpp i hjulet för märkets framgångsrika datorer.

Huawei gör sina egna mobilprocessorer och är därför inte beroende av Qualcomm för mobiltillverkningen, men de har inget eget alternativ till Intels PC-processorer.

Att en blockad kunde bli en realitet kommer inte som en överraskning för Huawei. De har länge arbetat med att utveckla egna operativsystem som alternativ till Android och Windows. Men det kommer fortfarande att vara ett mindre lockande alternativ för Huawei och framför allt för deras kunder, värdet av en mobil eller PC beror på tillgången till en världsomspännande bas av redan känd programvara.

Huawei har i dag uttalat sig officiellt om blockaden:

Huawei har varit ett viktigt bidrag till tillväxten och utveckling av Android över hela världen. Som en global nyckelpartner till Android har vi arbetat nära med deras open source-plattform för att skapa ett ekosystem som har gynnat både användare och industrin.

Huawei kommer att fortsätta tillhandahålla säkerhetsuppdateringar och service till alla befintliga Huawei- och Honor-smartmobiler och -surfplattor som har sålts eller ligger på lager runt om i världen.

Vi kommer att fortsätta skapa ett säkert och hållbart software-ekosystem så att vi kan erbjuda den bästa användarupplevelsen till alla våra globala användare.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

Nya funktioner för Pixel-enheter

Sagan om ringen?

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

Come on, Barbie, let's go party

Här är Xiaomi 14 och Xiaomi 14 Ultra

Torka inte mobilen i ris

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen