Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Jabra Elite 5

Perfekt balans

Jabra Elite 5 är ett par utmärkta trådlösa öronproppar i mellanklassen.

Av / 2022-09-19 - 06:22
Jabra Elite 5
Peter Gotschalk

Det är inte ofta jag får recensera öronproppar. Eller någon form av ljudprodukter överhuvudtaget. Mina hifi-entusiastiska kollegor är mycket bättre på sådant än jag. Men någon gång emellanåt släpps det en produkt på marknaden som verkligen talar till allt och alla, och då får jag en chans att ställa mig in. De trådlösa öronpropparna Jabra Elite 5 är en sådan produkt, som till ett riktigt rimligt pris erbjuder både automatisk brusreducering (ANC), trådlös laddning, Bluetooth 5.2 med multipoint som gör att propparna kan kopplas till två enheter samtidigt, samt IP55-certifiering så att propparna även är stänksäkra och alltså skyddade mot bland annat regn.

Jabra Elite 5
Jabra Elite 5 har sammanlagt sex mikrofoner, varje propp har två invändiga feeedback-mikrofoner och en feedforward-mikrofon på utsidan (Foto: Jabra)

I samma prisklass hittar vi utmärkta produkter som Anker Soundcore Liberty 3 Pro, Audio-Technica ATH-CKS50TW och Technics EAH-AZ40. De sistnämnda vann vårt grupptest av prisvärda trådlösa proppar i våras och jag påstår inte nödvändigtvis att Jabra Elite 5 låter bättre än testvinnaren, men Jabra erbjuder hela paketet på ett sätt som även kommer att tilltala de som använder sina trådlösa proppar lika mycket för arbete som för att lyssna på musik.

En fest på jobbet

Jabra Elite 5 har utrustats med så många som sex mikrofoner fördelade på de två propparna, nämligen två invändiga feeedback-mikrofoner och en feedforward-mikrofon på utsidan. Den konfigurationen gör det möjligt att förbättra samtalskvaliteten markant om man använder propparna som ett trådlöst headset när man pratar i mobiltelefon. De yttre mikrofonerna är alltid aktiva medan de inre aktiveras automatiskt om det till exempel blåser och ser då till att hjälpa din röst på traven.

Behöver du lugn och ro på jobbet så har Jabra Sound+-appen en möjlighet att lyssna på bakgrundsljud i form av olika så kallade soundscapes – till exempel svallande vågor, regn eller ljudet av en fläkt.

Jabra Elite 5
Till Jabra Elite 5 ingår tre olika EarGels som kan anpassas till varje öra. Då blir propparna så täta att de stänger ute allt ljud. (Foto: Jabra)

Och med hjälp av Microsoft Swift Pair går det blixtsnabbt att koppla propparna till Windows-datorn. Jabra har med andra ord tänkt mycket på alla som antingen jobbar hemma eller som har en livsstil där arbete och fritid smälter samman. Och i båda fallen är det praktiskt med trådlösa öronproppar som fungerar bra i båda världarna.

Ljudkvaliteten

Men självklart är det ljudkvaliteten när man lyssnar på musik som är det avgörande kriteriet. Det hjälper inte mycket att Jabra Elite 5 fungerar bra som headset om det inte låter bra när man spelar sina favoritlåtar.

Lyckligtvis levererar Jabra Elite 5 ett strålande ljud. Brusreduceringen kan justeras manuellt, men den är alltid diskret och inte påträngande. Man upplever aldrig den instängda ”ostkupe-effekt” som många andra brusreducerande hörlurar och öronproppar har, och att Jabra Elite 5 stöder både AAC, SBC och till och med aptX (vilket till exempel Jabra Elite 85t inte gör) är ytterligare plus i kanten.

Ljudbilden är klar och distinkt med bra volym och tillräcklig bas. Ljudet är förstås inte lika fylligt som med betydligt dyrare och bättre öronproppar – som exempelvis Sony WF-1000XM4 – men både i toppen och i mellanregistret låter musiken sprött och snyggt. Till Lindemanns råa röst kommer till exempel väldigt nära i Adieu. Å andra sidan kämpar propparna lite med Gojiras förkrossande ljudvägg och rent allmänt bör kanske metal-fans se sig om efter några andra trådlösa öronproppar än Jabra Elite 5.

Perfekt passform

Till Jabra Elite 5 ingår tre olika EarGels som kan anpassas till varje öra. Detta gör att öronpropparna sluter så tätt att de stänger ute allt oväsen utifrån. Och de sitter fast, så man behöver inte oroa sig för att de ska trilla ut när man är på språng.

Jabra Elite 5
Enligt Jabra får du sammanlagt 28 timmars batteritid med Elite 5. Fodralet kan ladda pluggarna totalt tre gånger innan det själv behöver laddas. (Foto: Jabra)

Man är dock inte på något sätt utestängd från sin omgivning. Precis som många andra öronproppar och hörlurar med brusreducering har Elite 5 ljudgenomsläppning, som gör att man kan höra världen utanför. Den fungerar utmärkt och kan användas både när man pratar med expediten i en butik och förstås när man cyklar i trafiken.

Bra app

Jabra har samma app, Jabra Sound+, till alla sina öronproppar. Och som vi har nämnt tidigare så görs inte bara alla justeringar i appen, den används även för att anpassa ljudet efter hörseln när propparna används för första gången.

Som nämnts ovan har man även en möjlighet att välja graden av brusreducering, plus att man kan modellera ljudet med en fembands equalizer och spara inställningarna som förval, utöver de sex som är definierade i förväg.

Slutsats

Jabra Elite 5 är extremt lyckade, speciellt med tanke på priset. Propparna passar både för arbete och för musiklyssning och har ett rent och sprött ljud. De kan pressas hårt innan de kastar in handduken. Vi har naturligtvis hört proppar som har ett ännu fylligare ljud, men de kostar också därefter.

Brusreduceringen fungerar felfritt utan att vara för påträngande, och appen ger ett otal inställningsmöjligheter så att Jabra Elite 5 lever upp till just dina preferenser.

Karakter
Jabra Elite 5
Basic

Ljud & Bild tycker

Sprött och rent ljud. Brusreducering fungerar utmärkt, utan ostkupe-effekt. Tekniken ger dessutom bättre samtalskvalitet. IP55-certifiering, trådlös laddning och Bluetooth Multipoint betyder mångsidig användning. Tvingas emellanåt ge upp med ”wall of sound”-producerad musik.

1 reaktion på ”Jabra Elite 5”

  1. Hade varit intressant att få veta skillnaderna mellan dessa och Elite 4 active som släpptes i början av året. För övrigt väldigt nöjd med mina men Windows Swift Pair hade ju varit fint att ha som plus i kanten, för det kan man inte få i efterhand via uppdatering antar jag?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

Rulla till toppen