Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Philips Sonicare Prestige 9900

Borsta tänderna i Business Class

Philips Sonicare Prestige 9900 är en av de smartaste och bästa eltandborstarna som går att köpa för pengar. Men den är fullständigt beroende av mobilen.

Skrivet av / 2024-01-01 - 13:45
Philips Sonicare Prestige 9900
Peter Gotschalk

Om man är på jakt efter en eltandborste så finns det två stora märken man ska känna till: Oral-B och Philips. Det finns naturligtvis eltandborstar från andra tillverkare också, men Oral-B och Philips tar upp mest plats i butikshyllorna.

De två tillverkarna har var sin eltandborste i den absoluta lyxklassen, men hittills har vi bara testat den ena. Oral-B iO10 blev vi så förtjusta i att den nyss vann utmärkelsen Årets bästa Smart Home-produkt i kategorin Hälsa och personlig vård.

Därför är det på tiden att vi borstar tänderna med den bästa och dyraste eltandborsten från konkurrenten Philips: Sonicare Prestige 9900. Inte minst eftersom det faktiskt är ganska stor skillnad på hur Oral-B och Philips gör själva tandborstningen.

Alla Oral-B-tandborstar fungerar nämligen genom att en rund borste svänger och roterar när den rengör tänderna. Philips Sonicare-eltandborstar använder däremot ljudimpulser för att avlägsna plack. Borsthuvudet rör sig snabbt från sida till sida över tandytan, samtidigt som soniska vibrationer har en omrörande effekt på blandningen av tandkräm och saliv i munnen, vilket i sin tur har en placklösande effekt.

Philips Sonicare Prestige 9900
Philips Sonicare Prestige 9900 finns i färgerna Champagne och Midnight, och till skillnad från de flesta andra eltandborstar har den ingen display och bara en enda på/av-knapp. (Foto: Philips)

Så är det alltså Philips Sonicare Prestige 9900 fungerar, och dessutom är den elektriska tandborsten naturligtvis smart. Om den är tillräckligt smart ska vi återkomma till.

Minimalistisk design

Först ska vi betona vilken läcker produkt vi har att göra med. Philips Sonicare Prestige 9900 finns i färgerna Champagne och Midnight och till skillnad från de flesta andra eltandborstar har den ingen display och bara en enda på/av-knapp. Borstintensiteten anges av tre små lysdioder under knappen och en annan lysdiod längst ned på handtaget talar om när tandborsten är påslagen.

Philips Sonicare Prestige 9900 levereras dessutom med ett läderliknande fodral som håller den säker och laddad när du reser (med plats för två borsthuvuden). Fodralet får ström från en USB-C-kontakt och levereras med en egen laddningskabel.

När du är hemma får tandborsten ström från en riktigt stilig laddningshållare med en genomskinlig plasttopp som kan lyftas av så att den är enkel att göra ren. Förutom detta har hållaren ingen funktion och den minimalistiska designen innebär att i stort sett all styrning av eltandborsten sker via Philips Sonicare-app. Förutom att slå på och stänga av med knappen kan man nämligen bara justera borstintensiteten med de ovan nämnda lysdioderna, som styrs med hjälp av touch.

Ingen hjälp utan Sonicare-appen

Här kommer vi till en annan stor skillnad mellan Philips lyxtandborste och Oral-B iO10. Förutom att den använder en annan metod för att borsta tänderna fungerar Oral-B iO10 helt problemfritt på egen hand, medan Philips Sonicare Prestige 9900 utan hjälp av Sonicare-appen i mobilen i princip är lika dum som en helt vanlig Colgate-tandborste.

Philips Sonicare Prestige 9900
Eltandborsten levereras med ett läderliknande fodral som håller borsten säker och laddad under resan. (Foto: Philips)

Oral-B-tandborstens magnetiska laddare kan guida tandborstningen med hjälp av sex ljusfält som representerar olika zoner i munnen och som skiftar från blått till vitt när du har borstat färdigt i respektive zon. Samma funktion finns naturligtvis även i Oral-B-appen, och så fungerar det faktiskt även med Philips Sonicare Prestige 9900 i Sonicare-appen.

Men utan appen får man ingen hjälp, så man måste själv guida runt Philips eltandborste i munnen. Och eftersom just guidad borstning är det viktigaste tricket en smart eltandborste har, måste man vänja sig vid att alltid ha med sig sin telefon till badrummet när man borstar gaddarna med Prestige 9900.

Philips Sonicare Prestige 9900
Borstintensiteten visas av tre små lysdioder under knappen, och en annan lysdiod längst ned på handtaget visar att tandborsten är påslagen. (Foto: Philips)

Smart, men inte tillräckligt smart

Det är inte bara guidad tandborstning som är beroende av Sonicare-appen. Det gäller faktiskt det mesta av styrningen av Prestige 9900. Det enda du kan göra utan appen är faktiskt, som redan nämnts, att sätta på och stänga av den, samt justera borstintensiteten, allt annat måste göras på mobiltelefonen. Till exempel växla mellan de fem tillgängliga borstningslägena (Clean, White+, Gum Health, Deep Clean och Sensitive). Ett annat irritationsmoment är att appen inte kan ansluta till tandborsten under tiden den laddas, så man måste ta bort den från laddaren och antingen ställa den ifrån sig eller hålla den i handen medan man ändrar inställningarna i appen.

Man kan naturligtvis låta bli mobilen och bara använda Philips Sonicare Prestige 9900 som en helt vanlig eltandborste, men då får man klara sig utan den guidade borstningen, även om resultaten synkroniseras med appen nästa gång den ansluts till mobiltelefonen.

Det är verkligen synd, för på alla andra områden är Prestige 9900 riktigt smart. Till exempel kan den guidade tandborstningen anpassas genom att fördefiniera specifika fokusområden som kräver extra uppmärksamhet, och eltandborsten kan också ställas in för att justera intensiteten om du till exempel trycker för hårt när du borstar tänderna.

galleri1 galleri2 galleri3 galleri4 galleri5 galleri6
<
>
Exempel på kontroller och inställningar i Sonicare-appen. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Till skillnad från Oral-B iO10 vill Prestige 9900 alltid att du ska följa samma rutt genom munnen när du borstar, men ett annat inställningsalternativ i appen är att du kan definiera var du börjar – till exempel kindtänderna till vänster i överkäken, till höger i underkäken, eller vad du än föredrar – och för det mesta är tandborsten ganska bra på att känna av var du borstar. Och om du inte har varit tillräckligt noggrann får du borsta i ytterligare mellan 30 sekunder och 1 minut längre efter den första guidade turen, så att du får med allt.

Slutsats

Med Philips Sonicare Prestige 9900 kan du borsta tänderna i Business Class. Eltandborsten använder soniska impulser för att avlägsna plack från tänderna och när den är ansluten till din mobiltelefon via Bluetooth har Sonicare-appen en rad smarta funktioner, varav den viktigaste är guidad borstning.

Själva eltandborsten har en elegant och minimalistisk design, vilket i sin tur innebär att de allra flesta inställningar och funktioner bara nås från appen. Det gör Philips Sonicare Prestige 9900 en smula mer beroende av mobilen än vad vi hade velat, för utan Sonicare-appen är Prestige 9900 inte smartare än en vanlig Colgate-tandborste.

Men om man tar med sig sin mobiltelefon in i badrummet har Philips Sonicare Prestige 9900 lika många funktioner som sin närmaste konkurrent, så egentligen handlar det om huruvida man föredrar soniska impulser eller det roterande runda tandborsthuvudet när man ska välja mellan Oral-B och Philips.

Karakter
Philips Sonicare Prestige 9900
Premium

Home tycker

Snygg, minimalistisk design. Massor av smarta inställningar och funktioner, inklusive guidad tandborstning. Kan i stort sett bara styras via appen. Och den kan inte ens styra tandborsten om den står i laddaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Trött på vintern? Skaffa en batteridriven snöslunga

Oroa dig inte. Ditt hem är säkert!

Inte bra nog, Dyson

Är dammsugare och skurhink ett minne blott?

Sprid ett ljus på dina tänder

Enkelt och praktiskt utan att vara smart

Ljus, kamera...

Fransk bänkdiskmaskin är roligare än Netflix

Full koll på strömmen hemma

Färskbryggda växter

Elektrisk tandborste i Business Class

Mer ström var du än befinner dig

Ljud & Bild
Rulla till toppen