Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Philips Sonic DiamondClean 9000 / HX9911/88

Elegant och högljudd tandborstning

Rolls Royce-modellen DiamondClean 9000 är snygg, men låter som en skärbrännare inne i munnen. Kanske är oväsendet värt det, för Philips lovar vitare tänder på bara tre dagar.

Av / 2024-04-26 - 13:10
Philips Sonic DiamondClean 9000 / HX9911/88
Natasja Broström

Philips är ett välkänt varumärke när vi pratar om tandborstar. Du får (oftast) design, kvalitet och ett synligt och märkbart resultat. Särskilt det senare är till glädje för dig och din plånbok, och till förtret för din tandläkare, om hen gillar att skriva ut räkningar.

Philips har ett större urval av modeller att välja mellan. Från enkla typer av tandborstar till avancerade med app och interaktiv front med mera. Philips Sonic DiamondClean 9000 tillhör helt klart den senare kategorin. Och det är en Special Edition vi har att göra med.

Philips är därför inte heller blyga för att skryta om vad modellen levererar och presterar. På framsidan av lådan till DiamondClean 9000 utlovas du kort och gott ”Whiter teeth in just 3 days”. Frågan är om det stämmer.

DiamondClean har en snygg och enkel design. Tyvärr gör det också att tandborsten blir kletig att hålla i, och den blir lätt synligt fläckig. (Foto: Philips)

Manualen som följer med är föredömligt enkel. En liten broschyr på två sidor med teckningar snarare än långa förklaringar i ord. Du laddar ner appen ”Philips Sonicare” från App Store eller Google Play. Därefter synkroniserar du tandborsten via Bluetooth och sedan är du redo att få vitare tänder.

Design och rengörning

När jag packade upp DiamondClean 9000 ur kartongen blev jag positivt överraskad. Tandborsten har en viss tyngd i handen, men på ett gediget, läckert sätt. DiamondClean är inte obehagligt tung att hålla i när den används.

Smak är personligt, ja, men jag tycker att tandborstens blåsvarta färg med diskret upplyst meny är snygg att titta på. Nästan som om det har funnits en designavdelning inblandad. Tandborsten finns även i en vit-rosa version. Färgerna med glidande övergång är det speciella med denna Special Edition av DiamondClean.

Tyvärr är ytan mycket känslig för fläckar. Vattnet från mitt kommunala vattenverk är uppmätt att vara något av Danmarks hårdaste. Även små droppar lämnar lätt en kalkfläck. Samma sak händer med dropp av tandkräm.

Läs också Sprid ett ljus på dina tänder Be Lucent Prism har enkla smartfunktioner som inte kräver en mobiltelefon men som förbättrar din tandborstning.

Philips lösning på fläckarna visas i manualen. Enligt teckningen ska du ta bort borsthuvudet, rengöra skaftet i vatten och torka av med en trasa. Inte precis en enkel och smidig metod.

Min första tanke var att den mörka färgen på skaftet är anledningen till att DiamondClean lätt samlar på sig synliga fläckar. Ingen av grupptestets två andra deltagare, Oral-B och Oclean, fick fläckar på skaftet. De har handtag i rosa respektive ljusgrönt.

Jag kollade närmare på modellerna från Oral-B och Oclean, men hittade inga fläckar på skaften. Så det måste vara ytan på DiamondClean som lätt får fläckar. Det faktum att Philips i sin manual uttryckligen råder dig att torka av skaftet kan tyda på det.

En annan irritation är att Sonicare DiamondClean 9000 levereras med ett borsthuvud som inte alls matchar modellens utseende. Medan skaftet är snyggt och diskret ser huvudet billigt ut på ett plastigt sätt.

Jag kunde inte heller få borsthuvudet på plats hela vägen in i skaftet. En liten öppning uppstod runt halsen. Det påverkade inte tandborstens prestanda, men det ser bara ofärdigt ut. Dessutom samlar det också upp vatten (och fläckar).

App och inställningar

När tandborsten är inom räckhåll för din smartphone synkroniseras din borsthistorik via Bluetooth i appen Sonicare. Klicka på ”View dashboard” eller på ikonen med tre kolumner längst ner i appen för att få en översikt på vecko- eller månadsbasis.

Philips Sonicare-appen är enkelt designad. Du får tips, tricks och möjlighet att synkronisera med kalendern, så att du inte missar en tid hos tandläkaren. (Skärmdump: iOS)

Översikten avslöjar också om du har tillräckligt med tryck. Sådant registreras även via borsthuvudets sensor. Appen har en rad tips och förslag för att borsta, till exempel vilken vinkel du bör använda.

C3-borsthuvudet som ingår i kartongen är av typen Premium Plaque Control. Enligt Philips är det designat för djuprengöring med mjuka, flexibla sidor och borst. I kombination med de fyra inställningarna på framsidan av skaftet bör du vara på god väg.

De fyra inställningarna är: clean, white+, gum health och deep clean+. Du växlar genom att trycka på den inbäddade knappen som finns under skaftets på/av-knapp. Om jag väljer White+ borde magi alltså åstadkommas: vitare tänder på bara tre dagar.

Effekt och funktioner

Nu när Philips lovar det ska det givetvis testas om tandraderna blev vitare. Jag konsumerar kaffe, te och rödvin. Inte det bästa om tänderna ska förbli vita, men förmodligen en bra utgångspunkt för ett test.

Till skillnad från ett W3 Premium-borsthuvud från Philips synkroniseras inte ett C3-borsthuvud automatiskt med handtagets White+-inställning. Det får jag göra själv. När jag slår på den avger C3 ljudvibrationer med 62 000 rörelser per minut. Det kan både kännas och höras.

Läs också Vad är det som väger? Vikten är verkligen bara en siffra. Det som är intressant på riktigt är vad som egentligen väger i våra kroppar.

Vibrationerna ska bekämpa plack mellan tänderna och längs tandköttskanten. Borsthuvudet är lätt att flytta runt inne i munnen och skickar lätt tandkrämspray på spegeln. Speciellt på grund av den avlånga utformningen med upphöjda hårstrån i båda ändarna av borsthuvudet.

Jag lärde mig att hålla munnen stängd runt halsen på borsthuvudet för att undvika sprayandet. Ljudet, å andra sidan, var lite mer utmanande. C3-borsthuvudet låter nämligen som en skärbrännare inne i munhålan.

Slutsats

Sonicare DiamondClean 9000 är en av de snyggaste tandborstarna jag någonsin haft. Den är läcker att använda, har en viss tyngd och gör sitt jobb med att rengöra tänderna.

De fyra grundinställningarna är diskret gömda i skaftet, tillsammans med en indikator med tre steg för intensiteten. Ett tryck på skaftets inbäddade knapp ger liv åt inställningarna och lyser upp dem så att du kan välja mellan dem.

Det medföljande resefodralet är ett fult plastfodral utan funktioner. Den övre, genomskinliga delen av laddaren kan tas bort. Förmodligen för att det ska bli lättare att rengöra. (Foto: Philips)

Appen är snygg, men erbjuder inte så mycket annat än tips och tricks, historik och uppmuntran i stil med en app för träning. Borsthuvudet verkar onödigt ”billigt” jämfört med det annars eleganta intrycket.

DiamondClean 9000 gör en bra insats. Tänderna känns släta mot tungan, vilket verkligen inte är otillfredsställande. Det är bara inte samma sak som vitare tänder på tre dagar. Dessutom låter DiamondClean ganska mycket. Trots ljudnivån blir tänderna rena och det är väl det primära syftet med en tandborste. Att den dessutom är snygg att titta på lyfter DiamondClean 9000 till en högre nivå.

Karakter
Philips Sonic DiamondClean 9000 / HX9911/88
Premium

Home tycker

Fyra inställningar för borstning lätt åtkomliga på framsidan. Är säkrad så att borsten kan användas i badet. Snabb att ställa in i appen. Blir kletig och får synliga fläckar av vatten och tandkräm. Plastaktigt borsthuvud, som bryter med den annars snygga designen.

Också i detta test:

3 elektriska tandborstar

Oclean X Ultra S

Tandvård med inbyggt tal

Ocleans X Ultra S polerar tänderna släta. Inbyggd röst, app och display ger intrycket av en avancerad tandborste, men det mesta gör egentligen ingen skillnad i praktiken.

Bra grepp tack vare en lite sträv yta och något kantigt skaft. Tydlig och enkel display. Ger känslan av rena tänder.
Osäker uppdatering, som orsakar förödelse på skärmen. Ger inte känslan av ett bättre resultat än andra mindre smarta testdeltagare, som till exempel Oral-B iO3.
Läs hela testet

Oral-B iO 3S

Renare tänder på en vecka

Nya lillebror i familjen Oral-B är en opersonlig men effektiv bekantskap. Oral-B iO 3S håller vad som utlovas på kartongen.

Enkel tandborste med tre tryckinställningar. Mikrovibrationerna ger snabbt resultat i form av tänder som, med tungan, känns renare och slätare än tidigare.
Ingen app eller alternativ för avancerad personlig inställning eller historik. Blir lätt kletig att hålla i.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Rulla till toppen