Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 06Delta

Nyhet

EU föreslår omfattande krav på mobiler och surfplattor

Mobiler ska energideklareras, måste vara damm- och vattentäta, tåliga och vara lätta att reparera.

Skrivet av / 2023-06-24 - 18:13
EU föreslår omfattande krav på mobiler och surfplattor

Knappt har EU drivit igenom att USB-C är den enda tillåtna laddningskontakten, och bestämt att man måste själv kunna byta batteri i sina elektronikprodukter, så kommer ett förslag som är ännu mer långtgående.

För det första ska mobiltelefoner få samma sorts energimärkning som vi idag ser på vitvaror som kylskåp och tvättmaskiner. Det vill säga en märkning mellan A och G, där A är mest energieffektiv. Det låter rimligt och inte så svårt att genomföra.

Foto: Europaparlamentet

Sen kommer glädjande nog ett krav på att tredjepartsreparatörer ska ha snabb tillgång till viktiga reservdelar. Denna ”right to repair” är en het potatis i USA och allt fler mobilmärken kommer med officiella reparationsprogram. Men förslaget går längre än så. Delarna ska vara tillgängliga i SJU ÅR efter att modellen slutat säljas på EU-marknaden. Dessutom ska professionella reparatörer ha tillgång till all programvara som behövs för bytet.

Läs också Nu är USB-C-lagen antagen Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.

Härnäst kommer krav på att operativsystemsuppgraderingar ska vara tillgängliga i minst fem år efter att produkten har släppts på marknaden. Detta är ett betydande steg framåt då tillverkare idag skryter om de erbjuder tre uppgraderingar. I framtiden är detta på tok för kort.

 

Vi ska tillverka produkter som håller i längden. De nya reglerna gör det möjligt för konsumenterna att göra hållbara val och välja produkter som är utformade för att spara material och energi, i överensstämmelse med EU:s klimat- och energimål. Reglerna hindrar att produkter föråldras snabbt och stöder reparation, hållbarhet och hög batteriprestanda. För första gången kommer smarttelefoner och surfplattor få reparerbarhetspoäng som ger både konsumenter och reparatörer inflytande

Virginijus Sinkevičius, kommissionär för miljö, hav och fiske – 16/06/2023

 

Mest överraskande i förslaget är att det kommer krävas skydd mot oavsiktliga fall. Om det innebär att det blir obligatorisk att skicka med ett skal får vi se. Skaltillverkarna lär inte bli glada. Men dessutom måste mobiler och surfplattor vara skyddade mot damm och vatten. Det vill säga en kapslingsklassning, vilket beskrivs i våra tester med ett IP-värde.

Läs också Batteridrivna produkter i framtiden EU:s nya batteridirektiv kommer träda i kraft om tre år, och då ska det vara enkelt att själv byta batteri på sina konsumentprodukter.

Detta kommer bli intressant då surfplattor sällan är skyddade alls eftersom de antas användas hemma. Och det kommer bli en utmaning att tillverka mobiler som är täta, men samtidigt är lätta att öppna så att konsumenten själv kan byta batteriet. Vi kan nog vänta oss tjockare mobiler framöver.

Europaparlamentet har nu två månader på sig att behandla ärendet, reglerna kommer sedan införas efter en övergångsperiod på endast 21 månader. Snabba puckar för att vara EU.

 

Källa: Pressmeddelande

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samsungs webbläsare för Windows

När får min Samsung-mobil Android 14?

Så blir Samsung Galaxy S24

Apple Vision Pro försenad

OnePlus 12 lanseringsdatum avslöjat?

Säkerhetsnivå: Nothing

Apple ger efter om SMS

Smidigare Apple-reseladdare

iMessage på Android

Är Humane AI Pin ett steg mot en framtid utan skärmar?

App Store-monopolet upphör

Iphone-attack utan försvar

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen