Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nytt batteridirektiv kommer påverka produkterna

EU:s nya batteridirektiv kommer träda i kraft om tre år, och då ska det vara enkelt att själv byta batteri på sina konsumentprodukter.

Av / 2023-06-02 - 09:00
Nytt batteridirektiv kommer påverka produkterna

De flesta av oss har i våra hem många produkter som drivs med uppladdningsbara batterier. På en del av dem är det enkelt att själv byta batteri, medan det på andra är i princip omöjligt. Detta kommer dock att ändras framöver, i och med EU:s nya batteridirektiv.

Robotdammsugare, skaftdammsugare, eltandborstar, surfplattor och mobiltelefon är exempel på batteridrivna produkter i våra hem. Elvispar och stavmixrar likaså, även om flertalet produkter i de två kategorierna än så länge är försedda med sladd – som till exempel Bosch senaste stavmixer ErgoMaster Serie 6 som man kan läsa mer om här.

Batterier i EU. (Foto: Europaparlamentet)

EU:s nya batteridirektiv

När batterier blir en strategisk marknad arbetar Europaparlamentet med nya regler för att ta ett samlat grepp om de miljömässigt, etiskt och socialt relaterade frågorna.

Den 9 december ifjol nådde parlamentet och rådet en preliminär överenskommelse om EU:s nya batteridirektiv, vilket innebär att man ska se över reglerna för batterier för att ta hänsyn till den tekniska utvecklingen och framtida utmaningar. Direktivet ska reglera batteriers hela livscykel och kommer bland annat att innebära att alla batterier ska vara utbytbara i produkter som säljs på den europeiska marknaden.

Tanken är att det framöver ska vara enkelt att själv byta batterier i alla konsumentprodukter – alltså såväl i mobiltelefoner som i eltandborstar och stavmixrar. Och produkterna måste designas så att man enkelt kan byta batteri själv.

Batteridirektivet ska träda i kraft 42 månader efter överenskommelsen, vilket innebär i juni 2026, och innan dess ska många detaljer gällande direktivet fastställas.

(Introfoto: European Union – Batteries. Photographer: Jean Luc Flemal)

Läs även:

Europaparlamentet antar USB-C som ny gemensam laddkontakt

Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.

Läs mer
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

1 reaktion på ”Nytt batteridirektiv kommer påverka produkterna”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Enklare liv med Yales smarta kodhantag

Prisvärd airfryer med fönster

Små kylskåp och frysar från Miele

Vidareutvecklad espressomaskin

Hantera altandörren via Matter

Webers flaggskeppsgrillar blir smarta

Pizzaugn med roterande sten

Dubbla korgar ger fler möjligheter

Uppkopplad ölbryggare för det smarta hemmet

Robotgräsklippare med cylinder

Tado uppgraderas till senaste standard

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Rulla till toppen