Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Nothing Phone (2)

Nothing Phone (2) är den svåra tvåan

Nya Nothing Phone (2) är betydligt snabbare än sin föregångare. Men den är också dyrare.

Av / 2023-07-21 - 09:15
Nothing Phone (2)
Peter Gotschalk

Den mest hypade smarttelefonen i mannaminne har fått en efterträdare. Förra årets Nothing Phone (1) var en frisk fläkt på en mobilmarknad som annars börjat bli alltmer tråkig. Och med en unik transparent design och det LED-upplysta Glyph-gränssnittet på baksidan av telefonen stod Nothing Phone (1) åtminstone ut utseendemässigt från konkurrenterna. Även om mobilen sett framifrån verkligen, verkligen påminde mycket om en iPhone.

Det gör även årets Nothing Phone (2), men inte riktigt lika mycket som föregångaren. Inte minst för att den nya modellen har en mer böjd baksida med en avrundning längs ramens fyra sidor, vilket gör mobilen lite bekvämare att hålla i handen.

Nothing Phone (2) finns i år även i två olika färger istället för en – nämligen vit och mörkgrå – men annars är den största förändringen jämfört med förra året faktiskt priset, som har ökat markant. Med tusentals kronor faktiskt. Förra året kostade Nothing Phone (1) med 256 gigabyte lagring 5 490 kronor. I år kostar Nothing Phone (2) med samma lagring 8 490 kronor!

Hittills har Nothing sålt 1 500 000 produkter. Den första i serien, de trådlösa öronpropparna Nothing Ear (1), lanserades för mindre än två år sedan, och sedan dess har Nothing bland annat lanserat Nothing Ear (Stick) och mobiltelefonen Nothing Phone (1). Företaget har fått stor uppmärksamhet och lockat många okända och välkända investerare – till exempel influensern Casey Neistat. Anledningen till det stora intresset för Nothing är Carl Pei. Svensk-kinesen Carl Pei var medgrundare av OnePlus, som sedan starten i slutet av 2013 har blivit ett populärt mobilmärke i Skandinavien. Pei lämnade dock OnePlus 2020 när företaget inledde ett närmare samarbete med Oppo, en annan kinesisk mobiltillverkare som är bland världens största. I stället grundade Carl Pei teknikföretaget Nothing med det uttalade målet att utmana marknaden och åter skapa entusiasm för teknikprodukter. På en marknad som verkligen har blivit lite tråkig är detta en ädel avsikt som verkligen förtjänar vår uppmärksamhet.

För pengarna får man först och främst en betydligt snabbare smartphone. Nothing Phone (2) har Snapdragon 8+ Gen 1 under huven, och testmodellen hade 12 gigabyte minne, där föregångaren fick nöja sig med 8 gigabyte.

Snapdragon 8+ Gen 1 är mindre än ett år gammal och satt fram till nyligen vanligtvis i toppmodeller från slutet av 2022 som Xiaomi 12T Pro och OnePlus 10T. Just dessa modeller är i stort sett de enda andra mobilerna på marknaden i samma prisklass som Nothing Phone (2), som i år utmärker sig som toppmodell med ett pris strax under vad du måste betala för riktiga flaggskeppsmobiler som Samsung Galaxy S23 och Motorola Edge 40 Pro.

När man är så ny på mobilmarknaden som Nothing är det en riskabel satsning. För det är naturligtvis lättare att konkurrera med pris, pris och återigen pris om man vill övertyga skeptiska konsumenter att byta till ett varumärke de inte känner till. Men Nothing försöker i stället med en unik smartphone som är lite annorlunda än de andra i klassen, men som i år, åtminstone på papperet, har tillräckligt med styrka för att spänna musklerna mot sina konkurrenter.

Nothing Phone (2)
LED-lamporna ritar en figur på baksidan, som nästan ser ut som ett C med en liten hatt och en arm och ett ben som på en streckgubbe. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende och konstruktion

Ska man skilja sig ut från andra betyder utseendet uppenbarligen mycket. Åtminstone inledningsvis. Och Nothing Phone (2) liknar inte någon annan Androidmobil.

Sett framifrån liknar den dock iPhone 14 Pro Max en hel del. Designen med de rundade hörnen samt metallramen som omger hela telefonen är åtminstone … öh, inspirerad av den ikoniska designen på iPhone. Detsamma gäller för knapparnas design och placering på mobilen.

Apples senaste toppmodell är dock inte den värsta mobilen att inspireras av, och Nothing Phone (2) är riktigt snygg och övertygande. Nothing Phone (2) är till och med lättare än sin föregångare, och ramen är tillverkad av återvunnen aluminium. Självklart är den det! Visst är vi klimatmedvetna?

Nothing Phone (2)
Nothing OS 2.0 har sitt eget formspråk och estetiska uttryck. Bland annat möjligheten att välja ett monokromt läge, där skärmen förutom några kontrasterande röda färger här och där helt är i nyanser av grått. (Foto: Peter Gotschalk)

Det är först när man vänder på Nothing Phone (2) och tittar på baksidan som det blir klart att vi inte är i Cupertino längre. Den Gorilla Glass-klädda baksidan är nämligen genomskinlig, och bakom glaset gömmer sig 900 små LED-lampor, det så kallade Glyph Interface. Vi återkommer till det.

Först och främst bör vi säga att även om baksidan är av glas så är den inte dålig på att samla på sig fingeravtryck. Längst upp till vänster på baksidan sticker en diskret kameramodul med två linser ut. Baksidan är som nämnts ovan något böjd med en avrundning längs ramens fyra sidor som gör mobilen lite bekvämare att hålla i handen. Å andra sidan innebär rundningen också att Nothing Phone (2) ibland får ett eget liv och tenderar att glida i en eller annan riktning, även om den bara ligger på ett bord eller annan plan yta. Minsta lutning innebär att Nothing Phone (2) riskerar att hamna på golvet.

Nothing Phone (2)
Nothing har valt att satsa på två pålitliga sensorer, en 50 Mp IMX890 vidvinkel från Sony och en 50 Mp 114° JN1 ultravidvinkel från Samsung. (Foto: Peter Gotschalk)

Telefonen är IP54-certifierad, så den är väl skyddad mot damm som helst inte bör komma in till LED-lamporna under glaset på baksidan, och den tål även en del regnstänk. Man bör dock inte förvänta sig att kunna använda den igen om man tappar Phone (2) i toaletten.

Skärm och ljud

Medan baksidan är lite böjd är skärmen platt som en pannkaka. Och både skärmen och ramen runt den är helt symmetriska, så det är lika långt till telefonens kant hela vägen runt skärmen. Det är ett ganska snyggt och konsekvent designval som vi bara kan buga för.

Skärmen mäter 6,7 tum och har tack vare LTPO-tekniken en dynamisk uppdateringsfrekvens på 1–120 Hz och FHD+ upplösning (2 400 x 1 080 pixlar). Den stöder också HDR10 + och har en maximal ljusstyrka på hela 1 600 nits. Med andra ord är den imponerande ljusstark, samt att färgåtergivning och kontrast är i toppklass när man till exempel tittar på video. Det samma gäller ljudkvaliteten.

Nothing Phone (2)
En LED-lampa längst ner visar hur mycket ström det är i batteriet vid laddning. (Foto: Peter Gotschalk)

Nothing Phone (2) har inbyggda stereohögtalare som spelar både högt och fylligt. Dessutom stöder telefonen aptX från Qualcomm, som ger bättre ljudkvalitet när man strömmar trådlöst via Bluetooth.

Kamera

I stället för att utrusta telefonen med tre eller fyra medelmåttiga kameror har Nothing valt två pålitliga sensorer, en 50 Mp IMX890 vidvinkel från Sony och en 50 Mp 114° JN1 ultravidvinkel från Samsung.

Det är ett klokt val, eftersom Nothing Phone (2) tar fantastiska bilder över hela linjen. Både inomhus och utomhus levererar huvudkameran skärpa, rika naturliga färger och djup, och porträttbilder tagna med den 32MP främre kameran blir skarpa och verklighetstrogna. Ultravidvinkelobjektivet låter dig komma nära motivet.

Inomhus kommer en speciell Glyph Interface-funktion till sin rätt. I stället för att använda en blixt kan man nämligen i kamera-appen aktivera alla LED-lampor på baksidan för att belysa sitt motiv, vilket ger ett mjukare och mer naturligt ljus.

Nothing_kamera1 Nothing_kamera2 Nothing_kamera3
<
>
"Minnesmärke över polska soldater och tyska antifascister" i Berlin fotograferat med vidvinkel, ultravidvinkel och 2x digital zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Optisk zoom kan man å andra sidan glömma. Upp till 2x eller 3x digital zoom går bra, därefter blir resultatet kornigt och nästan oanvändbart.

Nothing OS 2.0 och Glyph Interface

Nothing Phone (2) är baserad på Android 13, men tillverkaren har utvecklat sitt eget användargränssnitt, Nothing OS, som i version 2.0 har sitt eget designspråk och estetiska uttryck. Bland annat möjligheten att välja ett monokromt läge, där skärmen förutom några kontrasterande röda färger här och där helt är i nyanser av grått. Samt möjligheten att ta bort appnamn från hemskärmen så att man bara ser ikonerna.

Och överflödiga appar finns inte heller. Fans av en helt ren Android-upplevelse bör därför kolla upp Nothing Phone (2), eftersom den har en nästan minimalistisk version av operativsystemet, nästan uteslutande med Googles egna appar. Användargränssnittet har dock den mycket märkliga Nothing OS-designen som bland annat består av egna teckensnitt och widgets ritade med prickar i en svartvit färgkombination.

Ultravidvinkelobjektivet briljerar särskilt med sin makrofunktion, som låter dig komma nära ditt motiv. (Foto: Peter Gotschalk)

Det så kallade Glyph Interface introducerade Nothing med Phone (1). Det består av ett stort antal små LED-lampor bakom mobilens transparenta baksida. LED-lamporna är i form av en figur på baksidan, som nästan ser ut som ett C med en liten hatt och en arm och ett ben som på en streckgubbe. Nothing Phone (2) har olika ringsignaler och meddelandeljud, var och en med en unik kombination av ljud, ljus och vibrationer när man tar emot ett samtal eller textmeddelanden. Tanken är att man ska kunna tilldela olika ringsignaler till specifika kontakter, så att när mobilen ligger med baksidan uppåt kan man se vem som ringer eller skriver baserat på det blinkande mönstret. Naturligtvis kan man ställa in telefonen så att den bara aviserar samtal med Glyph Interface när den är inställd på att vara tyst.

Nytt i Nothing OS 2.0 är appen ’Composer’, som låter användaren komponera sina egna ringsignaler och tillhörande Glyph-mönster. Titta bara på videon nedan.

En annan nyhet är att Glyph Interface nu kan användas för visuell nedräkning. I skrivande stund stöds funktionen av Uber-appen, så man kan se direkt på baksidan av mobilen hur lång tid det tar innan den beställda Uber-bilen kommer. Nothing lovar att många fler tredjepartsappar så småningom kommer att utnyttja möjligheten.

Prestanda

På insidan sitter en Snapdragon 8+ Gen 1-processor, medan batteriet är på 4 700 mAh. Det kan laddas med upp till 45 watt, men stöder också upp till 15 watt trådlös laddning. Ingen laddare ingår dock när man köper telefonen.

Processorn passar prisklassen, och att döma av våra benchmarktester placerar sig Nothing Phone (2) ungefär mitt emellan Xiaomi 12T Pro (som är lite snabbare) och OnePlus 10T (som är lite långsammare), även om båda dessa telefoner var drygt tusen kronor dyrare än Nothing Phone (2) när de kom ut på marknaden förra hösten. Vad som är säkert är att Nothing Phone (2) är i en helt annan klass än sin föregångare när det gäller fart och muskler. Den flyter på smidigt och även stora spel som Asphalt 9 hackar inte.

Batteriet räcker länge (11 timmar och 16 minuter i vårt PCMark-batteritest). Annars kan mobilen laddas från 0 till 100 procent på 55 minuter med en kompatibel laddare. Det är absolut godkänt.

Selfies tagna med den 32MP frontkameran blir skarpa och verklighetstrogna med naturliga färger. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Nothing Phone (2) är den svåra uppföljaren. Den nya mobilen visar att företaget Nothing inte bara är en dagslända, och det är ett modigt drag att satsa på kvalitet istället för lågt pris. Även om Nothing Phone (2) verkligen tänker nytt och annorlunda med sin transparenta design, innovativa Glyph-gränssnitt och unika Nothing OS 2.0-gränssnitt.

Men den relativt höga prislappen för en mobil från ett ännu okänt namn på mobilmarknaden är inte helt orimligt. För Nothing Phone (2) är en riktigt pålitlig smartphone på alla områden som räknas. Den är utrustad med en ren och nästan minimalistisk Android utan överflödiga appar, och prestandan är absolut godkänd. Speciellt batteriets livslängd.

Den iPhone-inspirerade designen är robust, användarvänlig och läcker, och både skärm och ljud är kvalitetsmässigt i den övre änden av vad man kan förvänta sig till priset.

Karakter
Nothing Phone (2)
Premium

Home tycker

Snygg design och hög byggkvalitet. Genomskinlig baksida och Glyph Interface är ett ärligt försök till innovation. Bra skärm med hög ljusstyrka. Solid kamera. Minimalistisk Android med unikt gränssnitt. Utmärkt batteritid. Kameran saknar optisk zoom. Telefonen levereras utan laddare. Den hala och lätt böjda baksidan ger ibland mobilen ett eget liv, och den tenderar att glida och falla ner på golvet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Ljud & Bild
Rulla till toppen