TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

Europaparlamentet antar USB-C som ny gemensam laddkontakt

Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.

forfatter
Publicerad 2022-10-04 - 15:59

Lagen om att implementera USB-C som en gemensam laddningslösning har utarbetats under lång tid, och idag antogs den i Europaparlamentet:

I slutet av 2024 måste alla mobiler, surfplattor och kameror som säljs i EU ha en USB-C-kontakt. Från och med våren 2026 gäller detta även bärbara datorer, skriver EU-parlamentet i ett pressmeddelande.

Den nya lagen, som antogs i tisdags, är en del av en bredare EU-insats för att minska e-avfallet och ge konsumenterna möjlighet att göra mer hållbara val.

Läs också EU-beslut: USB-C blir gemensam laddstandard Från och med 2024 ska alla nya mobiltelefoner ha samma laddkontakt.
Cayin RU6 USB C Lightning cable 989x556 1

USB-C som gemensam universalladdare

Enligt de nya reglerna behöver konsumenterna inte längre en ny laddare varje gång de köper nytt, eftersom de kommer att kunna använda en enda laddare för en stor mängd små och medelstora bärbara elektroniska enheter.

Reglerna omfattar alla nya mobiltelefoner, surfplattor, digitalkameror, hörlurar och headset, handhållna spelkonsoler och bärbara högtalare, läsplattor, tangentbord, möss, bärbara navigationssystem, öronsnäckor och bärbara datorer (puh!) – oavsett tillverkare. Det vill säga i stort sett allt som kan laddas via en kabel, med en strömförsörjning på upp till 100 watt, måste vara utrustat med en USB Type-C-port.

Alla enheter som stöder snabbladdning kommer nu att ha samma laddningshastighet, så att användare kan ladda sina enheter lika snabbt med alla kompatibla laddare.

Föredragande Alex Agius Saliba (S&D, Malta) sa idag:

Den gemensamma laddaren kommer äntligen att bli verklighet i Europa. Vi har väntat mer än tio år på dessa regler, och vi kan äntligen lämna det nuvarande överflödet av laddare i det förflutna. Denna lag gör det möjligt att utveckla innovativa laddningslösningar i framtiden, och det kommer att gynna alla – från frustrerade konsumenter till vår sårbara miljö. Detta är svåra tider för politiken, men vi har visat att EU inte har slut på idéer eller lösningar för att förbättra livet för miljontals människor i Europa samt inspirera andra delar av världen att följa efter.

Och trådlös laddning då?

I takt med att trådlös laddning blir allt vanligare måste EU-kommissionen harmonisera sina krav före utgången av 2024 för att undvika att ha en negativ inverkan på konsumenterna och miljön. De vill också bli av med så kallad ”teknisk inlåsning”, där en konsument är låst till utrustning från en enda tillverkare.

Bättre information och valmöjligheter för konsumenterna

Särskilda etiketter ska informera konsumenterna om laddningsegenskaper hos nya enheter, vilket gör det lättare att se om deras befintliga laddare är kompatibla. På så sätt kan de avgöra om en ny laddare behövs när de köper en ny produkt, eller om de kan använda den gamla.

Dessa nya åtaganden kommer förhoppningsvis att leda till mer återanvändning av laddare och kommer att hjälpa konsumenterna att spara upp till 250 miljoner euro per år på onödiga laddarköp, enligt EU-parlamentet. Kasserade och oanvända laddare står för cirka 11 000 ton elavfall årligen enligt EU.

Läs också På jakt efter en ny mobil? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som finns att köpa just nu.
Top10 smartphones TOP 1536x864 1

Vägen framåt

Rådet måste formellt godkänna direktivet innan det offentliggörs i EU:s officiella tidning. Det träder i kraft 20 dagar efter offentliggörandet. Medlemsländerna har sedan 12 månader på sig att införa reglerna och 12 månader därefter måste de tillämpa dem. De nya reglerna kommer inte att gälla produkter som har släppts ut på marknaden före reglerna börjar tillämpas.

Källa: Pressmeddelande från Europaparlamentet

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

En Musk-mobil? Ja tack! Elon Musk hävdar att Apple hotar att ta bort Twitter från App Store. Skulle det hända lovar teknikmiljardären att utveckla sin egen mobiltelefon. Vi ser redan fram emot det.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Kungen av vikmobiler är tillbaka Tredje gången gillt, visar Motorola Razr 2022. Äntligen lever Motorolas hopfällbara mobil upp till sin ikoniska föregångare.
Lång men medelmåttig användningstid Nokia X30 5G är den grönaste telefonen från finska HMD, men prestanda är inte imponerande.
Huawei: Så går du runt HBO:s blockad Huawei bekräftar problem med streamingtjänster men föreslår en lösning.
Toppmobiler under 2023 kommer ha denna processor Så här blir Qualcomms nya systemkrets för de dyraste Android-mobilerna på marknaden.
Följ Ljud & Bild