TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Technics EAH-AZ40

De bästa budgetpropparna

Technics EAH-AZ40 gör så mycket rätt att man kan undra varför man egentligen skulle lägga mer pengar.

forfatter
Publicerad 2022-05-18 - 07:00
Karakter
Technics EAH-AZ40
L&B tycker
Rent och klart ljud direkt ur kartongen. Borttappade proppar hittas igen med appen. Mycket små och lätta, med bra passform. Sidoton under samtal.
Aningen tunt mellanregister (fixas med EQ).
Specifikationer
 • Typ: Helt trådlösa öronproppar
 • Bluetooth: 5.2
 • Flerpunktsanslutning: Ja
 • Brusreducering/omgivningsljud: Nej/ja
 • Vattentät: IPX4 (bara propparna)
 • Kodekar: AAC, SBC
 • Batteri: 7,5 h + 17,5 h i fodral
 • Vikt: 2 x 5 g (fodral 30 g)
 • Laddkabel: USB-C
 • Snabbladdning: 15 minuter ger 1,5 timme
 • Webb: technics.com
Riktpris: 1500Pr. 2022-05-18 Produktsida

När det gäller trådlösa öronproppar och hörlurar är Technics inte ett lika stort namn som Sony, Bose och Sennheiser. Men det är ändå en disciplin som Panasonics premiummärke har visat att de tar på blodigt allvar. Både med toppmodellen bland trådlösa öronproppar, AZ70W, och den billigare men nästan lika bra AZ60. Båda imponerade på oss. Kan instegsmodellen göra samma sak?

Technics EAH AZ40 7 scaled 1
Foto: Technics

I den billigare EAH-AZ40 har Technics tagit bort aktiv brusreducering. Däremot finns omgivningsljud på plats, och även funktionen ”Find headphoness” som gör att du kan hitta bortglömda öronproppar med både GPS och Bluetooth-spårning i appen.

Under samtal kan du justera mängden brusreducering mellan Normal och Strong, och sidetone låter dig höra din egen röst. Med omgivningsljud kan du välja mellan hela frekvensregistret (Transparent) eller ett smalare frekvensområde där rösterna mest finns (Attention). Jag gillar Transparent bäst, speciellt framför tangentbordet eftersom klickandet på tangenterna annars blir för högt, med en konstig klang.

Technics EAH AZ40 2 scaled 1
Foto: Technics

Så låter Technics EAH-AZ40

Med örontoppar i fyra olika storlekar bör de flesta kunna hitta några som passar. I mina öron passar de som sitter på (M) fint. Och jag älskar hur små och snitsiga både propparna och fodralet är!

Ljudet från Technics är väldigt bra direkt från fabrik. Det enda jag saknar är lite mer mellanregister, eftersom röster och instrument kan dras inåt i ljudbilden en aning. Inte mycket, men tillräckligt för att jag vill höja upp mellanregistret lite i EQ-inställningarna. Det finns en 5-bands equalizer i appen, och jag drar upp 1 kHz-området med runt 5 dB.

Läs också Sagolikt, Technics Technics utstrålar ett enormt självförtroende med EAH-AZ60.
Technics EAH-AZ60

Technics-propparna har en mindre nasal röståtergivning än Soundcore Liberty 3 Pro och återger dessutom cymbaler både mjukare och luftigare. I den smidiga raplåten First Class framträder Jack Harlows röst tydligt, samtidigt är basrytmerna saftigare än med Shure Aonic Free. AZ40 har också en mer neutral spelstil än Sennheiser CX Plus, fast utan att det går ut över engagemanget. Av dessa två kan det mycket väl hända att jag skulle ha valt AZ40, inte minst på grund av en bättre EQ.

På det hela taget ger EAH-AZ40 förbaskat bra ljud för pengarna och även om de är billigast i det här testet, och saknar brusreducering, så gillar vi dem bäst.

Technics AZ40 Graabein Technics AZ40 lifestyle 3
<
>
Små, sitter bra i öronen och har strålande ljudkvalitet. What’s not to like? Foto: Audun Hage

Också i detta test:

Shure Aonic Free

Nästan studioljud

När Shure gör så bra trådlösa öronproppar de bara kan så syns det framför allt på storleken.

Ärligt ljud, nästan som studiomonitorer. Mycket bra samtalsljud.
Stora öronproppar och enormt laddfodral. Aktiv brusreducering saknas (men den mekaniska brusdämpningen är bra). Ljudet kunde ha varit mer engagerande.

Audio-Technica ATH-CKS50TW

Snyggt försök från Audio-Technica

Det här är kanske de mest kompletta trådlösa öronpropparna från Audio-Technica vi har testat.

Bra ljud efter justering i EQ. Det går att hitta borttappade proppar med appen. Aktiv brusreducering. Bra passform.
För vasst mellanregister från fabrik. Aktivering av EQ sänker volymen och minskar maxvolymen till lite över normal lyssningsnivå.

Anker Soundcore Liberty 3 Pro

Premium till budgetpris

Anker Soundcore Liberty 3 Pro har det mesta du kan önska dig, inklusive brusreducering. Här får du mycket för pengarna!

Bra ljud som kan bli ännu bättre med EQ. Piffigt fodral, välfungerande brusdämpning och anpassad passform. Plus i kanten för trådlös laddning och LDAC-kodek.
Lyssningstestet hjälpte inte undertecknad särskilt mycket. Aningen tunna och nasala sångröster.
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Kolla in de läckra hörlurarna! Notera namnet YH-5000SE. Yamahas mest ambitiösa flaggskepp bland hörlurar.
Ingenting bör låta så Ingen bas, ingen trådlös laddning, ingen brusreducering. Ljudet av ingenting är inte imponerande.
... Kosta vad det kosta vill Mark Levinson har aldrig gjort billiga saker och de tänker inte börja nu. Här är deras första trådlösa, brusreducerande hörlurar. Men hur bra är de?
Hör mer av din omgivning med dessa öronsnäckor Många människor är mest intresserade av ljuddämpning i öronsnäckorna. Men ibland behöver man faktiskt höra sin omgivning. Creative Sensemore Air går längre än de flesta.
Sticker ut En, i sammanhanget, tung och stor sportpropp som levererar både med komfort och ljud.
Förbaskat bra från Focal Focal Bathys är en ”måste ha”-produkt med exceptionell ljudkvalitet, fantastisk komfort och strålande brusreducering.
Följ Ljud & Bild