TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Nothing Ear (1)

Bra eller bara hypad?

Sällan har väl ett par stackars små trådlösa hörlurar varit så i spot-light som Nothing Ear (1).

forfatter
Publicerad 2021-11-30 - 08:00
Karakter
Nothing Ear (1)
L&B tycker
Gedigen och genomtänkt med fiffiga detaljer som höjer användarupplevelsen. Fungerar utmärkt för telefonsamtal så länge de inte sker i alltför bullriga och blåsiga miljöer.
Den aktiva brusreduceringen behöver det jobbas mer på och när man ändå håller på kan det vara snyggt att lägga till en röst som meddelar dig vilket ”ANC-läge” du befinner dig i när du använder dig av gest-styrning. Det saknas nämligen nu.
Specifikationer
  • Typ: In-ear. Trådlösa öronproppar med aktiv brusreducering
  • Bluetooth: 5.2
  • Kompabilitet: Android 5.1 och senare, iOS 11 och senare
  • Tålighet: Ingen information
  • Batteri: 34 timmar (brusreducering av), 25 timmar (brusreducering på)
  • Propparnas vikt: 4,7 g/st.
  • Laddning: Trådlös kompatibla QI-laddare eller USB-C
  • Webb: https://se.nothing.tech/

Det finns många trådlösa öronproppar med aktiv brusreducering (ANC) på marknaden så man behöver faktiskt sticka ut rejält för att komma till tals. Personligen räknar jag iskallt med att ljudet på en öronpropp för 1 000 kr + ska vara fullt acceptabelt – vilket det oftast är. Det tillverkaren kan samla extrapoäng för är förpackning, materialval, komfort, användarvänlighet och små detaljer som plockar fram leendet på läpparna. Sådant går jag verkligen igång på. När någon har tänkt! Ibland händer det naturligtvis att tänket inte blir så himla bra och man får göra om och göra rätt.

Efter att ha läst min käre kollegas toksågning av Nothings 42 minuter långa presentations- och unboxing-video är det bara att erkänna att jag var sjukt nyfiken på att få testa dessa omtalade Ear (1). Och nej, jag har faktiskt inte tittat på videon! Jag ville ”unboxa” helt på egen hand.

Bild 1 Bild 2 Bild 3
<
>
Foto: Åsa Warme Hallén

It´s all about the details

Japp, det stämmer att själva laddetuiet är genomskinligt. Och det stämmer att även själva foten är av transparant plast, men eftersom ”fötterna” inte är där för syns skull utan faktiskt innehåller elektronik, är det inte genomskinliga såklart. Om det finns någon direkt coolhetsfaktor i det genomskinliga är det upp till var och en att bestämma men det gör definitivt att de sticker ut.

Nothing Ear (1)
Etuiet till Nothing Ear (1) slinker smidigt ned i fickan utan att det ser konstigt ut. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Efter att ha testat ett antal lurar med mer eller mindre bulliga etuier, typ Sudio T2, inser jag fördelen med ett hyfsat platt etui – det går nämligen ned i fickan utan att det ser konstigt ut! Och det får även plats i en partyväska tillsammans med läppstift och mobil – i de fall restriktioner, Corona-pass och annat tillåter att man får gå ut på lokal och slå klackarna i taket.

Alla har vi våra utmaningar och en av mina brukar vara att jag liksom inte lyckas få till rätt öronpropp i rätt öra, eller få tillbaka lurarna på rätt plats i etuiet. Ja, skaka på huvudet du – du har säkert också något som du inte är världsbäst på…

Att få rätt lur i rätt öra funkar kalas med Ear (1), troligtvis underlättar utformningen med foten. Eller så har jag helt plötsligt blivit smartare… Återstår väl att se till nästa test antar jag.

Nothing Ear (1)
Röd markering i etuiet – röd markering på öronproppen. It´s all about the details. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Sedan är det faktiskt någon som tänkt till lite extra och satt en röd markering på den högra öronproppen och en likadan i etuiet där den ska ladda. Halleluja!

Det gör inte ljudet bättre – men det är grädden på moset liksom.

 

Ljud och användarvänligheten på Nothing Ear (1)

Till skillnad från nyss testade Sudio T2 har Ear (1) en tillhörande app. Denna är väldigt enkel, överskådlig och användarvänlig men har inte ens i närheten så många inställnings- och anpassnings-möjligheter som till exempel Jaybird Vista 2 (som visserligen är dyrare).

ANC på/av eller transparent finns. Du kan även välja om brusreduceringen ska vara light eller maximum. Den aktiva brusreduceringen är tyvärr inget som får mig att jubla, förutom att jag föredrar att ha den på för att själva ljudbilden blir bättre. Men som brusreducerare i stökiga miljöer… nja… det finns bättre.  Under Equalizer har du fyra olika val: Balanced, More Treble, More Bass och Voice där den första och andra är de jag personligen föredrar tillsammans med maximal brusreducering (trots att det minskar batteritiden rejält). More Bass ger extra tyngd till instrumenten men begränsar samtidigt luftigheten vilket får helhetsupplevelsen att bli något instängd i jämförelse med de båda första alternativen. Som ljudboksnörd tänkte jag att Voice kunde vara ett alternativ (lät tokskumt när jag lyssnade på musik) men det fick bara uppläsarens röst att låta väldigt, väldigt konstigt.

Det där med geststyrning genom att vidröra öronproppen är en sak för sig. Oftast kräver det en viss inlärning och så även här. I appen kan du ställa in vilken gest som ska utföra vad, så välj det som passar dig bäst. Ett extra plus i kanten för att det går att vidröra öronproppen när den sitter i örat utan att det byts låt eller stängs av helt plötsligt.

Ingen av mina största kritiker har klagat det minsta på ljudkvaliteten när jag valt att använda proppen under samtal. Rösten hörs klart och tydligt så länge du befinner dig i miljöer som är lugna. Är det mycket liv och rörelse eller blåst blir det knepigare – men det känns lite som öronpropparnas förbannelse. Det blir aldrig riktigt ”med beröm godkänt”.

Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9
<
>
Även laddsladden, som också den fått lite extra omtanke genom att vara tygklädd med någon form av plasthölje runt, ligger i en likadan kartong. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Komfort

Du som läst lite av det jag skrivit tidigare vet att jag inte är ett superfan av in-ear-proppar. Jag får lätt ont i öronen. Men de mjuka följsamma örontopparna (som kommer i tre olika storlekar) passar mig perfekt och faktum är att Nothing Ear (1) sitter som en smäck! Detta testades under ett matlagningstillfälle en fredakväll där proppens riktigt engagerande ljudbild lockade till rejäl fuldans i köket.

Men visst har jag någonting i örat?! (Foto: Åsa Warme Hallén).

SLUTSATS

Även om detta var en omskriven hörlur innan släppet måste man komma ihåg att priset ligger på strax över 1 100 kronor och att man därmed inte kan förvänta sig underverk. Det är liksom inte rättvist. Brusreduceringen behöver det dessvärre jobbas en runda till på och är tyvärr inte mycket att hurra för i bullriga miljöer. Är just den detaljen avgörande så lägg pengarna på en annan lur. Men med det sagt anser jag absolut att Nothing Ear (1) är en bra, gedigen öronpropp med engagerande ljud som inte kommer att göra någon besviken så länge du har rimliga förväntningar för prisklassen.

forfatter

Åsa Warme Hallén

(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
LG lanserar nya öronsnäckor LG: s nya Tone Free öronsnäckor ska sitta som gjutna och lovar fantastiska ljudupplevelser inklusive Dolby Atmos och brusreducering.
FreeBuds-familjen utökas FreeBuds-familjen utökas med Pro 2
Hörlurar från T+A: Toppmodellen är en dröm När T+A gör hörlurar menar de allvar. Toppmodellen Solitaire P är rena konstverket.
En mer tillgänglig Meze-hörlur Med 109 Pro vill Meze erbjuda många av kvaliteterna från sina flaggskepp till ett mycket lägre pris.
10 helt trådlösa öronproppar för en tusenlapp Vilka trådlösa öronproppar är bäst när du hellre spenderar dina pengar på något annat? Och ska man prioritera brusreducering i budgetklassen? Läs vårt test!
Äntligen släpper de trådlösa öronsnäckor med brusreducering Beyerdynamic Free Byrd är otroligt nog deras första helt trådlösa.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend