Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xiaomi Smart Pet Food Feeder

Få sinnesro med exakt och pålitlig matning av husdjuret

Xiaomis foderautomat är ett bra exempel på det smarta hemmet där rutinsysslor sköts bättre av uppkopplade automater än du hade kunnat göra det själv.

Av / 2023-06-09 - 09:00
Xiaomi Smart Pet Food Feeder
Jonas Ekelund

Att ha husdjur är väldigt trevligt och på många sätt avslappnande. Däremot kräver det disciplin med matningen och det kan orsaka besvär om man har ett matvrak som inhalerar all mat som hälls upp. Då gäller det att hålla koll på portioner och tider så att man inte får en katten Gustaf. Däremot leder det ofta till störande tiggande. Det gör det också svårt att vara borta, ens delar av dagen.

Av den anledningen skaffade jag en gammal hederlig foderautomat som man skulle programmera med några knappar och ett litet teckenfönster. Det kändes som att ställa in en väckarklocka från 90-talet och var ologiskt, tidsödande och irriterande. Jag kände inte heller att jag litade på portionerna den matade ut eller att den faktiskt hade matat katten. Till råga på allt var matningsmekanismen ett skämt. Katten kom snart på att om den sträckte in tassen så nådde den matningsmekanismen och om den pillade på den så kom det mer mat! Alltså vaknade jag av kattens brutala inbrottsförsök om nätterna, snarare än att den väckte mig för att tigga. Det var dags att digitalisera.

 

Inte artikelförfattarens katt, då hade det inte funnits mat kvar i skålen. (Foto: Xiaomi)

Design och konstruktion

Xiaomi Smart Pet Food Feeder är en betydligt snyggare och modernare foderautomat än många av de horribla skapelserna man ser i zooaffärerna. De flesta av oss skulle troligen försöka gömma undan dem. Den här gör det faktiskt inget om den står framme i köket.

Det ska sägas med en gång att foderautomaten är till för katter och små hundar. Anledningen till det är inte så mycket kapaciteteten i behållaren eller i skålen utan för att mekanismen är gjord för en viss storlek på torrfoder. Instruktionen säger 5–12 millimeter och påpekar också att den föredrar runda prillor. Så kallat ”annorlunda” former ska man undvika.

Konstruktionen är egentligen väldigt rak på sak och skiljer sig inte mycket från de flesta andra automater. Man har en större behållare med en mekanisk mekanism i botten som roterar för att mata fram prillor så att de ramlar ner i skålen. Behållaren har ett låsbart lock med en silikonkant så att fodret ska hålla sig fräscht. I locket sitter dessutom något som Xiaomi beskriver som ”en patron” som ser till att maten håller sig fräsch och näringsrik.

Själva apparaten är i rejäl plast som känns pålitlig och är lätt att torka av. Skålen är i rostfritt stål och snäpper trevligt nog fast i automaten med magneter. Därmed är det ingen risk att husdjuret släpar i väg med den eller att det hamnar mat i någon springa. Det är också mycket lätt att ta loss den för att diska av den med jämna mellanrum.

Mekanismen är pålitlig och kan inte manipuleras av listiga katter. (Illustration: Xiaomi)

Installation och användning

Tyvärr använder automaten en egen sorts nätadapter, trots att effekten på den är så låg att det mycket väl hade gått att köra USB-strömförsörjning. Det ställer till det lite eftersom sladden bara är 1,5 meter lång. Har man inte lust att börja dra förlängningssladdar blir placeringsmöjligheterna väldigt begränsade.

Installationen är enkel och görs från Mi Home-appen som Xiaomi även använder för andra smart hem-produkter. Där kopplar man upp den på nätverket, väljer vilket rum den står i och sen är det dags att programmera den för just ditt husdjur. I mitt fall fick jag mata in en massa uppgifter om katten, som ålder, vikt, ras, kön och om den var kastrerad. Det kändes seriöst. Men nästa steg var ännu mer detaljerat, då jag fick knappa in alla näringsvärden för fodret jag skulle använda. Med hjälp av det fick jag en rekommendation som låg mycket nära vad jag tidigare fått uträknat manuellt åt mig. Det kändes betryggande. Sedan var det bara att välja antal utfodringar och vilka tider jag ville ha dem. Störtenkelt.

Inställningarna är detaljerade och känns seriösa. (Skärmavbild: Jonas Ekelund)

Sedan automaten installerades har jag inte längre några problem med matningen. Matvraket undersökte den noga men gav snart upp, och nöjer sig nu med vad han får utdelat. Jag litar på att portionerna är korrekta. Och jag kan slappna av om matningen, då jag får en notifiering i mobilen varje gång foder har portionerats ut. Skönt när man inte är hemma. Och skulle det bli strömavbrott så kan den faktiskt drivas med vanliga batterier som backup! Man får även en förvarning dagen innan maten tar slut om att det är dags att fylla på. En ilsken lampa lyser även på automaten så att man inte glömmer bort det.

Det enda irritationsmomentet är den där fräschhets-patronen som redan efter en månad sa till att den behövde bytas. En patron som kostar 199 kronor.

Man har hela tiden koll på om och när det matats och att det finns mat kvar i behållaren. (Skärmavbild: Jonas Ekelund)

Det blir en betydande oväntad extrakostnad. Personligen är jag övertygad om att det bara är ett sätt för tillverkaren att få in en strid ström pengar från oroliga djurägare. Den kan med all sannolikhet ersättas av en påse silica gel, som brukar ligga i kartongen med fuktkänsliga produkter.

Slutsats

Det här är utan tvekan den bästa foderautomaten jag har provat. De tidigare har varit fula, dåligt konstruerade, opålitliga och svåranvända. Xiaomi Smart Pet Food Feeder är istället snygg, välbyggd, pålitlig och enkel att använda.

 

 

Karakter
Xiaomi Smart Pet Food Feeder
Premium

Home tycker

Notifering när maten börjar ta slut. Mycket vetenskaplig uträkning av portioner. Stilren design. Skänker sinnesro när man är bortrest. Kort sladd. Dyr och troligen onödig ”fräschhets-patron”.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Ljud & Bild
Rulla till toppen