TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Nothing Ear (stick)

Nothings nya öronproppar lever upp till sitt namn

Ingen bas, ingen trådlös laddning, ingen brusreducering. Ljudet av ingenting är inte imponerande.

forfatter
Publicerad 2022-11-17 - 08:52
Karakter
Nothing Ear (stick)
L&B tycker
Estetiskt tilltalande design med transparent ”pinne” och ett fodral format som ett läppstift.
Obefintlig bas trots Bass Lock-teknik. Ingen trådlös laddning av fodralet, ingen brusreducering. Fodralet är varken damm- eller vattentätt.
Specifikationer
  • Typ: Helt trådlösa in-ear-öronproppar
  • Element: 12,6 mm
  • Aktiv brusreducering/omgivningsljud: Nej/nej
  • Kodekar: AAC, SBC
  • Batteritid: 7 + 29 h
  • App: NothingX
  • Anslutning: Bluetooth 5.2 (multipunkt), USB-C
  • Vikt: 4,4 g/st + 46 g fodral
  • Övrigt: IP54, Google Fast Pair, Microsoft Swift Pair
  • Webb: nothing.tech
Riktpris: 1400Pr. 2022-11-17 Produktsida

Innehållsförteckning

Tills nyligen hade det lilla nystartade teknikföretaget Nothing bara två produkter: de utmärkta trådlösa öronpropparna Nothing Ear (1) och den innovativa Android-mobilen Nothing phone (1).

Nothings uttalade mål är att göra hemelektronikprodukter spännande igen. På en marknad som med tiden har blivit lite tråkig är det en ädel avsikt. Och båda dessa produkter efterlämnade ett positivt intryck när vi testade dem.

Nu har Nothing kommit med sin tredje produkt, Nothing Ear (stick), som är ännu ett par trådlösa öronproppar. Namnet syftar på fodralet, som är designat med inspiration från läppstift och har en ”unik, men ändå funktionell, twist-öppning”, som Nothing uttryckte saken vid lanseringen för ett par veckor sedan.

Nothing Ear (1) var klassiska brusreducerande öronproppar med mjuka, flexibla örontoppar, men Nothing Ear (stick) har i stället en hälften-i-örat-konstruktion av samma typ som de billigaste Apple AirPods. Med andra ord ”one-size-fits-all”, men Nothing lovar dyrt och heligt att propparna kommer att passa. Företaget har nämligen testat de ”ergonomiskt formade” öronpropparna på fler än 100 personer, så då finns det väl inget att oroa sig för?

Nothing Ear (stick)
Öronpropparna är lätta (bara 4,4 g) och Nothing har testat passformen på 100 olika personer. Ändå sitter de dåligt i de flestas öron, inklusive den här modellen som måste hålla huvudet helt stilla för att inte propparna ska trilla ur. (Foto: Peter Gotschalk)

Dålig passform

Vi var skeptiska när vi öppnade Nothings läppstiftsfodral, för hur ergonomiska öronpropparna än ska vara så är de fortfarande gjorda av hårdplast och kan inte anpassa sig efter individuella öron. Propparna kan inte bara kännas obekväma, en del av ljudet smiter ut också. Speciellt basen, vilket Nothing har försökt motverka med den så kallade Bass Lock-tekniken, som enligt tillverkaren använder ”smart mjukvara” för att anpassa ljudet så att det får rätt mängd tryck och tyngd.

Tyvärr går det med Nothings löften om ergonomi och smart mjukvara som det gick i våras för Rysslands planer att genomföra invasionen och störta Ukrainas regering på tre dagar. Inte så bra.

Ingen bas

Nothing Ear (stick) har ett nästan överdrivet klart ljud med massor av diskant, men trots Bass Lock så saknar ljudbilden bas helt. Det säger sig självt att Nothing Ear (stick) även måste klara sig utan brusreducering. Och det underlättar inte för användarupplevelsen att propparnas passform är så dålig. Visst har Nothing testat ergonomin på 100 olika personer, men det betyder inte att propparna passar i öronen på alla oss andra.

Faktum är att de i många fall sitter så dåligt att man oroar sig för att de ska trilla ur öronen om man rör sig för mycket. Ur den synvinkeln är det ett synnerligen dåligt designval att själva styrningen av propparna – om man till exempel vill hoppa över en låt eller svara i telefon när det ringer – görs genom att nypa med fingrarna på vardera sidan av pinnarna som sticker ut ur örat från varje propp. Risken för att man rycker ut proppen ur örat under tiden är överhängande.

Läppstiftet

Vi kan inte låta bli att nämna det läppstiftsinspirerade fodralet. Visst är det smart att man kan öppna och stänga det med hjälp av den ”unika twist-öppningen”, men designen gör tyvärr också att fodralet inte på något sätt är vattentätt eller dammtätt. Om det till exempel skulle slinka in ett sandkorn eller ett hårstrå i det genomskinliga fodralet är man förmodligen dömd att reta sig på det för all framtid.

Trådlös laddning av själva fodralet – som vi har sett hos andra öronproppar i samma prisklass, till exempel Jabra Elite 5 – går inte heller.

Slutsats

Det finns ingen anledning att ägna mer spaltutrymme åt Nothing Ear (stick). Öronpropparna kan i bästa fall betraktas som ett slags gimmick, om man gillar tanken på det speciella fodralet som är format som ett läppstift.

Om ljudkvalitet och användarvänlighet betyder minsta lilla så bör man hålla sig långt borta.

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Ananas i öronen Bang & Olufsen har gjort en ny specialutgåva av sina EX-öronproppar. Den här gången i ananasgult.
De coolaste hörlurarna under 5000 kronor? De kinesiska hörlurarna FiiO FT3 kan vara det häftigaste som producerats i denna prisklass.
lbpluss
Storm i ett vattenglas Argon Audio Quiet Storm ser ut som dyrare hörlurar. Men ljudet matchar inte utförandet.
lbpluss
Mer behöver inte proffs betala Beyerdynamic DT 900 Pro X passar både proffs och entusiaster, de är lätta att använda med billig utrustning och de låter mycket dyrare än vad de är.
Hörlurar för musikälskare De ser ut som förut, men ljudet är bättre än någonsin i Sennheisers senaste hörlurar.
Följ Ljud & Bild