Search
Generic filters
TEST

Huawei Mate Xs

 itemprop
TESTHuawei Mate Xs
Huawei Mate Xs

En förhandstitt på framtidens mobil

En imponerande uppvisning i vad som går att göra men knappast ett sansat val.

En surfplatta som får plats i fickan! Smart användande av formatet. Utmärkt prestanda. Mycket bra kameror.
Inga appar från Google. Upplevs som ömtålig. Ingen trådlös laddning eller ansiktsupplåsning. Extremt högt pris.
Bästa priser

Inget är hetare och mer kontroversiellt just nu än de vikbara mobilerna. För ett drygt år sedan visade Samsung upp sin Galaxy Fold på MWC-mässan. Men bara några månader senare fick säljstarten skjutas upp då den visat sig ha problem med hållbarheten. Istället kom den först i höstas. Några dagar efter Samsung presenterade Huawei sin vikbara Mate X, men efter att ha blivit uppskjuten så släpptes den aldrig här. Istället har de gått direkt på den uppdaterade Huawei Mate Xs-modellen. Troligen för att man inte ville upprepa Samsungs misstag.

Utseende och konstruktion

Samsung Fold har en konstruktion där man viker ihop mobilen som ett skydd runt skärmen, med en extraskärm på utsidan. Huawei har istället valt att ha en skärm som följer utsidan på den hopvikta mobilen. Fördelen är att man slipper oroa sig för veck på skärmen och därmed ett komplicerat gångjärn. Man behöver inte heller ha en till skärm, utan samma skärm används både i uppfällt och hopfällt läge. Nackdelen är så klart att den känsligaste delen på mobilen alltid är utåt.

Ett enklare gångjärn borde betyda mindre problem än för Galaxy Fold (Foto: Ljud & Bild)

De flesta av oss köper till skal och skärmskydd för att skydda våra dyra mobiler, trots att de har senaste generationens reptåliga glas. Problemet är att Mate Xs inte kan ha något glas eftersom den är vikbar, och man kan inte sätta något extra skydd på den. Bara en ram runt kanten som i viss mån skyddar mot stötar från sidan. Att köra ner en så pass dyr mobil i fickan utan något skydd gör åtminstone oss nervösa. Kanske är det obefogat, då Huawei lovar att skärmen är skyddad av en mycket tålig polymer. Bara ett långtest kan ge svar på frågan om hållbarheten.

Kameradelen kan användas som grepp i utfällt läge (Foto: Huawei)

Skärm

Huaweis design gör alltså att man även i hopfällbart läge har en skärm som är väl så stor som toppmodellernas. Därmed glömmer man lätt bort att den är vikbar utan man använder den som vilken mobil som helst. När man fäller upp den är det en helt annan femma då skärmen faktiskt är större än på iPad Mini! Dock är den mer kvadratisk vilket gör att man inte kan utnyttja hela skärmytan för att exempelvis titta på film. För webbsidor, skrivande och bildredigering är den extra skärmytan däremot guld värd.

En helt okej surfplatta med tanke på att den ryms i fickan! (Foto: Huawei)

Då det är en OLED-skärm på en toppmodell så är bildkvaliteten naturligtvis även den i toppklass. Vi får en fullständig svärta och därmed fantastisk kontrast, livliga färger och fullt tillräcklig ljusstyrka. Skärmen är även imponerande högupplöst vilket är trevligt både för att läsa liten text och för att manipulera högupplösta bilder.

Kamera

Huawei har ju blivit kända för sina utmärkta kameror som är utvecklade i samarbete med proffsen på Leica. Mate Xs är utrustad med tre kameror; en ultravidvinkel, en normal vidvinkel och en telelins. Telelinsen är inte lika avancerad som på Huawei P30/P40 men väl så bra som på Galaxy Fold. Det finns ingen selfiekamera, istället vänder man helt enkelt på mobilen och riktar huvudkameran mot sig själv. Skärmen på baksidan vaknar då automatiskt och visar dig hur du ser ut. Väldigt praktiskt!

annons
Ultra vidvinkel-, vidvinkel- och telelins av hög kvalitet (Foto: Ljud & Bild)

Som på Huaweis tidigare mobiler används en hel del mjukvara för att förbättra bilderna. Något som för bara några år sedan gav ett onaturligt resultat. Det har dock blivit betydligt bättre och används på ett smartare sätt för bättre bildkvalitet. På det stora hela var vi väldigt nöjda med bildkvalitet, skärpa och färgåtergivning. Extra imponerande är i hur svagt ljus Mate Xs klarar att prestera fullt godkända bilder.

annons
Imponerande resultat i belysning motsvarande stearinljus (Foto: Ljud & Bild)

Användning

Vi måste säga att formatet fungerar. I hopfällt läge känns den precis som en vanlig mobil, om än något tjockare och tyngre. Och i utfällt läge kan man använda den tjockare delen, som innehåller kamerorna, som ett grepp. Om vi bara hade varit övertygade om hållbarheten så hade själva konstruktionen fått tummen upp.

Det stora problemet är istället att Google inte får leverera sin mjukvara till Huawei. Mobilen kör visserligen Android, men det finns ingen Google Play Store att hämta appar från. Istället får man använda Huaweis egen App Gallery. Det här låter som att det skulle kunna bli en lika stor katastrof som Microsofts Windows Phone, som aldrig kom i kapp. Men Huawei har gjort förvånansvärt snabba framsteg och vi hittar appar som Microsoft Office, Tidal och Trivago. Men även lokala appar, och det ryktas om att många är på väg att släppas inom kort.

Med lite trixande kan man faktiskt få tag på många av de mest populära apparna (Foto: Ljud & Bild)

Dessutom kan man alltid ladda ner Amazon Appstore och där finns faktiskt Facebook, Messenger, Instagram, Spotify och andra nödvändiga appar. Huawei har även något som kallas Quick Apps, som är ett enkelt sätt att presentera webbsidor som en sorts enklare appar. Där har de första skandinaviska apparna redan börjat dyka upp, exempelvis Aftonbladet, Aftenposten och DR Nyheter. Samt globala som DHL.

Prestanda

Mate Xs är utrustad med Kirin 990, Huaweis senaste systemkrets, precis som Huawei P40. Därmed är den 15-25 procent snabbare än gamla Huawei P30 och Samsung Galaxy Fold i rena beräkningsprestanda. Även i dagligt bruk är prestandaökningen liknande. Den största förbättringen är, föga förvånande, AI-prestanda som är ett starkt kommande område. Däremot har grafikprestanda märkligt nog inte gjort några större framsteg alls. Det stora batteriet gjorde att PCMark uppmätte hela 11:35 timmars batteritid.

annons
En av de snabbaste mobilerna på marknaden (Foto: Ljud & Bild)

Slutsats

Huawei har lyckats vinna oss över när det gäller hur en vikbar mobil ska konstrueras. Formatet fungerar och det känns inte alls konstigt att använda den. Skärmen är utmärkt, kamerorna fantastiska och den är väldigt snabb. Men det finns tre stora problem. Vi är inte helt övertygade om hållbarheten i längden. Det är ett stort problem då den dessutom kostar hiskeligt mycket pengar. Och slutligen hänger allting på om de nödvändigaste apparna verkligen kommer dyka upp, då Google inte får leverera till Huawei i dagsläget. Nu är nog allt detta mest en akademisk fråga då det nog inte är någon som på fullt allvar har tänkt köpa Mate Xs som sin nästa vardagsmobil. Nej, det här är en uppvisning i hur nära Huawei är framtidens mobil. Och eventuellt något man skryter med på krogen om man har onödigt mycket pengar.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Operativsystem: Android 10 (EMUI 10)
Skärm: 8 tum OLED 2480 x 2200 (414 ppi)
Skärmar: 6,6+6,38 tum OLED 2480×1148 + 2480×892
Processor: 2,86/2,36/1,95 GHz octacore Kirin 990
Minne/lagring: 8 GB / 512 GB + 256 GB NanoMemory
Kameror: 16 Mp 17mm F2.2/40 Mp 27mm F1.8/8 Mp 52mm F2.4
Trådlöst: 5G, Wifi 5 (ac), BT 5.0, NFC
Mått/vikt: 79-146 x 161 x 11 mm/300 gram
Batteri: 4 500 mAh, 55W snabbladdning

Geekbench 4: 3857/12309
PCMark Work 2.0: 8787
Antutu 8: 471992
AItutu: 115633
Basemark GPU: 3428/3017

Pris

26000 ,-

Bästa priser

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Läs också Huawei Mate Xs

   data-srcset

  Xiaomis galna lyxmobil

  Xiaomis första premiummobil imponerar stort men kommer folk få hicka av prislappen?

  (Foto: Huawei)

  En briljant mobil du aldrig får köpa!

  Huawei P40 Pro skulle ha varit årets bästa kameramobil. Men i stället finns det framför allt ett problem som gör att de flesta bör ta en lång omväg runt den här telefonen.

   data-srcset

  Tre telefoner du inte kan slå ihjäl

  Behöver du köra appar på byggnadsställningen eller bara hålla koll på Facebook när du fjällvandrar? Då behöver du en robust mobil.

   data-srcset

  Spelkonsolen som är en mobil

  Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.

  Prova  LB+ i 3 veckor
  3 VECKOR FÖR 3 KR
  Tillgång till alla tester och nyheter
  PROVA LB+
  Ingen bindningstid
  Stäng
  Scroll to Top