Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Oral-B iO 3S

Renare tänder på en vecka

Nya lillebror i familjen Oral-B är en opersonlig men effektiv bekantskap. Oral-B iO 3S håller vad som utlovas på kartongen.

Av / 2024-04-26 - 13:10
Oral-B iO 3S
Natasja Broström

Vissa tillverkare använder många tjusiga ord när de vill sälja något till oss. ”Unik och avancerad”, ”AI-teknologi med hypersensor” och ”12-axligt gyroskop”.

Andra skriver endast vad prylen kan göra. På kartongen till Oral-B:s nya medlem av iO-familjen, iO 3S, står det bara ”100% Cleaner teeth in 1 week ”.

Kartongen i sig är inte värd att skriva om. Den innehåller en laddare, en ikonfylld manual och ett Ultimate Clean-borsthuvud. Om ni är två som delar på tandborsten och har (som de flesta) problem med att dela borsthuvud måste ni investera i ett till. Återförsäljarnas priser börjar från 195 SEK.

Oral-B pluggas in i laddaren och är klar att användas när en inbyggd lampa strax under uttaget för borsthuvudet lyser grönt. När den lyser rött behöver tandborsten laddas igen. Du får ingen app eller andra funktioner. Den enda smarta funktionen hos iO 3S är en knapp på handtaget med tre inställningar: Daglig rengöring, sensitiv för tandköttet och whitening av tänderna.

Läs också Laga mat som på restaurang Från kockarnas hemliga teknik till något vi alla kan göra hemma för ett perfekt resultat. Sous vide har blivit vardagsmat.

Jag avsatte sju dagar för att testa Oral-B:s påstående. Enligt löftet på kartongen ger den enkla modellen i iO-familjen 100 procent renare tänder på en vecka. Utan AI, app och fleraxlig gyrosensor.

Mikrovibrerande borst

3S är lillebror i Oral-B:s iO-familj av tandborstar. Med ”lillebror” menar jag att 3S varken har intelligent styrning, app eller något annat smart som till exempel iO4 och iO5. Vill du ha hela paletten av smarta funktioner bör du satsa på toppmodellen, Oral-B iO10. En supertandborste, som vi för övrigt utsåg till årets bästa 2023-2024.

Å andra sidan är 3S utrustad med samma iO-teknik som resten av familjen. Enligt Oral-B ligger tekniken i ett ”tandläkarinspirerat” borsthuvud. I praktiken är det bara ett runt huvud med mikrovibrerande borst.

Du får inga snygga designerdetaljer med Oral-B:s iO Series 3S. Modellen finns i tre färger med samma sorts standardladdare och funktioner i form av en trycksensor. (Foto: Oral-B)

Borsthuvudet har en inbyggd sensor. Tandborsten lyser rött mellan borsthuvudet och skaftet om du trycker borsthuvudet för hårt mot tänderna. Samma lampa ändras till grönt när du lättar på trycket i din borstning.

Du kan byta ut det medföljande borsthuvudet mot andra iO-typer. Till exempel Gentle Care, Radiant White och Specialized Clean. Det sistnämnda har speciella, snedställda strån och är designat för personer med tandställning, sneda tänder eller implantat. Jag valde att behålla borsthuvudet Ultimate Clean på. Vem vill tacka nej till 100 procent renare tänder på en vecka?

Renare tänder med enkelt tryck

Du växlar mellan de tre lägena genom att trycka på knappen och hålla den intryckt i två sekunder. Ingenstans på tandborsten syns vilken inställning som är vald just nu. Istället kommer det att framgå av trycket som tandborsten arbetar med.

Jag växlade fram och tillbaka mellan inställningarna för känsligt tandkött och vitare tänder. Rotationen av borsthuvudet blev omväxlande svagare och starkare. Jag fick dock inga märkbara eller synliga resultat i form av mindre irriterat tandkött eller synbart vitare tänder. I rättvisans namn ska det nämnas att jag inte lider av känsligt eller blödande tandkött.

Läs också Gör plats i köksskåpet Multimaskinen från de professionella restaurangköken pockar på plats i ditt hem.

Vi är (också) olika när det kommer till hur vi borstar. Vissa vill ha ett större tryck. Andra borstar kortare eller längre än de i manualen rekommenderade två minuterna. Det slutade med att jag höll mig till inställningen ”daglig rengöring” och borstade i ungefär två minuter om dagen.

Användningen av Oral-B 3S gav snabbt resultat. Redan innan veckan var över kände jag skillnaden. Mina tänder var märkbart slätare att beröra med tungan. En slät yta är en bra indikator på rena tänder. När vi har ”grova” tänder beror det ofta på plack, tandsten och andra bakteriebeläggningar. Vi känner det efter en dag (eller en kväll) utan borstning. Då är tandraden långt ifrån smidig och läcker att känna på med tungan.

Slutsats

Glöm finjusteringar, app och grafisk användningshistorik. Vill du ha en tandborste med personliga möjligheter behöver du skaffa en mer avancerad (och dyrare) modell.

Oral-B:s 3S har få inställningar och inga ”presenter” i kartongen i form av resefodral, bara ett borsthuvudställ i gummi. Tryckknappen med de tre sensorinställningarna på skaftet är det smartaste Oral-B iO Series 3S har att erbjuda.

Det är precis lika tråkigt som det ser ut. Oral-B iO Series 3S har ett litet stativ som ingår i kartongen, för totalt tre borsthuvuden. (Foto: Natasja Broström)

Med tanke på pris och prestanda får du mest för pengarna med Oral-B iOs Series 3. Tandborsten uppfyller (nästan ordagrant) vad som utlovas på kartongen: renare och slätare tänder på en vecka. I mitt fall till och med under en vecka. Om tänderna blivit 100 procent renare jämfört med tidigare får jag ta ett snack med min tandläkare om.

Karakter
Oral-B iO 3S
Basic

Home tycker

Enkel tandborste med tre tryckinställningar. Mikrovibrationerna ger snabbt resultat i form av tänder som, med tungan, känns renare och slätare än tidigare. Ingen app eller alternativ för avancerad personlig inställning eller historik. Blir lätt kletig att hålla i.

Också i detta test:

3 elektriska tandborstar

Oclean X Ultra S

Tandvård med inbyggt tal

Ocleans X Ultra S polerar tänderna släta. Inbyggd röst, app och display ger intrycket av en avancerad tandborste, men det mesta gör egentligen ingen skillnad i praktiken.

Bra grepp tack vare en lite sträv yta och något kantigt skaft. Tydlig och enkel display. Ger känslan av rena tänder.
Osäker uppdatering, som orsakar förödelse på skärmen. Ger inte känslan av ett bättre resultat än andra mindre smarta testdeltagare, som till exempel Oral-B iO3.
Läs hela testet

Philips Sonic DiamondClean 9000 / HX9911/88

Elegant och högljudd tandborstning

Rolls Royce-modellen DiamondClean 9000 är snygg, men låter som en skärbrännare inne i munnen. Kanske är oväsendet värt det, för Philips lovar vitare tänder på bara tre dagar.

Fyra inställningar för borstning lätt åtkomliga på framsidan. Är säkrad så att borsten kan användas i badet. Snabb att ställa in i appen.
Blir kletig och får synliga fläckar av vatten och tandkräm. Plastaktigt borsthuvud, som bryter med den annars snygga designen.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Rulla till toppen