Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Är det Xiaomi 13 Pro du ska ha om du främst filmar?

Innebär samarbetet med Leica att Xiaomi 13 Pro även är bra på video? Vi har testat det under svåra förhållanden.

Av / 2023-02-26 - 18:00
Är det Xiaomi 13 Pro du ska ha om du främst filmar?

Tack vare samarbetet med Leica är Xiaomi 13 mycket kompetent för stillbildsfoto. Det är också den aspekten som det talas mest om i marknadsföringen. Men hur är det med videoprestanda? Vi fick en stund för att utforska det själva och här kommer några exempelvideor där vi utsatt videoläget för svåra förhållanden.

Läs också Trots fantastisk kamera: Xiaomis nya toppmobil är ingen fullträff Xiaomi 13 Pro är en ambitiös produkt för att komma från den kinesiska mobiltillverkaren – och dessutom den dyraste mobilen som Xiaomi har lanserat på den svenska marknaden hittills. Frågan är om den är värd alla pengar?

Tack vare mobilens prestanda kan man skjuta video med imponerande inställningar. 4K-video i upp till 60 fps, och man kan till och med skjuta 8K-video i HDR. Om man är en av de få som har en så högupplöst TV att visa det på…

Screenshot_2023-02-24-18-25-08-685_com.android.camera Screenshot_2023-02-24-18-25-25-351_com.android.camera
<
>
Videoinställningar på Xiaomi 13 Pro (skärmdump)

I extrainställningarna hittar vi även ett läge för korta videoklipp, lämpligt för Tiktok, Youtube Shorts eller andra videoinriktade sociala medier. Här finns även lägen för de gillar effekter snarare än naturtrogen video, samt dual video som är populärt när man vill synas i bild samtidigt som man kommenterar det som filmas med huvudkameran.

För att testa videoläget provade vi ett utmanande motiv i Leicas museum, där olika mönster projiceras på modellen. Det är mycket rörelse, snabbt skiftande ljusförhållanden och mönster som lätt kan ställa till det. Vi måste säga att mobilen gjorde ett bra jobb.

Testvideo med Xiaomi 13 Pro. (Film: Jonas Ekelund)

Eftersom mobilen klarar att filma så pass högupplöst med hög bildfrekvens så är det inte förvånande att den även kan skjuta riktigt bra slow-motion.

 

Extrem slow-motion 1080@960 fps med Xiaomi 13 Pro (Film: Jonas Ekelund)

I videoläget finns tre grader av bilstabilisering. Av (vilket är det normala), på, samt extra stabilisering. Varför kameran inte själv kan slå på stabilisering när mobilen skakar kan man fråga sig. I det extrema läget imponerar Xiaomi 13 Pro. När man går uppför en trappa så stabiliserar den så pass bra att man hade kunnat tro att det var filmat med en stabiliserande gimbal.

I vår testfilm gör vi en handhållen sidledes förflyttning med normal stabilisering på. Det är ett bättre resultat än när vi först försökte utan någon stabilisering. Men det ser väldigt hackigt ut, inte det jämna flyt vi hade hoppats på.

Handhållet filmande med stabilisering, med Xiaomi 13 Pro (Film: Jonas Ekelund)

Att det finns ett speciellt läge för nattfoto är ingenting speciellt. Det handlar ofta om en längre exponering med extra stabilisering, eller att många bilder med olika exponeringar slås ihop till en. Mer ovanligt är att det finns ett nattläge för video, då det är mycket svårare att ”fuska” sig till. Man behöver fånga mycket ljus vid filmningstillfället.

Denna nya funktion visade sig dock ha en del barnsjukdomar, något vi får hoppas åtgärdas vid nästa uppdatering av mjukvaran.

Väldigt märkliga halo-effekter runt de få ljuskällorna. (Film: Jonas Ekelund)

Pixel 7 Pro har inget nattläge men gör ändå ett bra jobb med det mörka motivet. (Film: Jonas Ekelund)

Det är tydligt att de främst har fokuserat på att fotofunktionerna ska fungera så bra som möjligt till lanseringen. Mobilen har dock alla förutsättningar för att även kunna bli en utmärkt videomobil. Vi får hoppas att det är något de jobbar på i kommande uppdateringar av mjukvaran.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen