Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 3 elektriska tandborstar

Smart tandvård med renare tänder

Turen med tandborsten är inte längre en tråkig rutin. Moderna eltandborstar ger goda råd, putsar och sköter om och visar resultatet i diagram – och så pratar de med oss.

Av / 2024-04-26 - 13:10
3 elektriska tandborstar
Natasja Broström

Produkter i detta test

Att borsta tänderna är förmodligen en av de mest rutinmässiga sakerna inom personvård. Tandkräm på, under kranen med borsten och in i munnen. Efter två minuter (eller mindre) är sessionen över.

Så är det inte längre. Dagens tandborstar är avancerade apparater som håller koll på om vi gör jobbet ordentligt. Gärna i två minuter eller mer. De ger uppmuntran eller förmaningar via en app och lägger in din borstning i en kalender. Några av dem kan till och med prata med oss ​​eller ge ifrån sig små ljud och melodier när det är dags för en uppladdning.

De tre deltagarna i grupptestet är väldigt olika inifrån och ut. Från vänster till höger: Oclean, Oral-B och Philips. (Foto: Natasja Broström)

Med så många alternativ i en basapparat kan det vara svårt att välja vad man verkligen behöver för att hålla tänderna i toppform. Vi har därför valt ut tre olika typer av deltagare till vårt grupptest, så det finns något för varje smak och plånbok.

Olika priser och funktioner

Vår första deltagare, Oral-B:s 3S, har inte många funktioner förutom en inbyggd sensor som mäter trycket mot tänderna. Det är verkligen ingen kritik. Faktum är att Oral-B levererar det bästa resultatet i testet när det gäller att få släta (rena) tänder.

Läs också Massage när och var du vill Välgörande massage så ofta jag vill utan att behöva lämna hemmet. Det tackar väl ingen nej till?!

Mer avancerad är Ocleans toppmodell, X Ultra S. Här kan du på framsidan av skaftet och i appen leka med en mängd inställningar. Oclean kan också (med trevlig tjejröst) berätta för dig vad du ska göra. Efter borstningen får du en 3D-karta över tänderna, som visar med färger hur duktig du varit (och var du var slarvig).

Oclean har en myriad av inställningar som kan spåras på frontdisplayen och i appen. (Foto: Oclean)

Överst på prisskalan ligger Philips Sonic DiamondClean 9000, men ett högre pris ger inte automatiskt mer valuta för pengarna. DiamondClean löser uppgiften på samma nivå som Oral-B 3S, men kostar också en hel del mer.

Så testade vi

Tillverkare av tandborstar är inte rädda för att gapa stort. På kartongen till Oral-B och Philips står högt och tydligt vad vi kan förvänta oss av enheten.

Tandborsten från Oral-B ger dig 100 procent renare tänder på en vecka. Philips trumfar med ett löfte om vitare tänder på bara tre dagar. Naturligtvis måste båda påståendena testas inom den angivna tidsperioden.

Testets mest basala deltagare är från Oral-B. Den enda smarta funktionen är en trycksensor med tre inställningar. (Foto: Oral-B)

De tre deltagarna testades också med olika inställningar påslagna. Till exempel kan Ocleans tandborste finjusteras för användare som (likt undertecknad) älskar rödvin. Inställningen är tänkt som extra vård runt hörnen för tänder som utsätts för färgande och sura ämnen eller cigaretter.

Testdeltagarna från Philips och Oclean kan kopplas till en app, medan Oral-B 3S håller sig till en trycksensor och tre inställningar på framsidan. Frågan är om en app förbättrar borstningen. Eller snarare, om vi förbättrar våra insatser när vi mäts och ”övervakas”.

Sammanfattningsvis bör en bra tandborste ge rena tänder. En app, snygg design eller extrafunktioner kan göra tandvården mindre rutinmässig. Det är bara inte säkert att det blir bättre.

Produkter i detta test

Oclean X Ultra S

Tandvård med inbyggt tal

Ocleans X Ultra S polerar tänderna släta. Inbyggd röst, app och display ger intrycket av en avancerad tandborste, men det mesta gör egentligen ingen skillnad i praktiken.

Bra grepp tack vare en lite sträv yta och något kantigt skaft. Tydlig och enkel display. Ger känslan av rena tänder.
Osäker uppdatering, som orsakar förödelse på skärmen. Ger inte känslan av ett bättre resultat än andra mindre smarta testdeltagare, som till exempel Oral-B iO3.
Läs hela testet

Oral-B iO 3S

Renare tänder på en vecka

Nya lillebror i familjen Oral-B är en opersonlig men effektiv bekantskap. Oral-B iO 3S håller vad som utlovas på kartongen.

Enkel tandborste med tre tryckinställningar. Mikrovibrationerna ger snabbt resultat i form av tänder som, med tungan, känns renare och slätare än tidigare.
Ingen app eller alternativ för avancerad personlig inställning eller historik. Blir lätt kletig att hålla i.
Läs hela testet

Philips Sonic DiamondClean 9000 / HX9911/88

Elegant och högljudd tandborstning

Rolls Royce-modellen DiamondClean 9000 är snygg, men låter som en skärbrännare inne i munnen. Kanske är oväsendet värt det, för Philips lovar vitare tänder på bara tre dagar.

Fyra inställningar för borstning lätt åtkomliga på framsidan. Är säkrad så att borsten kan användas i badet. Snabb att ställa in i appen.
Blir kletig och får synliga fläckar av vatten och tandkräm. Plastaktigt borsthuvud, som bryter med den annars snygga designen.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Ljud & Bild
Rulla till toppen