Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Be Lucent Prism

Borsta tänderna med en innovativ eltandborste

Be Lucent Prism har enkla smartfunktioner som inte kräver en mobiltelefon men som förbättrar din tandborstning.

Skrivet av / 2024-01-19 - 09:32
Be Lucent Prism
Peter Gotschalk

Det är inte bara inom mobiltelefoner och artificiell intelligens som vi ser att det dyker upp nya företag som försöker ta sig an de stora aktörerna på marknaden med hjälp av innovativ teknik. Det händer också inom eltandborstar. Möt Be Lucent, ett nytt svenskt företag som försöker locka till sig konsumenterna med den nya eltandborsten Prism, som vi testar här.

Som vi skrev i vårt test av Philips Sonicare Prestige 9900 finns det annars två stora varumärken som du behöver känna till om du letar efter en eltandborste: Oral-B och Philips.

Det är ganska stor skillnad mellan hur Oral-B och Philips utför själva tandborstningsprocessen. Alla Oral-B-eltandborstar har en rund borste som roterar under tiden den rengör tänderna. Philips eltandborstar i Sonicare-serien använder däremot ljudimpulser för att avlägsna plack. Borsthuvudet rör sig snabbt från sida till sida över tandytan, samtidigt som soniska vibrationer har en omrörande effekt på blandningen av tandkräm och vätskor i munnen, vilket i sin tur har en placklösande effekt.

Be Lucent Prism
Den svenska elektriska tandborsten är IPX8-certifierad och alltså helt vattentät. (Foto: Be Lucent)

Det är precis så som Be Lucent Prism också fungerar, vilket är skälet till att vi kallar Prism för en sonisk eltandborste i specifikationerna. Det svenska märket försöker inte uppfinna hjulet på nytt när det gäller själva processen att borsta tänderna. Däremot har Be Lucent stoppat in de smarta funktionerna i själva eltandborsten, så att du inte behöver vare sig en mobiltelefon eller en app för att utnyttja tekniken fullt ut.

Vill du spela smart?

De smarta funktionerna i Be Lucent Prism inkluderar en trycksensor som automatiskt startar borstningen så fort borsthuvudet kommer i kontakt med tänderna. Eltandborsten håller också koll på om du trycker för hårt när du borstar, och sist men inte minst har Prism en inbyggd timer som hjälper dig att borsta tänderna i minst två minuter – med en påminnelse varje halv minut om att det är dags att borsta ett nytt område i munnen.

Be Lucent Prism
Be Lucent Prism styrs med en enda knapp som sitter högst upp på handtaget. (Foto: Be Lucent)

Be Lucent Prism har tre olika borstningsinställningar: vanlig borstning (hög frekvens av vibrationer), skonsam borstning för känsliga områden (mjuk styrka för att skydda tandköttet) och en inställning som fokuserar på att ta bort plack för vitare tänder (pulserande vibrationer). Du växlar mellan inställningarna direkt på tandborsten, som för övrigt säljs med en bas med laddare samt ett extra borsthuvud. Det finns däremot ingen strömadapter med i förpackningen.

Be Lucent räknar nog med att du har många sådana liggande i lådorna hemma, men eftersom basen har en USB-A-kabel hoppas vi att du har en äldre nätadapter liggande, annars måste du använda datorn för att ladda din eltandborste. Det tar ungefär åtta timmar, men då räcker Prism också i flera dagar. Fast lååångt ifrån de 90 dagar som tillverkaren utlovar i bruksanvisningen.

Mintgrön

Rent designmässigt är Be Lucent Prism en läckerbit. Både eltandborsten och basen är ljusgrön och basen lyser när borsten laddas eller om du av misstag trycker borsten för hårt mot tänderna, som nämnts ovan.

Be Lucent Prism
Längre ner på den elektriska tandborstens handtag kan du se vackert utformade grafiska symboler som visar den valda borstinställningen (Foto: Be Lucent)

Dessutom finns det bara en knapp på själva handtaget. Den kan du använda för att börja tandborstningen om du inte kan vänja dig vid den tryckkänsliga funktionen, och om du håller knappen intryckt i ett par sekunder när du borstar så växlar den mellan de tre borstningsinställningarna. Enklare kan det inte bli.

Men …

Tyvärr håller inte Be Lucent Prism inte allt den lovar. Huruvida tryckkänsligheten fungerar som den är tänkt beror på i vilken vinkel du håller tandborsten. Om vinkeln är för skarp, för att du ska kunna nå de bakersta kindtänderna i underkäken, har den automatiska tryckkänsligheten uppenbarligen svårt att känna av det och Prism slutar vibrera om du inte har startat eltandborsten med knappen.

Och även om eltandborsten visserligen tar tiden när du borstar och vibrerar när det är dags att borsta någon annanstans i munnen, så ska du veta att Prism inte har någon aning om var i munnen den befinner sig. Det är helt enkelt bara så att den elektriska tandborsten tar tid på hur länge du har borstat. Någon guidad tandborstning är det inte tal om. Du kan också se timern på själva handtaget, men det är inte särskilt praktiskt eftersom det är svårt att hålla tandborsten i munnen och se siffrorna på handtaget samtidigt.

Läs också Noll hål! Oral-B iO10 använder artificiell intelligens för att guida dig i realtid när du borstar tänderna.

Slutsats

Be Lucent Prism är inte ett dåligt första försök från det svenska företaget. Konceptet är väl genomtänkt och vi gillar de smarta funktionerna som tryckkänsligheten som automatiskt startar borstningen och den inbyggda timern.

Var bara medveten om att Prism inte är mer intelligent än så. Den kan inte guida dig under borstningen, mer än att ta tiden på hur länge du borstar. Tryckkänsligheten fungerar inte heller hela tiden och vi tycker att det är en brist att basen inte levereras med en strömadapter. Speciellt eftersom kabeln till laddaren är USB-A, vilket inte är helt modernt. Var också medveten om att laddningen i Prism inte alls håller lika länge som tillverkaren lovar.

 

Karakter
Be Lucent Prism
Basic

Home tycker

Smarta funktioner som tryckkänslighet som aktiverar automatisk borstning. Plus enkel användning, tre olika borstinställningar och en timer med vibration som påminner dig om att borsta tänderna på ett nytt ställe i munnen. Levereras utan nätadapter och kabeln till laddaren har bara USB-A. Tryckkänsligheten missar om tandborstens vinkel i munnen är för skarp. Batteritiden är inte så bra som utlovat och timerfunktionen har inget gemensamt med guidad borstning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Städa med rena händer

Trött på vintern? Skaffa en batteridriven snöslunga

Oroa dig inte. Ditt hem är säkert!

Inte bra nog, Dyson

Är dammsugare och skurhink ett minne blott?

Sprid ett ljus på dina tänder

Enkelt och praktiskt utan att vara smart

Ljus, kamera...

Fransk bänkdiskmaskin är roligare än Netflix

Full koll på strömmen hemma

Färskbryggda växter

Elektrisk tandborste i Business Class

Ljud & Bild
Rulla till toppen