Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Instant Pot Pro Crisp & Airfryer

Airfryer, ugn, sous vide, tryckkokare och stekpanna i samma maskin!

Multicooker är nästan en underdrift, eftersom Instant Pot kan så mycket att det knappt finns någon utrustning som den inte kan ersätta!

Av / 2023-09-15 - 09:09
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer
Lasse Torp Hansen

Denna multicooker kan bokstavligen ersätta hela ditt kök! Där andra maskiner tacklar specifika utmaningar, samlar Instant Pot Pro Crisp & Airfryer praktiskt taget ALLA köksfunktioner i en liten, rund gryta.

Det är som en häst som både plöjer fältet och vinner guld i dressyr. Den kan göra alla praktiska saker som att steka, baka och tryckkoka. Den kan också göra allt det avancerade som sous vide, slow cooker, dehydrator och airfryer.

Maskinen har en enkel och smart design. En löstagbar induktionsgryta är grunden för det hela.

I den kan du steka eller koka som i vilken annan kastrull som helst. Grytan är till och med diskmaskinssäker. Ett speciellt lock gör att du kan tryckkoka i grytan, vilket drastiskt minskar den tid det tar att tillaga maten. Om du behöver göra soppa eller sjuda mat på rekordtid är en tryckkokare lösningen. Locket kan också användas som ett vanligt lock för ångkokning eller sous vide.

I paketet ingår ett andra lock som har inbyggd värmare och varmluft. När detta lock är monterat kan du använda airfryern och ugnen.

Flera av funktionerna är variationer av varandra. Det är ingen egentlig skillnad mellan baknings- och airfryingknapparna, eftersom de använder samma konvektionsmetod. Man får olika standardinställningar, så de kan användas som en bra utgångspunkt om det är första gången man använder en ny funktion. Man har full kontroll över ugnstemperaturen, som varierar från 21°C till 232°C.

På så sätt har maskinen packat in otroligt många funktioner i vad som i princip är en gryta med en ugn fastspänd ovanpå.

Airfryer
Det turbanformade locket innehåller värmeelementet som gör att man kan baka i Instant Pot.

De smarta tillbehören

Varje kvadratcentimeter i Instant Pot har ett syfte, och det har även tillbehören. Som utgångspunkt får man två praktiska tillbehör med på köpet. Det kan tyckas blygsamt, men det ger  många alternativ. Man får en cylindrisk ”korg” och ett litet metallstativ. Båda är utformade för att placeras i botten av grytan och kan höjas något över den heta botten om så önskas. Korgen har också en löstagbar, perforerad metallskiva som gör att man kan tillaga maten i flera lager. Det är en elegant och enkel lösning som är praktisk för både dehydrering och airfrying. Den lilla metallställningen har höga handtag så att man enkelt kan lyfta en bakform ur och i grytan.

 

Instant pot tilbehør 1 Instant pot tilbehør 2
<
>
Det finns en gräns för hur många bakverk som får plats i Instant Pot, så ett extra lager ger välbehövligt utrymme.

Interaktion och byggkvalitet

Det är inte mycket gissande när det gäller att laga mat med Instant Pot. Varje funktion har en knapp på framsidan av maskinen, och sedan väljer man relevanta temperatur- och tidsinställningar.

De flesta inställningarna görs med ett stort, runt vred i mitten. Detta fungerar särskilt bra för bakning och airfrying, där man väljer temperatur som på en ugn. Det är mer omständligt när man steker eller kokar. Instant Pot använder sina egna termer för att välja temperatur. Det enklaste i det här läget är att använda en manuell inställning istället för deras ”high” eller ”low” inställningar. Det fungerar bra, men att ändra temperaturen är inte lika intuitivt som på en traditionell spis. Det hjälper inte heller att apparaten ger ifrån sig en massa pipande ljud när man mixtrar med inställningarna.

Instant pot knapper
Det finns en liten ljudsymbol, men vi har fortfarande inte lyckats stänga av ljudet. Suck. (Foto: Lasse Torp)

Matlagning

Instant Pot är varken en nödlösning eller en kompromiss i köket. Man kan enkelt använda dess många funktioner varje dag med övertygande resultat. Det blir svårt att få plats med julskinkan, men en hel kyckling med sås och potatis är fullt möjligt. Skrovet kan läggas i tryckkokaren, så har man en färdig soppa till frysen på en timme. Man kan sedan använda den till att göra kanelbullar till efterrätt. Om du är trött nästa dag kan du använda slow cooker-funktionen för att göra världens enklaste coq au vin. Om du känner dig ambitiös är friterad kyckling i air fryer det självklara valet.

 

Instant pot middag 1 Instant pot middag 2 Instant pot middag 3 Instant pot middag 4
<
>
Att laga en hel måltid i Instant Pot kan inte vara enklare. Ugnsfunktionen är helt i nivå med en "riktig" ugn. (Foto: Lasse Torp)

Hel kyckling i ugnen och kanelbullar

En hel kyckling på cirka 1 400 gram – en av de bästa och enklaste måltiderna på planeten – passar perfekt i den medföljande metallcylindern. Vi kunde ha gjort den direkt i grytan, men vi drömde om krispig potatis stekt i kycklingfett, så vi var tvungna att ha fågeln upphöjd över potatisen.

Om man väljer ugn eller airfry på Instant Pot spelar ingen roll. Det är bara de föreslagna inställningarna som ändras. Därför måste man ställa in den som man skulle göra med en varmluftssugn. Luften cirkulerade perfekt runt kycklingen så att skinnet blev krispigt runtom. Potatisen under var gyllene och hade en utsökt kycklingsmak, precis som önskat. Cylindern med kycklingen var lätt att lyfta upp. Efter att ha tagit bort potatisen från botten stekte vi ett par padronpeppar i det återstående kycklingfettet och gjorde slutligen en snabb sås i botten av grytan. Det är svårt att göra enklare, billigare eller godare mat.

Kycklingskrovet lades så småningom tillbaka i grytan, varefter vi fyllde den med vatten och satte på locket till tryckkokaren. Maskinen gjorde resten och en timme senare var vår buljong klar. Det tar vanligtvis mycket längre tid att koka ut all smak ur skrovet. Och till skillnad från baklocket tål tryckkokarlocket maskindisk.

Till efterrätt bestämde vi oss för kanelbullar eftersom vi också testar en matberedare. Vi lyckades få ner fyra stora bullar i en form som fick plats i Instant Pot. Skillnaden mellan kanelbullarna i Instant Pot och de i vanlig ugn var tydlig. Båda gräddades med varmluft, men Instant Pot gav en djupare och mer karamelliserad yta. Förmodligen för att degen var närmare värmeelementet. Hur som helst föredrog vi Instant Pot framför ugnen, vilket återigen bevisar att den inte bara är praktisk, utan också levererar. Storleken och formen är en utmaning för bakverk, men det går att göra.

Instant pot dessert 1 Instant pot dessert 2
<
>
Det var inte nödvändigt att ändra receptet när vi gjorde kanelbullarna i Instant Pot. De blev extra krispiga på toppen, men fortfarande fluffiga inuti. (Foto: Lasse Torp)

Fried chicken i airfryer

Airfryers är otroligt populära, så att ha en inbyggd är ett stort försäljningsargument. I praktiken är en airfryer bara en liten varmluftsugn, så funktionen är logisk. Vi testade den med friterad kyckling. En airfryer utlovar krispig mat med mindre fett, så det kändes som ett självklart val.

Man ställer in temperatur och tid på samma sätt som när man använder ugnsfunktionen. Halvvägs genom tillagningen hörs ett högt, högt ljud från maskinen. Detta indikerar att man behöver pausa maskinen (görs genom att ta bort locket) och skaka runt maten. Vår kyckling blev onekligen krispig, men inte krispigare än den portion vi tillagade i en vanlig varmluftsugn. Vi hade samma utmaning med pommes frites. Det finns en hel del recept som är avsedda för en airfryer, så man kanske behöver lära känna maskinen bättre. Alternativt har en del av airfryer-magin gått förlorad i försöken att maximera funktionerna.

En fördel med Instant Pot jämfört med en ugn är dock att den värms upp mycket snabbare. Så alla rester, färdigrätter och frysta pommes frites går snabbare att tillaga än någonsin.

Instant pot airfry 1 Instant pot airfry 2
<
>
Ett lår är tillagat med airfry-funktionen, det andra är tillagat i en vanlig varmluftsugn. De ser (och smakar) väldigt lika ut. Klyftpotatisen var inte bättre än vanligt, men tillagades snabbt. (Foto: Lasse Torp)

Lat coq au vin i slow cooker

Ibland är man beredd att offra kvalitet för bekvämlighet, och det är där slow cooker-funktionen kommer in i bilden. Den är avsedd för att sjuda mat och är inte annorlunda än att låta en kastrull stå på låg värme i många timmar. Fördelen är att man kan hålla maten förseglad och ha en timer som stänger av den när den är klar. Den kan också hålla maten varm tills man kommer hem från jobbet. I ett försök att se hur långt vi kunde gå i vår lathet bestämde vi oss för att göra världens enklaste coq au vin. Det var hjärtskärande att lägga alla ingredienser, inklusive rå bacon, potatis och svamp, i grytan och fylla på med det mest tvivelaktiga kartongrödvinet som kan köpas för pengar.

Ingenting var förstekt och det hela tillagades i fem timmar på den lägsta inställningen för slow cooker. Resultatet blev mat som smakade mycket bättre än den borde ha gjort. Inget var överkokt och trist, och hela huset doftade gott under tillagningen. Slow cooking är perfekt för billiga köttbitar, och det finns tusentals recept på utsökt mat som sjuder i långsam takt.

slow cook opskrift
Det rekommenderas definitivt att bryna saker innan de kokas, men om man är väldigt lat kan man fortfarande få god mat med Instant Pot. (Foto: Lasse Torp)

Slutsats

Instant Pot Pro Crisp & Airfryer gör faktiskt allt. Det är den ultimata presenten till studenten som snart ska flytta till en lägenhet med pentry eller camparen som älskar att laga mat. Storleken begränsar antalet gäster man kan laga mat till, men i vardagen kan man laga mer än tillräckligt med mat åt gången. Om man bara ska köpa ett nytt köksredskap till sin partner är Instant Pot Pro Crisp & Airfryer svaret.

Karakter
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer
Premium

Home tycker

Faktum är att den kan fungera som ett helt kök i en maskin. Den tar inte mycket plats. Priset är rimligt. Du får både de praktiska och de smarta funktionerna på köpet. Det mesta av utrustningen tål maskindisk. Den ger ifrån sig en massa irriterande pipande ljud. Du behöver förvara 2 olika lock som används för olika funktioner. Som en ren airfryer är den inte den bästa på marknaden.

Också i detta test:

5 smarta köksmaskiner

Kenwood Titanium Chef Patissier XL

Mer bakning, mindre diskning

Kenwood försöker få med så mycket disk som möjligt i samma kastrull. Kenwood Titanium Chef Patissier XL är en dyr maskin, men billigare än sin storebror Cooking Chef XL. Är den ett billigare alternativ eller en kompromiss?

Materialen är solida och hållbara. Vägning, smältning, jäsning och knådning i en och samma maskin sparar disk. Det mesta tål maskindisk. Vissa recept kräver verkligen en matberedare.
Den blir inte tillräckligt varm för att bryna smör. Den större Kenwood Cooking Chef XL kan vara en bättre affär, och den kan användas till mer än bakning.
Läs hela testet

Steba IC 110

Varför måste glassmaskiner vara så dyra?

Vi valde att testa just den här glassmaskinen av en enkel anledning: det var den billigaste glassmaskinen med inbyggd kompressor som vi kunde hitta. Kanske var den lite för billig trots allt.

Billigt för en maskin med inbyggd kompressor. Den tar inte mycket plats, vilket är en stor fördel för en produkt som ofta förvaras i ett skåp över vintern. Kan även göra yoghurt.
Det tar mycket lång tid att frysa glassen. Den är bullrig. Glassen är mjukare än förväntat och kan knappt serveras utan att först ställas i frysen.
Läs hela testet

OBH Nordica Optigrill+

Du är en bättre kock än den här bordsgrillen

Om du kämpar med att laga en perfekt biff erbjuder OBH Nordica Optigrill+ en enkel lösning. Men kanske är det bättre att du bara övar.

Tillräckligt het för en övertygande grillupplevelse. Plattorna tål maskindisk.
De automatiska funktionerna är inte särskilt sofistikerade. Plattornas lutning gör det svårt att placera vissa ingredienser utan att de rullar iväg. Priset är högt. Konstruktionen kunde vara mer robust.
Läs hela testet

L’Or Barista Sublime

Er to kapsler bedre end en?

L'Or utmanar de etablerade Nespressomaskinerna med sin nya kapselmaskin, som tar både de kapslar du känner till och de nya XXL-kapslarna från L'Or.

Idén att kunna använda flera olika kapselstorlekar i samma maskin är verkligen bra. Priset är lågt.
Byggkvaliteten är sämre än konkurrenterna. Irriterande att det inte finns någon på/av-knapp. Det finns inte plats för något annat än espressokoppar. Endast L'Or tillverkar de stora kapslarna och de är svåra att hitta.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rulla till toppen