Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: OnePlus Nord 3 5G

OnePlus Nord 3 är en mellanklassmodell värd namnet

OnePlus är tillbaka i matchen med en mellanklassmobil som levererar mer än man kunde tro för priset.

Av / 2023-07-05 - 16:00
OnePlus Nord 3 5G
Jonas Ekelund

OnePlus lanseringsordning och namn på modellerna kan vara lite förvirrande, men så här har det sett ut det senaste året. För ett drygt år sedan kom mellanklass-mobilen OnePlus Nord 2T. Sedan dröjde det till början av året innan det väldigt lyckade flaggskeppet OnePlus 11 dök upp. I våras kom budgetmodellen OnePlus Nord CE 3 Lite. Och nu är det alltså dags för den uppdaterade mellanklassaren OnePlus Nord 3.

Foto: Jonas Ekelund, L&B

Utseende och konstruktion

Nord 3 behåller designen med två kameracirklar där den övre innehåller huvudkameran och den nedre de övriga kamerorna. Den har växt någon millimeter på alla ledder och har fått en tunnare ram, så att de lyckades klämma in en större skärm. Den finns i mörkgrått med en matt, frostad glasbaksida, eller i grönt i ett blankt keramiskt material. Baksidan är täckt av Gorilla Glass 5 bak medan framsidan för ovanlighetens skull skyddas av utmanaren Dragontrail. Skyddsklassen är IP54, det vill säga dammskyddad och striltät, men långt ifrån vattentät.

Skärmen har växt tack vare en smalare ram runt omkring (Foto: Jonas Ekelund L&B)

Skärm

Som tidigare nämnts har AMOLED-skärmen växt en aning och fått högre upplösning, vilket är trevligt men inget man märker mycket av. Däremot har OnePlus trevligt nog åtgärdat vårt största klagomål med Oneplus Nord 2T, nämligen den långsamma skärmuppdateringen. Nu är den varierbar mellan 40 och 120 Hz, vilket gör att spel flyter mjukare. För den som tittar på film är det bra att veta att den stöder en stor färgrymd och HDR10+.

oneplus nord 3 hdr oneplus nord 3 light oneplus nord 3 dark
<
>
Tunneln blir overkligt uppljusad i HDR-läget, men himlen blir bra. (Foto: Jonas Ekelund L&B)

Kamera

Vårt andra klagomål på förra modellen var att kameran levererade ”platta” och suddiga bilder. Den nya har faktiskt samma Sony IMX890-sensor som toppmodellen OnePlus 11 5G, och det märks. Det vill säga, den optiska prestandan är lika bra som toppmodellens, men vi får klara oss utan Hasselblad-bildbehandling som den har. Det märks bland annat på HDR-läget som är lite väl aggressivt i att ljusa upp skuggor. Annars är fotona skarpa, livfulla och med korrekta färger. Tyvärr har inte ultravidvinkeln eller makrokameran uppgraderats utan vi fortsätter att känna att de inte är bra nog.

Nord 3 kan fås i mattgrå eller blank grön. (Foto: Oneplus)

Ljud

Även ljudet har fått lite kärlek. Med förra Nord-modellen klagade vi på det klena ljudet. Vi kanske inte kan säga att det blivit öronbedövande, men det har fått ett lyft i kvalitet tack vare lite Dirac-magi. Det är också den första Nord-modellen som är certifierad för Dolby Atmos och Hi-Res Audio. Och ja, skjutreglaget som växlar mellan ljud, vibrationer och tyst läge, som tillfälligt försvann, är tack och lov tillbaka.

 

Gränssnittet Oxygen OS 13 är en trevlig upplevelse. (Skärmavbild: L&B)

Användning

Tyvärr är OnePlus en av tillverkarna som skickar med egna appar som vi inte har bett om, och vi skulle åtminstone klarat oss utan två olika avslappnings-appar. Vi lovas tre stora Android-uppdateringar, samt 4 års säkerhetsuppdateringar, vilket är bra men det når inte upp till ett kommande EU-direktiv. Oneplus Nord 3 levereras med deras egna gränssnitt Oxygen OS 13.1 som är trevligt att använda och som bland annat lovar oss att appar ska dra 40 procent mindre ström. Och det löftet uppfyller de.

OnePlus Nord 3 har imponerande prestanda för sitt pris. (Grafik: Jonas Ekelund L&B)

Prestanda

Om det är det eller det större batteriet som ger utslag vet vi inte, men batteritiden har gått upp från dryga 8 till 12 timmar vid konstant användning! Med deras 80-wattsladdare, som medföljer, laddar den 1–60 procent på 15 minuter och helt fullt på 32 minuter. Oneplus menar att Nord 3 ska vara 40–60 procent snabbare än Nord 2T, men vi ser snarare en förbättring på 30–50 procent. Det är fortfarande en enorm skillnad och störst förbättring är det för 3D-grafik vilket gör faktiskt gör Nord 3 till en snabbare spelmobil än Google Pixel 7 Pro!

 

Slutsats

De senaste billigare modellerna från OnePlus har varit lite av en besvikelse. Men med OnePlus Nord 3 är de tillbaka i matchen. De har rättat till alla våra klagomål på föregångaren Nord 2T. Den nya har fått samma kamera som i toppmodellen, batteritiden har gått upp betydligt och prestanda är mycket bättre. Speciellt för spel, där den drar nytta av den snabbare skärmuppdateringen. Det är egentligen bara ultravidvinkelkameran som släpar efter.

 

Karakter
OnePlus Nord 3 5G
Premium

Home tycker

Mycket snabbare än Nord 2T. Äntligen en bra huvudkamera. Mer högupplöst och snabbare skärm. Bättre batteritid än förra modellen. Ultravidvinkel-kameran är en besvikelse. Stöder inte Wifi 6E.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Samsung riskerar att bli omsprungna av Motorola

Huawei Honor är tillbaka!

Större och snabbare

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Rulla till toppen