Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

TEST: MiiBuds Action II

En lur anpassad för rörelse

En trådlös träningshörlur försedd med öronkrok, utan en massa ”extra-allt” kan vara precis vad du behöver. Om den sitter där den ska och ljudet levererar vill säga.

Skrivet av / 2021-09-13 - 07:00
MiiBuds Action II
Åsa Warme Hallén

Danska MIIEGO grundades 2010 och senaste släppet är MiiBuds Action II, en helt trådlös hörlur – eller öronpropp, vilket man nu föredrar att kalla det för.

Det första som slår mig är att själva etuiet är stort. Nästan dubbelt så stort som till Vista 2 som var den senaste öronproppen jag testade. För min personliga del spelar det visserligen ingen roll och egentligen är det ju inte så konstigt med tanke på att dessa proppar är försedda med öronkrokar för att sitta säkrare vid träning. De tar lite mer plats helt enkelt.

 

 

Inget lull-lull

Här finns inga appar eller möjligheter att göra en massa olika personliga ljudinställningar. Detta är en öronpropp anpassad för att sitta på plats när du tränar och samtidigt vill lyssna på musik. Punkt.

MiiBuds Active II
På undersidan hittar du sladden som förvandlar etuiet till en powerbank – väldigt smart. (Foto: Åsa Warme Hallén).

När öronpropparna ligger i etuiet laddas de trådlöst och ett stort plus är att etuiet även fungerar som extern powerbank för att ge extra ström till din mobil eller någon annan enhet som behöver ström. Sladden till detta ligger fiffigt gömd på undersidan av etuiet.

 

Komfort

Direkt ur etuiet är lurarna försedda med öronsnäcka av det som MIIEGO kallar memory foam, ett formbart material som ska anpassa sig efter just ditt öra. Om dina öron inte uppskattar denna lösning medföljer det ytterligare 3 uppsättningar sillikonsnäckor i storlekarna small, medium och large. Vid första lyssningstillfället upplevde jag själv att memory foamet var hårt och obehagligt, men efter ett par gånger insåg jag att det format sig bra efter mitt öra och passformen var inget som störde mig.

Det krävs lite snits att få öronsnäckor och vingar på plats, men övning ger färdighet och även detta är något jag inte tänker på efter ett par gånger. Dessutom ger faktiskt vingarna en extra känsla av trygghet under träning, de sitter där de sitter helt enkelt.

MiiBUDS ACTION playknapp
Playknappen är försedd med MIIEGOs logga och är tänkt att hjälpa dig bland annat med att höja/sänka volymen. Tyvärr behöver du trycka rätt hårt och att komma ihåg vilket kommando som funkar till vad gör att det är betydligt smidigare att bara ta fram mobilen. (Foto: Åsa Warme Hallén).

På öronsnäckan sitter det som i manualen kallas play-knappen. Med olika antal tryck på antingen höger eller vänster snäcka kan du vrida upp volymen (höger snäcka), sänka volymen (vänster snäcka). Dubbeltrycker du på höger snäcka hoppar du till nästa låt medan om du väljer att dubbeltrycka på vänster snäcka kommer till föregående låt… Kommer du ihåg? Nej, inte jag heller! Inte nog med att jag har aningen för kort minne för att komma ihåg vilket kommando som var vilket, något som resulterar i en himla massa tryckande, det krävs dessutom att du trycker rätt hårt för att det ska fungera. Ökad puls och ont i öronen drar ned betyget. För att spara både öron och hjärta slutade det hela med att jag plockade fram mobilen när jag ville justera volym eller ändra låtval.

Luren, som finns i både vitt och svart, ska tåla kraftigt regn och rejält svettig träning. Men jag hade inte vågat skölja av den under rinnande vatten. (Foto: MIIEGO)

Sedan har vi det där med IP-klassningen, något som inte är helt självklart att förstå sig på. Efter lite efterforskning har jag uppfattat det så att MiiBuds Action II är vattentåliga på så sätt att den tål svett och regn, däremot mår den nog inget vidare av att sköljas av rejält under rinnande vatten. Om detta är viktigt eller ej är ju upp till var och en, personligen tycker jag det känns rätt fräscht att kunna skölja av svetten efter ett träningspass. Men å andra sidan finns det ju de som inte tvättar sina träningskläder mellan passen heller…

 

Ljudet på MiiBuds Action II

Vid första testet får jag av en händelse liveversionen av George Michaels Star People från MTV Unplugged i öronen, introt levererar, basen känns i kroppen och Georges stämma är närvarande och luftig. En riktigt positiv första upplevelse, måste jag säga.

Efter lite lyssnande under en period måste jag ändå erkänna att helhetsbilden kanske är något dov och att toppar och djup saknas i vissa fall, men det finns ett driv och engagemang. Jag har absolut varit med om tråkigare ljud på dyrare lurar.

MiiBuds har ingen brusreducering på samma sätt som många andra lurar på marknaden, däremot måste jag säga att memory foamet gör att öronsnäckan täpper till rätt väl och stänger ute mycket kringljud. Även blåst – hurra!

När det sedan är dags att prova ljudet under samtal ringer jag upp en kollega, som uppför sig lite halvkonstigt under det korta samtalets gång. Därefter ringer jag upp min man som genast frågar vad jag håller på med – sitter jag på toaletten och ringer honom? Eh, nej det gör jag verkligen inte men det kan ju förklara varför min kollega uppförde sig lite märkligt. Jag ringer tillbaka till kollegan (utan hörlurarna denna gång) för att intervjua om hur han uppfattade ljudet. Metalliskt och ekande var domen. Så här fastnar hurra-ropen i halsen tyvärr…

 

Slutsats

Jag tänker att detta är en lur för dig som tar på dig hörluren i början av ett träningspass, sätter igång musiken och sedan kör så det ryker. Inga telefonsamtal eller byte av låtar utan enbart full fokus på träningen. MiiBuds Action II sitter stadigt på plats och det är absolut tillräckligt mycket driv i ljudet för att du inte ska kunna använda det som ursäkt för ett mindre lyckat träningspass. Det finns såklart billigare lurar på marknaden som även erbjuder fler möjligheter i form av ljudinställningar men vill du ha en lur utan en massa ”lull-lull” kan dessa absolut vara ett alternativ.

Karakter
MiiBuds Action II
Basic

Ljud & Bild tycker

En träningslur som sitter där den ska under hela passet. Ett extra plus för möjligheten att använda etuiet som extern powerbank. Du får trycka rätt hårt för att reglera t ex ljudvolymen direkt på öronproppen, vilket resulterar i ömma öron. Du kan inte hålla hörluren fräsch genom att skölja den under rinnande vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

JBL främjar musiken och sänker bruset

Yamahas allra bästa hörlurar – och de kostar skjortan

8 trådlösa öronproppar för tunna plånböcker

Musik låter sällan mer inbjudande

Storm i ett vattenglas

Ljud & Bild
Rulla till toppen