Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Philips Lumea IPL 9000 Series BRI958/00

Dags för skönhetssalong hemma

Effektiv hårborttagning utan att behöva lägga tid och pengar på att gå på salong. Och det absolut bästa av allt – det ska vara smärtfritt!

Av / 2023-05-19 - 08:30
Philips Lumea IPL 9000 Series BRI958/00
Åsa Warme Hallén

Okej, detta är ett test av Philips Lumea IPL 9000. Vi snackar alltså hårborttagning. Ett ämne som kan vara känsligt, upprörande och irriterande. Varför kan man inte bara få vara naturlig? Varför är det inte okej med kroppsbehåring? Syftet med detta test är inte att jag ska ge mig in i den diskussionen, så börja inte ens… Syftet är att testa en produkt för de personer som, av någon anledning som de själva får stå för, vill minska eller ta bort oönskad hårväxt.

Visst är det supermysigt att gå till skönhetssalongen och bli ompysslad och omhändertagen. Men handen på hjärtat så är det rätt dyrt och det blir ännu en tid som ska passa in i schemat.

Läs också Noll hål! Oral-B iO10 använder artificiell intelligens för att guida dig i realtid när du borstar tänderna.

Och när de kommer till hårborttagning gör det i många fall ärligt talat skitont! Att vaxa benen är ju inget jag längtar efter precis, för att inte tala om epilering där man använder en elektrisk apparat som drar upp hårstråna med rötterna. Det påstås att elektrolys är en effektiv metod för permanent hårborttagning. Under den behandlingen för man ner en liten nål i hårsäcken, ett par millimeter under huden, och förstör hårsäcken inifrån genom att man leder ned en strömimpuls. AJ!

Vill man vara fin får man lida pin, sa alltid min mamma, men behöver det verkligen vara så?

Förpackning Paketet öppet
<
>
Philips Lumea 9000 ligger snygg och stiligt förpackat. I förpackningen hittar jag själva enheten tillsammans med ytterligare tre tillbehör utöver det som sitter på från start. Här finns också en sladd. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Hur fungerar IPL och vad är det?

IPL, eller Intensivt Pulserande Ljus, är något som används på många salonger för att skonsamt och effektivt ta bort hår. Det är dessutom mer eller mindre smärtfritt. Hurra!

Vid IPL absorberas ljuset av pigmentet i hårstrået och leds ned i hårsäcken. Ljuset omvandlas till värme som i sin tur stimulerar hårsäcken att gå in en vilopaus. Resultatet blir att håret faller av och att mängden hår som växer ut igen gradvis minskar.

Philips Lumea IPL 9000 BRI58/00
Philips Lumea IPL 9000 BRI958/00 är smidig och mjuk att hålla i och använda (Foto: Åsa Warme Hallén).

Och just detta med att IPL arbetar med pigmentet gör detta till en metod som dessvärre inte passar för alla. Är dina hår för ljusa, grå eller röda är det ingen idé att du provar. Alla jag pratat med avråder å det bestämdaste och säger att det inte kommer fungerar. Det saknas helt enkelt pigment för att metoden ska fungera. Det fungerar inte heller om du är för mörk i hyn, då kan det till och med vara farligt. Skälet till detta är att ju mer pigment din hud innehåller, desto mer ljus omvandlas till värme som därmed ökar risken för brännskador.

Och du ska inte köra IPL på tatuerade områden heller!

Fyra olika tillbehör. Kropp (sitter på Lumea 9000) ansikte, bikiniområde och armhålor. De är ergonomiskt utformade för att följa kroppen och därmed komma åt på bästa sätt för optimalt resultat. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Dags att börja

Det är en gedigen instruktionstext som jag faktiskt, för ovanlighetens skull, väljer att läsa igenom rätt noga. När det kommer till min kropp och hud är jag inte lika riskbenägen som med till exempel en robotdammsugare eller ett aktivitetsarmband.

Information 1 Information 2 Information 3 Information 4
<
>
I appen hittar du en mängd information om varför, hur och när. Små informativa filmsnuttar och bilder. (Skärmdump från app)

 

Jag hämtar hem Lumea IPL-appen och skapar mig ett konto. Även i appen finns det en mängd tips och trix och även små filmer som kan vara bra att titta på.

Det hela är otroligt pedagogiskt upplagt och jag skulle vilja säga att det knappast går att göra fel om man bara tar sig tid att läsa.

Läs också Håll koll på din hälsa – enklare än du tror Vi blir bara äldre och äldre. Men vad är det för mening med att bli äldre om jag inte håller mig frisk? Och hur vet jag att jag får till tillräckligt mycket aktivitet i förhållande till sömn och återhämtning?

Hur känns det?

Jag kan tänka mig att vi alla upplever det olika. Men innan du börjar ska du ju göra ett test med Smartskin-sensorn för att dels se vilken hudton du har, och dels kunna känna efter hur det känns. Upplever du smärta eller obehag kan du ju alltid gå ned ett steg.

Personligen kan jag känna att det kommer en lite värmestöt när själva ljusimpulsen kommer men inget mer. Efteråt kan det behandlade området hetta en aning men det är inget som irriterar eller stör mig.

Från appen Fas 1 Fas 2
<
>
Den tillhörande appen är väldigt pedagogisk med tillhörande bilder och lagom mycket text. Jag blir smidigt och enkelt guidad steg för steg. (Skärmdump från app)

Guidning i appen

I appen loggar jag varje behandlad kroppsdel var för sig för varje behandlingstillfälle. Vilken ljusstyrka använde jag. Hur kändes det. Hur upplever jag resultatet. Och jag får även veta när det är dags för nästa behandling.

Upplägget är att du gör de första fyra behandlingarna med 14 dagars mellanrum för att sedan gå över till touch-up-fasen som är en gång/månad. Allt detta läggs naturligtvis in appens kalender och jag får en påminnelse när det närmar sig, jag behöver alltså inte ens hålla reda på det själv.

På ovansidan av Lumea IPL 9000 BRI958/00 hittar du bland annat knapparna du använder för att göra ditt hudtest – eller det som Philips kallar Smartskin-sensorn. Du placerar fönstret mot din hud och trycker på knappen med förstoringsglaset på. Knapparna 1-5 kommer börja lysa och efter ett tag kommer en av dem att börja blinka vilket indikerar att det är just den ljusstyrkan du bör använda på aktuell kroppsdel för bästa resultat. För att bekräfta trycker du sedan på bocken.
Sedan är det bara att köra! (Foto: Åsa Warme Hallén).

Det gäller att vara noggrann

Själva fönstret som ljuset kommer ut genom är inte stort. Och för att det ska bli resultat behöver alla hårsäckar bli behandlade. Det betyder alltså att du behöver vara supernoga när du flyttar din Lumea för att det inte ska bli några luckor.

Att behandla en kroppsdel tar lite tid och kräver att du är noggrann. Själva behandlingsfönstret är inte bredare än ett hyfsat normalt pekfinger. Och den hudbit som inte täcks av fönstret blir inte heller behandlad. Vilket resulterar i att håret växer tillbaka. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Det värsta som kan hända är visserligen bara att du ser att håret växer ut snabbare på vissa ställen än på andra. En tydlig indikation på att du missat just den hudbiten. Detta var något jag personligen upplevde, framför allt efter min första behandling.

Det gäller att hålla Lumea i 90 graders vinkel mot kroppen. Smidigt nog indikerar en liten ljusramp att du är rätt och att det bara är att trycka på blinkningsknappen. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Men i appen finns det många råd och tips om hur jag ska gå till väga för att undvika detta lilla missöde. Och jag vet ju med mig att jag inte alltid är den mest tålmodiga personen, så det får jag ju bara jobba med.

Är det värt pengarna?

Jag tänker att du vid detta lag undrar om det verkligen fungerar? Och är det värt att lägga pengarna på denna märkliga pryl, den är ju trots allt inte helt gratis. Och mitt svar är faktiskt jajamän, det är det.

Läs också Roboten flyttar in En luftrenarrobot som rör sig i ditt hem och renar luften där det behövs. Kan det vara något?

Enligt Philips själva är medianresultatet för hårminskning efter 12 behandlingar 77 % på benen, 64 % i bikinilinjen oh 64 % under armarna. Under testets gång hann jag göra tre behandlingar och jag märkte redan efter första gången att återväxten minskat. Som jag nämnt tidigare hade jag kanske inte varit så noggrann vid första tillfället men det är ju inte produktens fel…

Jag har inte kompetensen att avgöra om detta är exakt samma behandling som görs på salong, eller om den på salong är intensivare på något sätt. Men när jag läser på de flesta utövares hemsidor mer eller mindre lovar de att hårborttagningen är permanent efter 5-8 behandlingar. Att det krävs fler behandlingar vid hårborttagning beror på att håret har tre olika faser: tillväxtfas, övergångsfas och vilofas och det är i tillväxtfasen man vill behandla hårstrået för så permanent resultat som möjligt, men det är samma oavsett vilken metod du väljer att satsa på.

Lumea IPL 9000 BRI958/00 fungerar visserligen sladdlöst men bara under en kortare behandling typ armhålan som kanske tar 2,5 minut. Ska du till exempel behandla en lite större kroppsdel såsom benen behöver du koppla in sladden. Men det är en lång sladd så de flesta kan nog sitt hyfsat bekvämt i soffan framför tv:n och göra behandlingen. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Prisbilden att göra detta på salong varierar såklart men efter att ha kollat runt lite kan du nog räkna med runt 5 500 kronor för hela benen. Närmare 4 000 för hela armarna och vill du bli hårfri på ryggen lär du få pynta upp cirka 4 000 kronor. Och dessa priser är för enbart EN behandling.

Nej, då har jag faktiskt inga problem med att lägga pengarna på Philips Lumea IPL 9000 BRI958/00. Även om Philips inte lovar permanent hårborttagning i all evighet så är prislappen/behandlingstillfälle betydligt, betydligt rimligare och dessutom kan jag sitta hemma med en god kopp kaffe och en härlig ljudbok i öronen. Jag skulle uppskatta att ett ben tar ungefär 10-15 minuter att behandla när du väl är van och har fått in rätta snitsen. Så överdrivet lång tid tar det inte heller.

IPL är en långsiktig behandling och det är inte helt rättvist att vissa en före- och efterbild efter tre behandlingar eftersom jag, enligt instruktionerna, ska raka behandlingsområdet innan varje behandling vilket gör att håret inte syns. Men min upplevelse är ändå att håret på mina armar blir glesare och glesare för varje behandling. Och det upplevde jag redan efter första gången! (Foto: Åsa Warme Hallén).

Och tack vare att appen hela tiden finns med och påminner mig när det börjar bli dags är inte heller någon risk att jag glömmer bort ett behandlingstillfälle.

Slutsats

Jag har full respekt för de som initialt ryggar tillbaka när de ser prislappen på Philips Lumea IPL 9000 BRI958/00. Men har du hår på kroppen på ställen där du inte vill att det ska vara så är det faktiskt väl investerade pengar över tid, förutsatt att du har rätt förutsättningar med hud och hårfärg såklart. Det är smärtfritt (enligt mig), enkelt att göra hemma och du kan få riktigt bra resultat om du bara har tålamod och jobbar systematiskt. Nämnde jag att det är smärtfritt – halleluja!

Karakter
Philips Lumea IPL 9000 Series BRI958/00
High End

Home tycker

Smärtfri. Användarvänlig. Pedagogisk app. Priset.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Städa med rena händer

Ljud & Bild
Rulla till toppen