Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 07Delta

TEST: Sudio T2

Har Sudio lyckats få ihop helheten?

Ett snyggt yttre är en sak. Frågan är om insidan lever upp till förväntningarna.

Skrivet av / 2021-10-29 - 09:37
Sudio T2
Åsa Warme Hallén

Svenska Sudio startades 2012 och är ett företag som valt att profilera och lyfta fram sitt hållbarhetstänk. Som ett steg i detta är förpackningen som öronpropparna Sudio T2 levereras i helt fri från plast. Oavsett om du intresserar dig för miljöfrågor eller ej så går det knappast att blunda för att detta tänk ligger helt rätt i tiden.

Vi har tidigare testat Sudio Tolv, som fick kritik för att de hade fysiska knappar för justering, medelmåttig ljudkvalitet och saknade en app. Det ska bli intressant att se om företaget tagit åt sig av kritiken. Sudio fortsätter, till min glädje, att satsa på färg och form – så även när det gäller nya Sudio T2, som förutom neutralt (halvtrist?) svart även finns att få i vitt, sand och jade. Etuiet är, precis som på Sudio Tolv, äggformat. Det har en matt finish och känns robust, gediget och är estetiskt tilltalande.

Bild 1 Bild 2
<
>
Etuiet är läckert äggformat med matt finish som förstärker den lyxiga känslan. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Ljudet i Sudio T2

Risken med något som ser snyggt och gediget ut är att förväntningarna går i höjden. Men trots att man troligen lagt både kraft, energi och en del pengar på det yttre har man faktiskt inte snålat på det inre. Ljudet är som förväntat för en propp i prisklassen, så tydligen har de personer som jobbar med insidan tagit tag i problemet. Bra jobbat! Här finns både luftighet och djup och den behåller mitt engagemang för musiken istället för att jag börjar störa mig på småsaker i ljudbilden. Jag lyssnar ofta på ljudböcker och även där är jag rätt petig och väljer ofta böcker utifrån vem uppläsaren är. Gunilla Leining är en klar favorit och nyanserna i hennes röst framgår fint i Sudio 2.

Som en del i sitt miljötänk är öronplupparna fint uppradade på en pappskiva och inte instoppade i en plastpåse som brukligt. (Foto: Åsa Warme Hallén).

När jag för ett tag sedan testade MiiBuds Action II blev jag oskyldigt anklagad för att sitta på toaletten under ett telefonsamtal med min man. Detta hände inte med Sudio T2. Jag ringde även upp min kollega, som även han hade starka åsikter om samtalskvaliteten på nämnda öronpropp, men där fanns inte heller några klagomål. Det jag märkte var dock att ljudet svajade lite på ”min” sida ibland. Jag fick inga klagomål från min samtalspartner när detta skedde men själv blev jag rätt frustrerad och fick svårt att hålla fokus på rätt saker.

Världens kortaste laddsladd? Eventuellt är även detta en del i företagets miljötänk – att spara på materialet. Om inte annat lockade den i alla fall mig till ett gott skratt. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Komforten och användarvänlighet

Jag har sagt det tidigare, och jag säger det igen: Det är ingen självklarhet att hitta ett par in-ear-lurar som inte gör ont över tid och som sitter bra utan att trilla ur. Personligen tycker jag att det är rätt utmanande och mina öron klara oftast inte av flera timmar i sträck utan att börja göra sig påminda. Jag upplevde att propparna satt bra i mina öron utan att jag behövde gå och trycka tillbaka dem i tid och otid. Sudio T2 kommer med fyra olika storlekar på öronproppar så det är bara att prova sig fram. Och kom ihåg att våra öron ser olika ut så du kan behöva olika storlekar i höger och vänster öra.

Sudio är vänliga nog att märka ut sina proppar med L och R. Det är i alla fall jag extra tacksam för! (Foto: Åsa Warme Hallén).

Nu kan det vara så att jag är helt ensam om detta I-landsproblemen men det är bara att erkänna: Jag tycker det kan vara lite knivigt att veta vilken öronpropp som ska sitta i höger respektive vänster öra. Därför blir det en liten extra stjärna till Sudio för att de fortsätter märka propparna med L och R. Tack!

Att ansluta propparna till mobilen var enkelt och smidigt och de fysiska knapparna som fanns på föregångaren är ett minne blått och är ersatta med smidiga touch-knappar. På önskelistan står fortfarande en app för att kunna göra inställningar och justeringar…

Har du tröttnat på traditionellt svarta hörlurar finns Sudio T2 även att få i vitt, sand eller jade. (Foto: Sudio)

SLUTSATS

Sudio T2 är en bra och användarvänlig öronpropp i snygg och gedigen förpackning – inget snack om saken! Ljudbilden är som förväntat för prisklassen och bjuder upp till engagemang. Vid ljudbokslyssnade framgår uppläsarens röst tydligt och klart utan konstigheter. Jag höjer dock ett varningens finger om det är väldigt viktigt för dig att kunna använda hörluren obehindrat och utan störningsmoment vid telefonsamtal och släpp det där med brusreduceringen, den kan du både ha och mista.

Karakter
Sudio T2
Basic

Ljud & Bild tycker

Ett rakt igenom gediget och snyggt helhetsintryck med en ljudbild som lever upp till förväntningarna för prisklassen. Ett extra plus för miljötänk, innovativ form och kul färgval. Den aktiva brusreduceringen har lite kvar att önska och ljudkvaliteten under telefonsamtal kan vara en utmaning då det har en tendens att svaja. En app kan bli nästa steg i utvecklingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

JBL främjar musiken och sänker bruset

Yamahas allra bästa hörlurar – och de kostar skjortan

8 trådlösa öronproppar för tunna plånböcker

Musik låter sällan mer inbjudande

Storm i ett vattenglas

Ljud & Bild
Rulla till toppen