Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: OnePlus Nord 2T 5G

Inte riktigt i mål trots sina meriter

OnePlus Nord 2T kommer tyvärr till korta och lever inte heller riktigt upp till sin egen föregångare.

Skrivet av / 2022-07-18 - 06:32
OnePlus Nord 2T 5G
Peter Gotschalk

Vi var mer än entusiastiska över OnePlus Nord 2, som vi testade förra sommaren. Så våra förväntningar på uppföljaren, OnePlus Nord 2T, var höga.

På ett antal punkter levererar OnePlus. Först och främst imponerar möjligheten till 80 watt snabbladdning, som kan ladda 4 500 mAh-batteriet i Nord 2T på under en halvtimme. Det är betydligt snabbare än konkurrenterna i grupptestet. Och så är det ett extra plus att batteriet räcker så länge som det gör.

Dessutom är vi nöjda med mobilens design som erbjuder både den klassiska OnePlus-knappen (ett litet skjutreglage som växlar mellan ljud, vibrationer och tyst läge), en matt och mjukt böjd baksida samt en lite annorlunda kameramodul, där kamerans tre linser är integrerade i två stora cirkulära objektiv. Mobilen är inte riktigt lika lätt eller slank som Motorola Edge 30, men ligger ändå bra i handen och är bekväm att använda till vardags.

När det gäller rå prestanda är OnePlus Nord 2T nästan, men inte riktigt, i nivå med Motorola Edge 30. Lite överraskande, eftersom OnePlus-mobilen har hela 12 gigabyte minne, medan Motorola Edge 30 får nöja sig med 8 gigabyte.

oneplus5027 80W fast charging
OnePlus Nord 2T levereras med så kallad SUPERVOOC snabbladdning på 80 watt, som kan ladda det 4 500 mAh stora batteriet på bara 27 minuter. Snabbladdning och batteritid är helt klart den här mobilens största fördelar. (Foto: OnePlus)

Det verkar som att det är processorn som är problemet. Precis som sin föregångare kommer den nya OnePlus-mobilen med en processor från MediaTek, den här gången Dimensity 1300, som gör vad den ska även när man spelar tunga spel. Men inte mer än så. Dessutom gör skärmens relativt låga uppdateringsfrekvens på 90 Hz sig påmind när du spelar. Här flyter inte OnePlus Nord 2T alls på som sina konkurrenter, som båda har högre uppdateringsfrekvenser.

Skärmen på OnePlus Nord 2T är med sina 6.43 tum för övrigt lite mindre än konkurrenterna, vilket dock inte har någon praktisk betydelse.

Det har dock det överraskande svaga ljudet från de inbyggda stereohögtalarna. Vi skriver överraskande eftersom OnePlus med Pro-modeller som OnePlus 9 Pro och OnePlus 10 Pro levererar stereoljud med så mycket kraft att ingen dedikerad spelmobil kan göra det bättre. Men här sviker OnePlus Nord 2T, som inte kan mäta sig med Motorola Edge 30 eller Samsung Galaxy A53 när det gäller ljud.

Överraskande nog är även kameran lite av en besvikelse. Den är identisk med kameran i sin föregångare, som tog utmärkta bilder. Men den här gången har kameran ny mjukvara med artificiell intelligens som enligt OnePlus ska göra Nord 2T till ”den bästa någonsin från OnePlus på att ta skarpa och detaljerade bilder…”.

Tyvärr är detta inte fallet. OnePlus Nord 2T har svårt att komma nära motivet, och både vanliga och ultravidvinkelbilder framstår som platta och lite suddiga. Porträttfunktionen fungerar oklanderligt, men varför kan du bara kan ta bilder i 4:3-format så snart bokeh-effekten används? Det är oförklarligt.

oneplusnord2t ultravidvinkel oneplusnord2t selfie oneplusnord2t makro
<
>
Bokeh-effekten fungerar bra, även om porträttbilden här verkar lite platt och färglös. Men varför i hela friden kan du bara använda porträttläget i 4:3-format? (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

OnePlus Nord 2T är mobilen du bör köpa om du vill ha snabbast möjliga laddning för pengarna. Den är också ganska fin att se på och ligger väl i handen. Och så skadar det inte att den har 256 gigabyte lagringsutrymme.

På det stora hela är det en bra mobil som bara saknar det allra sista för att kunna mäta sig med konkurrenterna. Skärmen är bra, men uppdateringsfrekvensen på 90 Hz är trist när man spelar. Prestandan är annars tillfredsställande, inte minst den långa batteritiden, medan ljudupplevelsen är en besvikelse. Kameran drar också ner det totala betyget lite.

Karakter
OnePlus Nord 2T 5G
Premium

Home tycker

80 watt snabbladdning och lång batteritid. Läcker design inklusive den ikoniska OnePlus-knappen. Har dessutom 256 gigabyte inbyggd lagring. Uppdateringsfrekvensen på 90 Hz sticker ut negativt. Dessutom svagt ljud och en kamera som kämpar med att leverera ordentliga bilder.

Också i detta test:

Tre mobiler i mellanklassen

Samsung Galaxy A53 5G

Lite för många kompromisser

Samsung Galaxy A53 försöker upprepa sin föregångares framgång, men det sitter fel processor bakom skärmen.

Robust design med matt baksida som avvisar fingeravtryck. Stort batteri på 5 000 mAh samt imponerande batteritid. Lagringsutrymmet kan utökas med upp till 1 terabyte via microSD-kort. Fin skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Bra inbyggda stereohögtalare.
Levereras utan medföljande laddare och stöder bara 25 watt snabbladdning. Processorn hänger inte med och mobilen har inget dedikerat spelläge. Kameraprogramvaran kan ibland kännas långsam.
Läs hela testet

Motorola Edge 30

Lätt och blixtsnabb

Motorola Edge 30 är beviset på att man kan få en fet mobil till ett rimligt pris.

Ljusstark skärm med upp till 144 Hz uppdateringsfrekvens. Tillsammans med den kraftfulla processorn betyder detta snabb prestanda och en sammetslen användarupplevelse. Kameran levererar och ljudet är också bra.
Underdimensionerat batteri, vilket innebär testets kortaste batteritid. Har bara 128 gigabyte inbyggt lagringsutrymme som inte kan utökas.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Ljud & Bild
Rulla till toppen